fbpx

Bosanci ponovo kobni za austrijsku vlast

Početkom ove sedmice, prema navodima Kronen Zeitunga, navodna nećakinja ruskog tajkuna koja se pojavljuje na snimku zapravo je bosanska studentica poljoprivrede koja govori nekoliko jezika i koja je za svoju “ulogu” dobijala 7.000 eura dnevno!

Bosanci su ponovo bili kobni za austrijsku vlast. Stoljeće nakon Gavrila Principa jedna je, zasad neimenovana, bosanskohercegovačka studentica odigrala ključnu ulogu u padu Vlade Austrije.

Nakon samo 525 dana mandata, Sebastian Kurz, najmlađi evropski premijer ikad, morao je podnijeti ostavku na mjestu predsjednika Vlade Austrije. Većina od 110 zastupnika Donjeg doma izglasala mu je nepovjerenje, a zemlju će voditi prelazna vlada sve do izbora zakazanih za septembar ove godine.

Sve je počelo prije dvadesetak dana, kada je objavljen video u kojem je tadašnji šef ultranacionalističke FPÖ Heinz Christian Strache ponudio javne ugovore navodnom ruskom milioneru u zamjenu za ilegalno finansiranje i pomoć njegovoj partiji za pobjedu na izborima. Videozapis je snimljen na Ibizi prije prijevremenih izbora u oktobru 2017, na kojima je pobijedio Kurz i nakon kojih je nastao savez austrijskih populista i ultranacionalista.

Takozvani Ibizagate izazvao je ostavku Strachea, odlazak svih ministara FPÖ vlade i raspisivanje novih izbora. U međuvremenu, Bečko državno tužiteljstvo objavilo je da istražuje okolnosti oko nastanka kontroverznog videa. U snimku, koji su dva njemačka medija emitirala u finišu kampanje za evropske izbore, vidi se bivši čelnik FPÖ Heinz Christian Strache, koji nudi političke usluge navodno ruskom milioneru. Osim toga, traži od poduzetnice, koja je zapravo glumica, da kupi tabloid Kronen Zeitung, najčitanije novine u zemlji, da smanji pritisak dosadnih novinara na FPÖ i da pomogne toj stranci da pobijedi na izborima.

Početkom ove sedmice, prema navodima Kronen Zeitunga, navodna nećakinja ruskog tajkuna koja se pojavljuje na snimku zapravo je bosanska studentica poljoprivrede koja govori nekoliko jezika i koja je za svoju “ulogu” dobijala 7.000 eura dnevno!

Sa samo 32 godine života, od kojih je deset proveo u politici, bez fakultetske diplome ili iskustva u privatnom sektoru, Kurz je najavio kako će pobijediti u septembru. Sada već bivši austrijski kancelar u prvom istupu nakon pada Vlade branio je koaliciju s ultranacionalistima iako je 17 mjeseci saradnje s njima bilo obilježeno smanjenjem prava imigranata i izbjeglica te brojnim skandalima u vezi s ksenofobičnim i antisemitskim izjavama članova FPÖ. Uprkos skandalu i padu Vlade, Kurz i dalje ostaje daleko najpopularniji političar u zemlji. /N. H./

PROČITAJTE I...

I ko još ozbiljan misli da Abazović s njegova četiri poslanika može demokratizirati četništvo i sekularizirati SPC? Zbog toga će Dritan Abazović ostati upamćen ili kao najveća politička naivčina ili kao alter ego njegovog sunarodnjaka Rahmana Morine. Mržnja u politici nije saveznik, a upravo ona vodi Abazovića u političkim odlukama i sklapanju saveza. Njegova mržnja spram Đukanovića veća je nego briga za opstanak države. U međuvremenu, srpska elita u Beogradu sve posmatra i traži načine kako da svoj plan dovede do kraja

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!