fbpx

Bosanski merhamet pao na ispitu

Kako bi Bosanci i Hercegovci reagirali da, recimo, Njemačka ili Austrija zabrane njihovoj djeci da idu u školu? Po čemu se razlikuje migrant iz Sirije od migranta iz BiH? Ni po čemu, i jedni i drugi žele raditi u Njemačkoj, samo što je migrant iz Sirije zapeo na granici, niti može naprijed niti ima kuda nazad. A Bosanac, hvala Bogu, može i jedno i drugo. 

Piše: Jakub SALKIĆ

 

U utorak je obilježen Međunarodni dan dječijih prava. Nažalost, u Bihaću su upravo na taj dan građani odlučili djeci oduzeti jedno od osnovnih prava – pravo na obrazovanje. Bihaćke vlasti su odlučile da djecu migranata, njih više od 50, uključe u obrazovni sistem. Planirano je da djeca krenu u osnovnu školu. Međutim, problem je nastao kada su roditelji djece iz naselja Brekavica, u kojem se nalazi škola, najavili da će ispisati svoju djecu ako u klupe sjednu djeca migranata.

“Wow, je l’ to sad nastavni kadar predaje pakistanski, arapski, marokanski, hindu i par drugih dijalekata; A da mi malo zabranimo svojoj djeci da odlaze na nastavu pa da vidimo onda šta će se desiti, jer kako čujem OŠ Ostrožac i ‘Srbljani su odbili takvo nešto i sad bi da ih strpaju kod nas. STOP; Odmah sutra doći pred školu i tražiti smjenu i ne čekati da se stvar desi, ako dođu djeca, eto i roditelja, a također i terorista; Ma pustite vi direktoricu, nek’ ih u kuću svoju vodi, tamo nek’ škola, već 5 djece se ispisuje iz škole ako dođu migranti; Pa možda nešto se nauči i na drugom jeziku, mi volimo tuđe jezike da učimo, pa hvala Bogu nek’ neko nauči i naš da ne izumre”, samo su neki od komentara koje su na društvenim mrežama ispisali mještani ovog bihaćkog naselja.

Suad Arzić, jedan od stanovnika Brekavice, za Stav kaže da mještani neće dopustiti djeci migranata da dolaze u školu jer to nisu dale ni ostale mjesne zajednice. S druge strane, gradske vlasti su istrajne u tome da djeci migranata osiguraju školovanje. Nezvanično, i direktorica OŠ “Brekovica” zagovornica je ideje da djeca migranata dođu u tu školu.

Izgleda kako je teza da su Bosanci i Hercegovci “merhametli” ljudi, barem kada je u pitanju Brekovica, ipak samoobmana. Tužno je da se školovanju migrantske djece opiru ljudi koji su ne tako davno iskusili izbjegličke muke. I još gore, od onih čiji su najbliži isto tako migranti u evropskim zemljama, s tom razlikom da imaju putne isprave i koriste blagodati bezviznog režima, što migranti s Bliskog istoka nemaju.

Kako bi Bosanci i Hercegovci reagirali da, recimo, Njemačka ili Austrija zabrane njihovoj djeci da idu u školu? Po čemu se razlikuje migrant iz Sirije od migranta iz BiH? Ni po čemu, i jedni i drugi žele raditi u Njemačkoj, samo što je migrant iz Sirije zapeo na granici, niti može naprijed niti ima kuda nazad. A Bosanac, hvala Bogu, može i jedno i drugo.

PROČITAJTE I...

Možete zamisliti kakav je odnos mogla imati jedna ostrašćena srpska policija prema uhapšenim, utamničenim, nezaštićenim “Turcima”, koji su, uz to, još i “Alijini mudžahedini” i koji “hoće rat”. Kakve su te torture mogle biti... Kakvo nečovječno postupanje protiv uhapšenih, protiv čitavog bošnjačkog civilnog stanovništva... U prvo vrijeme nisu nam ni advokate dozvoljavali. Jedna politika koja je kriva za genocid u Bosni šta je tek mogla činiti s nezaštićenim žrtvama na “svojoj teritoriji”, u kraljevačkim i bjelopoljskim kazamatima. Mučenja, batinanja, elektrošokovi, držanje u samicama po više mjeseci

Pred kraj osamdesetih godina radi se na obnovi Kulturnog društva “Preporod”. Osnivačka skupština u Sarajevu, kao i osnivačke skupštine u svim gradovima BiH, napravila je izvanredan kulturni ambijent u kome će se stvarati ona klima koja će prethoditi otopljavanju odnosa unutar BiH i omogućiti stvaranje demokratskih promjena i višepartijskih sistema. Svake sedmice “Preporodovi” predavači gostovali su na tribinama po cijeloj BiH. Te su tribine bile izvanredna edukacija naroda u svrhu samorazumijevanja

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!