fbpx

Bakir Izetbegović pokazao zavidnu razinu mudrosti

U cijelom procesu jednogodišnjeg postizbornog formiranja vlasti mora se odati priznanje Bakiru Izetbegoviću i SDA za politički mudru igru i na strateškom i na taktičkom političkom nivou.

Od situacije kada se glasno i ultimativno izjavljivalo kako “niko neće sa SDA” došlo se do toga da SDA poprilično ležerno bira s kim će formirati vertikalu vlasti, a ta vertikala osnovni je uvjet za stabilnost i normalno funkcioniranje Bosne i Hercegovine. Uostalom, stabilnost i nesmetano funkcioniranje države bošnjački su politički i nacionalni prioriteti.

Izetbegović je uspio prvo neutralizirati početni postizborni juriš smišljen da uzdrma i pocijepa SDA, a zatim tu prevratničku energiju usmjeriti ka samim prevratnicima. SDA se opet pokazala kao politički maratonac koji neprestano i zadaje i drži ritam dok se nadobudni politički sprinteri potpuno iscrpe i politički potroše već u prvoj postizbornoj godini. Ako je politika “umijeće mogućeg”, onda su Izetbegović i SDA uspjeli izvući najbolje iz teške postizborne situacije, kada se SDA kao stranku pobjednicu u KS željelo marginalizirati ne samo na kantonalnim nego i višim nivoima vlasti.

Narod je glasao tako kako je glasao, takvi glasovi imaju političke reperkusije te, kada se tumače i analiziraju, pogotovo kad se kritiziraju politički postupci SDA, uvijek se mora voditi računa da ona djeluje u okviru datih realnosti. A date političke realnosti takve su da su neizbježni politički faktori i Dodik i Čović i Radončić i Komšić. U takvim okolnostima političko umijeće je izvući najbolje iz relativno loše situacije, te nakon godinu dana neprestanih napada formirati probosansku koaliciju s kompletnom vertikalom vlasti.

U tom smislu ima mjesta za umjereni optimizam, no uvijek treba imati na pameti Radončićev prevrtljivi oportunizam, politički promiskuitet i osobitu nadarenost za medijsko zlostavljanje koalicionih partnera, te Komšićev nestalni temperament, varijabilnu energiju i sklonost ka bježanju u opoziciju. Također, ne treba niti sumnjati da će nova kantonalna vlast biti izložena ogromnim pritiscima i sabotažama. Konstantni medijski pritisak na stranačke čelnike i skupštinske zastupnike je zagarantiran, baš kao izmišljanje i pakovanje afera.

No, ako nova kantonalna vlast bude zaista dobro i uspješno obavljala svoj posao, ne treba isključiti i pojavu režiranih protesta i nereda u cilju njenog rušenja. Najbolji način da se neutraliziraju svi takvi pokušaji jesu pošten, transparentan i odgovoran rad uz otvorenu i dvosmjernu komunikaciju s građanima te energičnu i pravovremenu medijsku promociju postignutih rezultata. /M.Drnišlić/

 

PROČITAJTE I...

Čak i humanitarnu pomoć kada šalje u BiH, Rusija adresira samo u korist bosanskih Srba, za razliku od Turske, koja svoje humanitarne i investicijske poduhvate usmjerava u korist svih ljudi u regiji Zapadnog Balkana, što je krupna podrška regionalnoj saradnji kao prioritetu integracijskih ciljeva EU. Dakle, Hrvatska, Srbija i Rusija ometaju napredak regionalne saradnje te umanjuju efekte koje u tom pogledu postižu EU, SAD i Turska. Slabosti prisustva SAD i EU u zemljama Zapadnog Balkana prostor su za destruktivne utjecaje Rusije, Srbije i Hrvatske. Turski doprinos zbližavanju naroda i država na Balkanu prepreka je destruktivnim utjecajima na štetu stabilnosti, sigurnosti i mira u toj regiji

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!