fbpx

BiH predala zahtjev za reviziju presude Sudu u Haagu

Nakon današnje prekinute sjednice Predsjedništva Bakir Izetbegović je kazao da nije tačno da je bošnjačka politika pokrenula reviziju jer je revizija presude dio dugogodišnjeg procesa. Dodao je da se od bošnjačkih predstavnika očekivalo da se uključe u zaustavljanje pokretanja revizija na što Bošnjaci nisu pristali. Istakao je da su krizu izazvali oni koji su izvršili agresiju, počinili zločine, odlikovali zločine i nazivali studentske domove po njihovima imenima. Kako kaže, nije mu jasno kako neko može porediti današnju vlast Srbije sa režimom Slobodana Miloševića.

Agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, Sakib Softić, predao je zahtjev za reviziju presude koju je taj Sud donio 2007. godine. BiH je podnijela tužbu protiv Savezne Republike Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Haagu 1993. godine, tužeći je za agresiju i genocid.

Međunarodni sud pravde je 26. februara 2007. godine oslobodio Srbiju krivice za izvršenje, pomaganje i podsticanje genocida počinjenog u BiH tokom rata od 1992. do 1995. godine.

Sud u Haagu je zaključio da su zločini koji su počinjeni u BiH tokom rata bili brojni i široko rasprostranjeni, ali da se nije desio genocid, osim u Srebrenici. Presudom je utvrđeno da je Srbija kriva što nije spriječila genocid u Srebrenici.

BiH je iskoristila činjenicu da sud predviđa rok od deset godina u kojem se može podnijeti zahtjev za reviziju presude ukoliko su se u međuvremenu pojavili dokazi koji nisu bili predmet suđenja.

BiH je tako postala peta zemlja u istoriji Suda koja je tražila reviziju njegove presude.

Uslov za obnavljanje tužbe bilo je posjedovanje novih relevantnih dokaza o učešću Srbije u genocidu i pravni tim koji je okupio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović tvrdi da ih ima.

Pretpostavlja se kako su novi dokazi činjenice koje su se pojavile tokom suđenja Slobodanu Miloševiću, Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću u Haagu.

„Revizija presude nosi evidentan rizik sa sobom, ali odustajanje od pokušavanja da se ustanovi istina i da se trguje s genocidom nanela bi štetu žrtvama i narodu koji predstavljamo”, kazao je Izetbegović na pres konferenciji u Sarajevu najavljujući reviziju presude.

Obnavljanju postupka žestoko se protive političari iz bh. entiteta Republika Srpska. Zbog nepojavljivanja zastupnika SNSD-a i SDS-a otkazana je sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a otkazana je i redovna sjednica Vijeća ministara BiH .

Institucije i visoki funkcioneri Republike Srpske pokušaće osporiti reviziju tvrdnjama da je riječ o dokumentu isključivo bošnjačke strane, da ga vodi agent koji nema legitimitet i da Predsjedništvo nije donijelo nikakvu odluku o tome.

„Poistovjećivanje Bosne i Hercegovine samo sa jednim narodom jeste vraćanje na predratne teme. Ovo nije odluka Bosne i Hercegovine nego odluka – pa ne mogu reći čak ni cijelog naroda jednog, nego dijela jednog naroda. Dakle, Bosna i Hercegovina ne stoji iza ovoga jer nijedno tijelo Bosne i Hercegovine iza ovoga ne stoji“, kazao je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić na konferenciji za novinare nakon što je najavljeno pokretanje revizije.

Odluka o reviziji, iako očekivana, u Srbiji se shvata kao atak na stabilnost u regionu. Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić tvrdi da politički krugovi u Sarajevu nisu imali nikakav razlog za ulazak u ovaj, kako kaže, sporni proces u kojem je njegova zemlja u boljoj poziciji nego u prvom procesu, prije svega zbog prvostepene presude Radovanu Karadžiću, kojom je odgovornost Slobodana Miloševića praktično svedena na minimum.

Zbog revizije presude su se sredinom sedmice u Beogradu sastali predsjednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, te predstavnici Republike Srpske, Mladen Ivanić i Milorad Dodik. Nikolić je nakon sastanka izjavio da je neizvjesno šta će se dešavati u BiH i kakvi će odnosi biti sa Srbijom nakon pokretanja revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Nakon današnje prekinute sjednice Predsjedništva Bakir Izetbegović je kazao da nije tačno da je bošnjačka politika pokrenula reviziju jer je revizija presude dio dugogodišnjeg procesa. Dodao je da se od bošnjačkih predstavnika očekivalo da se uključe u zaustavljanje pokretanja revizija na što Bošnjaci nisu pristali.

Istakao je da su krizu izazvali oni koji su izvršili agresiju, počinili zločine, odlikovali zločine i nazivali studentske domove po njihovima imenima. Kako kaže, nije mu jasno kako neko može porediti današnju vlast Srbije sa režimom Slobodana Miloševića.

Pozvao je predstavnike Saveza za promjene da ne izlaze iz vlasti na državnom nivou, a da će on nastaviti tražiti istinu i pravdu. Istakao je da on radi u skladu s Ustavom BiH i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH.

On je rekao da kriza počinje tamo gdje se on pokušava zaustaviti ili optužiti jer se obraća sudovima poput Ustavnog suda ili Međunarodnog suda u Hagu.

 

 

PROČITAJTE I...

Ammar Jažić rođen je 17. marta 1987. godine u Sarajevu, gdje završava osnovnu školu. Kaže da nikad plaho nije volio školu, pa mu je pri upisu u srednju otac ponudio dva izbora: medicinsku kao dedo, ili muzičku pa da krene očevim stopama. Upisao je Srednju muzičku školu u Sarajevu, na Odsjeku za timpane i udaraljke kod profesorice Desanke Jovanović. Srednju muzičku školu završava dosta uspješno i nakon toga dobija stipendiju univerziteta Berklee College of Music iz Bostona. Međutim, ostaje u Sarajevu, gdje završava Muzičku akademiju na Odsjeku za kompoziciju. 2010. godine završava magistarski rad uradivši Simfoniju Islamicu, simfoniju koja je prvi put u historiji dobila prefiks “islamska”. Jažić za Stav podrobnije govori o Simfoniji Islamici i o tome šta ga je motiviralo da uradi ovakav magistarski rad, o vremenu provedenom na Akademiji, o svojim pogledima na muziku i na stanje muzike u Bosni i Hercegovini, o patriotskom žanru, turbo-folku, “Bosnatonu” i njegovom ocu Faruku Jažiću, kao i o brojnim drugim crticama iz života

Za ratne zločine počinjene u Semberiji kažnjena su osmerica pripadnika VRS-a i dvojica logoraša. Ukupno im je izrečeno 96 godina i 8 mjeseci zatvora. U haškim presudama političkom vrhu RS-a nedvojbeno se ističe uloga bijeljinskog Kriznog štaba u planiranju etničkog čišćenja. U presudi Radovanu Karadžiću piše: “Na čelu Kriznog štaba u Bijeljini bili su Milan Novaković i Ljubiša Savić (zvani Mauzer). Članovi Kriznog štaba bili su isključivo iz SDS-a ili istaknuti mještani lojalni toj stranci”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!