fbpx

Bogatstvo Asadove familije

Po podacima Transparency Internationala, Sirija je druga najkorumpiranija zemlja na planeti. Čak i onda kada je IS kontrolirala velika područja te zemlje, posao se nastavio. Makhlouf je uspio sklopiti sporazume s njima tako da je nafta prolazila kroz njihovu teritoriju u pravcu područja pod kontrolom Asada.

 

Rođaci sirijskog predsjednika Bašara Asada Ali i Mohamed Makhlouf nemaju problema kakve trpe milioni njihovih sunarodnjaka. Hvale se putovanjima i avanturama u Grčkoj, nedaleko od ruta kojima njihovi izbjegli sunarodnjaci bježe od terora. Ali i Mohamed nasljednici su ekonomskog carstva koje je stvorio njihov dedo Mohamed Makhlouf (84) i njihov otac Rami (50) iskorištavajući svoje veze s moćnicima u Damasku.

Makhlouf, koji pripada sekti “Alavita”, u vezi je s klanom Asad preko Anise Makhlouf, supruge Hafeza Asada i majke sadašnjeg sirijskog predsjednika. Ta im je veza poslužila da postanu režimski bankari i steknu najveće bogatstvo u zemlji kroz gustu mrežu svojih poslova. Budući da živi u Dubaiju, Mohamed je nedavno osnovao kompaniju koja je nazvana njegovim inicijalima MRM, a koja će se baviti građevinarstvom i plinom, a ima podružnice po Evropi i Rusiji.

Prošle je godine završio studij poslovne administracije i upravljanja na elitnom američkom univerzitetu u Dubaiju. “Ja sam ono što jesam. Ne treba mi vaše odobrenje”, kaže u jednom od svojih komentara na Instagramu. “U najcrnjim godinama svog poslovanja imali su između 12 i 15 miliona dolara dnevno”, kaže Mohamed Khedhr, suosnivač i direktor “Sound and Image”, skupine aktivista koji pomno prate sirijski rat, koji je gotovo devet godina nakon njegovog početka ostavio više od pola miliona mrtvih i 12 miliona raseljenih.

Na društvenim mrežama Mohamed ne krije svoje bogatstvo. Pozira pored kolekcije luksuznih automobila, od Ferrarija do Mercedesa, ispred impozantne fasade svog dvorca u Dubaiju ili izlaže svoj privatni avion. “Iako je studirao u Dubaiju, u Parizu se osjeća kao kod kuće”, stoji u kratkoj biografiji objavljenoj na njegovoj web-stranici u kojoj priznaje da je njegova glavna gospodarska aktivnost transport plina iz Rusije u Evropu.

Asadov rođak hvali se svojim mišićima i snimkama napravljenim na obali Latakije ili na grčkom otoku Mikonos, pojavljuje se lagano odjeven na grčkim plažama ili na Azurnoj obali. On se slobodno kreće za razliku od ostatka porodice. Njegov otac Rami, koji se godinama smatra finansijerom Asada i njegovog režima, trpi sankcije koje su mu uvele Sjedinjene Države i Evropska unija zbog njegove uloge u brutalnoj represiji koja je opustošila arapsku zemlju i optužbama za korupciju. “Njegova djeca, s druge strane, ne trpe sankcije. Mohamed je zamijenio oca na čelu posla. Slobodan je sklapati poslove i slobodno se kretati”, naglašava Khedhr.

Mohamed Makhlouf svoju je priliku iskoristio nakon Hafezove smrti, s kojim nije imao dobre odnose. Pokrenuo je posao u tri sektora: bankarstvu, telekomunikacijama i nafti. Postao je ekonomski predsjednik Sirije. Njegovoj imperiji pripada “Sirijatel”, najveća telefonska kompanija u zemlji i dugački niz nekretnina, kompanija, banaka i fondacija.

Po podacima Transparency Internationala, Sirija je druga najkorumpiranija zemlja na planeti. Čak i onda kada je IS kontrolirala velika područja te zemlje, posao se nastavio. Makhlouf je uspio sklopiti sporazume s njima tako da je nafta prolazila kroz njihovu teritoriju u pravcu područja pod kontrolom Asada.

Ipak, posljednjih godina u Siriji pojavili su se novi tajkuni, dok su veze između Asada i Makhloufa popucale. Stoga je poslovanje prebačeno ka Rusiji, gdje su izgradili dva nebodera i poslovni centar vrijedne 40 miliona dolara.

PROČITAJTE I...

Ako pogledamo rezultate izbora za Kantonalnu skupštinu 2018. godine, imali smo oko 2.500 glasova više, dakle, kada saberemo glasove koje su dobile te dvije koalicije. Naravno, rezultat će puno zavisiti i od izlaznosti birača, puno će zavisti i od broja registriranih u inostranstvu. Na izborima 2018. svi smo išli samostalno, ovaj put kroz ove dvije koalicije ćemo, nadam se, dobiti većinu u Gradskom vijeću. S druge strane, imamo značajna četiri politička subjekta s hrvatskim predznakom prijavljena za izbore, ovaj put ne izlaze u okviru HNS-a, te očekujemo zanimljivu političku borbu za glasove građana Mostara, u kojoj će, uvjeren sam, pobijediti Koalicija za Mostar 2020.

U Konakovićevim istupima da se naslutiti pokušaj blefiranja i smekšavanja mogućih budućih “papaka” – a njih, sudeći po svemu, trenutno ipak neće naći u Stranci demokratske akcije. Zašto? Pa naprosto zato što su dovoljno zreli i razumni da uvide kako prolaze i neki ozbiljniji “SDA disidenti” u svojim političkim karijerama. O Čampari i ne govorimo, jer on je, barem u ovom trenutku, i dalje član SDA – makar njegovo ponašanje posljednjih mjeseci ličilo na “izlazak u ratama”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!