fbpx

Bosanskohercegovački trojanski konji

Da bi plan bio uspješno ostvaren, neophodni su i domaći izdajnici. Tako imamo kadrove HDZ-a BiH u vlasti koji su spremni Hrvatskoj dati sve što poželi na štetu vlastite države. Uz to, Čović ima druga po optuženičkoj klupi Fahrudina Radončića, koji je također spreman raditi za interese Čovića i Hrvatske, samo da bi napakostio SDA (kao da je jedino ovoj stranici bitna država Bosna i Hercegovina). Ako sve to imate na umu, onda je jasno da drugačije nije moglo završiti.

Piše: Jakub SALKIĆ

 

Izgradnja Pelješkog mosta počela je 30. jula. Po treći put. Predstavnici hrvatskih vlasti i kineske kompanije “China Road and Bridge Corporation” potpisali su zapisnike o primopredaji projektne dokumentacije za izgradnju mosta, a mašine na gradilištu trebale bi biti upaljene krajem augusta. Time Bosna i Hercegovina ostaje bez slobodnog pristupa otvorenom moru i prestaje biti pomorskom državom.

U situaciji u kojoj se Bosna i Hercegovina nalazi, očito, nije ni moglo drugačije završiti. S jedne strane je Hrvatska, koja godinama ignorira zahtjeve Bosne i Hercegovine za razgraničenjem na moru, što je preduvjet bilo kakve gradnje na dijelu koji čini granični pojas. Naravno, Hrvatskoj nisu važni interesi Bosne i Hercegovine nego vlastiti. U tome joj svesrdno pomaže Evropska unija, koju također ne zanimaju interesi Bosne i Hercegovine, nego njene članice, Hrvatske, pa će i finansirati izgradnju mosta.

Da bi plan bio uspješno ostvaren, neophodni su i domaći izdajnici. Tako imamo kadrove HDZ-a BiH u vlasti koji su spremni Hrvatskoj dati sve što poželi na štetu vlastite države. Uz to, Čović ima druga po optuženičkoj klupi Fahrudina Radončića, koji je također spreman raditi za interese Čovića i Hrvatske, samo da bi napakostio SDA (kao da je jedino ovoj stranici bitna država Bosna i Hercegovina). Ako sve to imate na umu, onda je jasno da drugačije nije moglo završiti.

Čovjek kojem je saobraćaj direktna nadležnost, Radončićev ministar prometa i komunikacija u Vijeću ministara BiH Ismir Jusko, dok Hrvatska zvanično počinje izgradnju mosta, poziva na dobrosusjedske odnose. Ne treba, kaže za medije, posezati za tužbama, jer nije u duhu dobrosusjedskih odnosa da imamo otvorene probleme. Koji crni dobrosusjedski odnosi kada ti susjed nasrće na teritorijalni integritet države?! Jusko “mudro” predlaže da se sjedne i razgovara s Hrvatskom. A prije toga kaže da Hrvatska nije odgovorila, ni slova, na četiri zahtjeva za formiranje komisije za razgraničenje. Pa ko je ovdje lud?

Treba podsjetiti da je ministar prošle godine “pobjegao” da ne prisustvuje sjednici Parlamentarne skupštine BiH na kojoj je trebao podnijeti izvještaj o Pelješkom mostu, a prije toga Vijeću ministara BiH podvalio izvještaj u kojem je odobrio izgradnju mosta. Dok su se u Hrvatskoj spremali za početak gradnje, ministar je s ostatkom SBB ekipe bio u posjeti Čevljanovićima. Inače, i drugi u SBB-u imaju slične stavove kao i Jusko. Damir Arnaut, SBB-ov zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, prošle je godine hrvatskim medijima ulizivački pričao kako Pelješki most ne ugrožava bosanskohercegovačke interese, optužujući Bakira Izetbegovića da koči izgradnju mosta “samo zbog izbora”.

O HDZ-ovim kadrovima da i ne pričamo. “Izgradnja Pelješkog mosta, toliko očekivanog projekta, kojeg su najavljivale gotovo sve vlade Republike Hrvatske, službeno je započela i predstavlja jedan od najvažnijih infrastrukturnih prometnih projekata u novijoj hrvatskoj povijesti”, stoji u saopćenju HDZ-a BiH. Po njima je u interesu Bosne i Hercegovine da Hrvatska izgradi most da ne bude gužve u ljetnim mjesecima na zaobilaznici iznad Neuma. Što onda ne prave autoput umjesto mosta ako je gužva problem?

