fbpx

U Velikoj Kladuši uhapšen Fikret Abdić

Abdić je uhapšen u okviru akcije kodnog naziva "Mreža", kojom je obuhvaćeno i više njegovih saradnika

Pripadnici Federalne uprave policije po nalogu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona uhapsili su danas u Velikoj Kladuši načelnika te općine Fikreta Abdića, inače presuđenog ratnog zločinca, javlja Anadolu Agency (AA).

Abdić je uhapšen u okviru akcije kodnog naziva “Mreža”, kojom je obuhvaćeno i više njegovih saradnika, a osumnjičen je za zloupotrebu položaja.

Pretresi su izvršeni na više lokacija na području općine Velika Kladuša.

Iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona su najavili više informacija u popodnevnim satima.

Abdić je presuđeni ratni zločinac, odgovoran za zločine na području Krajine tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, kada je vojno i politički sarađivao sa agresorom.

U julu 2002. godine Sudsko vijeće Županijskog suda u Karlovcu osudilo ga je nepravomoćnom prvostepenom presudom na kaznu od 20 godina zatvora zbog ratnog zločina, što je najteža moguća zatvorska kazna u Republici Hrvatskoj. Godine 2005. Hrvatski vrhovni sud promijenio je kaznu u 15 godina zatvora. Na slobodu je izašao nakon odslužene dvije trećine kazne.

PROČITAJTE I...

Sarajevska Općina Centar i načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, u saradnji sa BZK „PREPOROD“ i izdavačkom kućom „KNJIGOLJUBAC“ pokrenula je akciju prikupljanja knjiga za prvu bošnjačku biblioteku u Crnoj Gori. Cilj je prikupiti bibliotečku građu s fokusom na temu historije Bosne i Hercegovine, historije Bošnjaka, historije bosanskohercegovačke i bošnjačke književnosti, kulture, lingvistike, prava, ekonomije i svih ostalih područja bitnih za obrazovanje mladih.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!