fbpx

Barcelona, duga historija sukoba

Sljedeće nedjelje “Real Madrid” je stigao na Camp Nou i zvižduk navijača bio je jedan od onih koji se ne zaboravljaju dugo nakon utakmice. Pljeskao je samo Schuster. Nekoliko dana kasnije, predsjednik se vratio kako bi najavio potpisivanje Johana Cruyffa za novog trenera. Otpušteno je 14 igrača koji su bili uključeni u pobunu.

 

Tu je rečenicu izrekao José Luis Núñez na aerodromu El Prat 8. maja 1986. godine. Ekspedicija “Barca” upravo je sletjela na aerodrom nakon što je pretrpjela najveći udarac u svojoj dotadašnjoj historiji, kada je izgubila finale Kupa šampiona u Sevilli od tima “Steaue” iz Bukurešta. “Schuster više neće igrati za ‘Barçu’”, rekao je Núñez.

Tadašnji trener Terry Venables zamijenio je Nijemca u 85. minuti i uveo Moratallu, a Bernardo, kako ga je nazivao popularni radijski novinar, nije imao druge ideje nego se istuširati i napustiti stadion prije nego što je utakmica završila, kao i obično, u pratnji supruge Gaby, za koju se uvijek tvrdilo da je bila ona koja je donosila odluke u toj kući.

Schuster će biti sankcioniran s godinu dana bez igranja, bila je to odluka na koju se žalio sudovima i klub ju je morao ukinuti u posljednjem dijelu sezone. Bilo je prekasno, jer je njemačko čudo postiglo dogovor s Ramónom Mendozom i potpisalo za “Real Madrid” nakon što je okončao ugovor s “Barcom”.

Schuster nije bio Messi. Niko nije bio Messi. No osamdesetih je on bio nešto najbliže njemu. Idol navijača “Barce”, njegova milimetarska dodavanja s 40 metara dizala su sve na noge na Camp Nou. Njegovi prekršaji također, ali završio je gadno u onome što je do sada bio najveći sukob igrača i predsjednika tog kluba.

Nekoliko sedmica prije odlaska u Madrid, 28. aprila 1988. Schuster je pozvan zajedno sa svim suigračima u hotel “Hesperia”. Nije se pojavio, ali je konferencija za medije završila kao jedna od najmračnijih tačaka u historiji tima. Ekipa je tražila Núñezovu glavu zbog sukoba s Ministarstvom finansija.

Sljedeće nedjelje “Real Madrid” je stigao na Camp Nou i zvižduk navijača bio je jedan od onih koji se ne zaboravljaju dugo nakon utakmice. Pljeskao je samo Schuster. Nekoliko dana kasnije, predsjednik se vratio kako bi najavio potpisivanje Johana Cruyffa za novog trenera. Otpušteno je 14 igrača koji su bili uključeni u pobunu.

I sam Cruyff sukobljavao se s upravom kluba u vrijeme dok je bio igrač. Ni Kubala, koji poput Holanđana ima i statuu na Camp Nou, nije “Barcu” ostavio na lijep način. Mađar je otišao u gradskog rivala “Espanyol”. Čini se da će Messi nastaviti svojim putem, postavši tako jedan od onih koji su iza sebe na ružan način zatvorili vrata jednog od najvećih klubova planete.

PROČITAJTE I...

Zambija je dugo čekala na veliki rezultat, ali napokon su uspjeli, 18 godina nakon tragedije u kojoj je poginulo 18 nogometaša. Chipolopolo (Bakreni meci) također nisu bili favoriti za osvajanje Afričkog kupa 2012, ali su napredovali u kvalifikacijama. Bwalya, sada u penziji, tada je bio predsjednik Saveza. Do polufinala Zambija je sve svoje utakmice igrala u Ekvatorijalnoj Gvineji, ali finale se igralo u Gabonu, u Librevilleu, na mjestu nesreće.

Baskijski tim ne korača sam u svom cilju razvoja modela digitalnog kluba u 21. stoljeću. U novembru 2019. Real Sociedad predvodio je takozvani Sport Innovation Alliance, savez 22 ekipe iz 21 različite zemlje, uključujući talijanski Cagliari, nizozemski Feyenoord i Brazilski Vasco da Gama, kako bi se zajedno suočili s razvojem inovacija za poboljšanje ekonomske sportske strukture.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!