Član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović ustvrdio je da Hrvatska najavom početka izgradnji Pelješkog mosta, ignorirajući protivljenje nadležnih institucija Bosne i Hercegovine i odredbe Konvencije UN-a o pravu mora, flagrantno ugrožava suvereno pravo Bosne i Hercegovine na pristup otvorenom moru.

“BiH ne osporava Hrvatskoj da ostvaruje svoja prava. Sve što tražimo jeste da se poštuju naša prava, garantirana Konvencijom UN-a. Institucije BiH u proteklih dvanaest godina, kroz komunikaciju s institucijama Hrvatske, poduzele su sve neophodne radnje kako bi zaštitili prava koja našoj zemlji pripadaju po međunarodnom pravu”, izjavio je Izetbegović, te najavio mogućnost da Bosna i Hercegovina traži zaštitu svojih prava pred međunarodnim institucijama.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH ovim povodom pisao je hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, Jean-Claudeu Junkeru, predsjedniku Evropske komisije, Corini Cretu, komesarki Evropske komisije za regionalnu politiku, te Violeti Bulc, evropskoj komesarki za transport. U pismu je naveo detaljan izvještaj šta je urađeno, šta dogovoreno, a šta krivo protumačeno od 2006. godine do danas u vezi s razgraničenjem i izgradnjom mosta. Naveo je da je pismo finalna molba Hrvatskoj da u duhu dobrosusjedskih odnosa odustane od gradnje dok se ne završi proces razgraničenja na moru. HDZ-ov ministar finansija u Vijeću ministara Vjekoslav Bevanda požurio je poslati pismo Plenkoviću da ga obavijesti da to nije stav Vijeća ministara BiH nego Denisa Zvizdića.

Slučaj Pelješkog mosta pokazuje koliko se u Bosni i Hercegovini teško boriti za interese Bosne i Hercegovine. Naša je država tako koncipirana da Hrvati štite interese Hrvatske, a Srbi Srbije. A Bošnjaci? Jedan dio ih štiti interese Bosne i Hercegovine, a drugi dio trguje, malo za interese Hrvatske, malo za interese Srbije. Svjedoci smo svakodnevnih blokada svega što je u interesu jačanja države Bosne i Hercegovine. Nažalost, u našim državnim institucijama, koje bi trebale štititi interese države i građana, najmanje je polovina trojanskih konja.

PROČITAJTE I...

Presuđeni ratni zločinac Dario Kordić diplomirao je u Zagrebu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. „Čestitamo našem Dariju koji je danas obranio svoj diplomski rad i postao magistar teologije!“, napisali su na Facebook stranici „Hrvatska zvona“. Prije nego je postao magistar teologije Dario Kordić je, među ostalim, po zanimanju bio ratni zločinac. Naime, zbog političke odgovornosti koju je imao u vrijeme pokolja u Ahmićima i bošnjačko-hrvatskog sukoba u dolini Lašve, Kordić je osuđen na 25 godina zatvora za sljedeća kaznena djela: 1) Protupravni napad na civile; protupravni napad na civilne objekte; bezobzirno razaranje koje nije opravdano vojnom nuždom; pljačkanje javne ili privatne imovine; uništavanje ili hotimično oštećivanje vjerskih ili obrazovnih ustanova (kršenja zakona ili običaja ratovanja), 2) Hotimično lišavanje života; nečovječno postupanje; protupravno zatvaranje civila (teška kršenja Ženevskih konvencija) 3) Progoni na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi; ubojstvo; nehumana djela; zatvaranje (zločin protiv čovječnosti). Nakon što je odslužio dvije trećine svoje kazne, Dario Kordić je pušten iz zatvora 2014. godine.

Sigurnosne strane inicijative za mali Schengen naročito su važne, posebno za one zemlje koje Srbija obuhvata svojim velikodržavnim imperijalnim ambicijama. Ima osnova za sumnju da će Srbija zloupotrijebiti poboljšanje saradnje po sadržajima malog Schengena za jačanje svojih subverzivnih oslonaca u funkciji udovoljavanja velikodržavnim ambicijama, jer su im takvi oslonci u posljednjim decenijama oslabljeni, iako su još uvijek vrlo aktivni na štetu mira, posebno na Kosovu, Crnoj Gori i BiH, zbog čega su upravo te zemlje osnovano, a ne paranoično, oprezne prema malom Schengenu. U svakom slučaju, i s malim Schengenom i bez njega sigurnosni sistemi srbijanskih susjeda imaju razloga za pojačano angažiranje na otkrivanju i suzbijanju subverzivnih planova, akcija i njihovih nosilaca

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!