fbpx

Boško Buha iz našeg sokaka

No, upravo ovakav floskulaški populizam, združen s generalnom ignorancijom većine glasačkog tijela o tome kako zaista Bosna i Hercegovina i njene institucije funkcioniraju, dovode do stalnog fenomena oduševljenja masa najjeftinijim ili najfantastičnijim populističkim izjavama, a zatim sveopćeg razočarenja (pogledati pod Ž. Komšić) kada se takve želje sudare s realnošću.

Piše: Mustafa DRNIŠLIĆ

 

Plan i program, tačnije viziju po kojoj će djelovati ako bude izabran, a koju je u intervjuu datom Oslobođenju iznio SDP-ov kandidat za člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka Denis Bećirović, uz najbolje namjere, može se nazvati gotovo infantilnim spiskom parola, floskula i općih mjesta. Bećirović tvrdi da će građani Bosne i Hercegovine člana Predsjedništva birati na osnovu onoga što je svako od kandidata do sada radio.

No, šta je to Bećirović konkretno učinio da bi ga se moglo nazvati boljim od ostalih kandidata za ovu poziciju? Šta znači kada tvrdi da će se “zalagati da na biralištima bude manje straha i predrasuda, a više trezvenosti i mudrosti”? Kako će se tačno zalagati, ima li to zalaganje neku konkretnu manifestaciju? Kako su takve generalne izjave drugačije ili ozbiljnije od, recimo, izjava kandidatkinja za “Miss svijeta” kada tvrde da se zalažu za “mir u svijetu i ljubav među ljudima”?

Neozbiljna je i Bećirovićeva izjava: “Obećao sam da ću okupljati sve političke partije koje se bore za demokratsku, socijalnu i evropsku BiH.” Heh! Da je tako lahko okupiti političke partije koje se bore za demokratsku i evropsku, a pogotovo za socijalnu Bosnu i Hercegovinu, razlog za postojanje ne bi imali ni DF, ni GS, ali ni Naša stranka, i imali bi zajedničke izborne liste. Ni Bećirovićeva vizija o tome kako bi izgledalo dijeliti radno mjesto s Dodikom i Čovićem nije mnogo zrelija. Mada je svakom građaninu odavno jasno da to u praksi, nažalost, tako ne biva, kandidat Bećirović tvrdi: “Ko god bude izabran, morat će raditi u skladu s Ustavom i zakonima BiH. Oni koji to eventualno ne budu radili morat će se suočiti s nadležnim organima države zaduženim za očuvanje ustavnosti i zakonitosti.”

Bećirović se destruktivnim politikama dvojca Dodik – Čović namjerava suprotstaviti “oštrim istupanjem isključivo protiv destruktivnih poteza i politika”. Baš fino. Dok se nekako i može zamisliti postizanje sporazuma sa srpskim i hrvatskim političkim faktorom oko poreza na luksuz ili energetskih objekata, kako Bećirević zamišlja provesti, recimo, smanjenje nadležnosti kantona ili evroatlantske integracije a da izbjegne političku trgovinu i kompromise na štetu vlastitih ili partijskih ideala? To, naravno, nije moguće.

No, upravo ovakav floskulaški populizam, združen s generalnom ignorancijom većine glasačkog tijela o tome kako zaista Bosna i Hercegovina i njene institucije funkcioniraju, dovode do stalnog fenomena oduševljenja masa najjeftinijim ili najfantastičnijim populističkim izjavama, a zatim sveopćeg razočarenja (pogledati pod Ž. Komšić) kada se takve želje sudare s realnošću.

Iz do sada pokazanog, sve je sigurnije da je riječ o upravo takvom kalibru političara, a to u ovom historijskom trenutku Bošnjacima ponajmanje treba.

PROČITAJTE I...

Provodi se institucionalni teror manjine nad većinom, zloupotrebljava se institut vitalnog interesa, kontinuirana je blokada imenovanja sudaca, a vlada potpuna kontrola tužilaštva od osovine SNSD-HDZ, dok najbrojniji narod nema svoje zastupnike u vrhu tužilaštva i pravosuđa. Ugrožena je država i njezin najbrojniji narod, pretvoren u taoca politika koje navodno prezentiraju interese druga dva. Bosna i Hercegovina zanemarila je svoje prijatelje i saveznike, neke je čak i pod diktatima odbacila. Vrijeme je da ih vrati i da stječe nove. To se može samo ustrajnim, sistematskim i istinitim prezentiranjem stvarnosti provedbe Dejtonskog sporazuma, od individualnih kontakata do državne razine, gdje god je to moguće (da ne nailazi na blokade srpsko-hrvatskog protubosanskog savezništva)

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

KOMENTARI

  • puka 59 – CRTANI 14.06.2018.

    VETERANI 317 SBBR GRADA HEROJA OĆEKUJU DA POBJEDI MIRKA I SLAVKA OVAJ NAŠ BOŠKO . POZDRAV DOMOVINI OD NEZAVISNOG BLOKA .

    Odgovori

Podržite nas na Facebooku!