fbpx

Azerbejdžanska vojska oslobodila grad Fuzuli od armenske okupacije

Od armenske okupacije oslobođeni su grad Fuzuli, te sela Kocahmetli, Cimen, Cuvarli, Pirahmetli, Musabeyli, Isikli i Dedeli

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev saopćio je kako su grad Fuzuli i nekoliko sela oslobođeni od armenske okupacije, javlja Anadolu Agency (AA).

Aliyev je u obraćanju naciji kazao kako su od armenske okupacije oslobođeni grad Fuzuli, te sela Kocahmetli, Cimen, Cuvarli, Pirahmetli, Musabeyli, Isikli i Dedeli.

Azerbejdžanska vojska je u operaciji pokrenutoj u cilju oslobađanja teritorija od okupacije, ranije oslobodila nekoliko sela koja pripadaju Fuzuliju.

Armenska vojska je 1993. godine okupirala gradsko središte Fuzuli i većinu sela.

Prije okupacije, u Fuzuliju, površine 1.386 kvadratnih kilometara, živjelo je oko 144.000 Azerbejdžanaca.

Poznato je da je u otporu pruženom armenskim snagama u Fuzuliju, ’90-ih godina palo više od 1.100 šehida.

U armenskim napadima ranjeno je oko 1.500 stanovnika Fuzulija, a 155 djece je ostalo bez roditelja.

U području Fuzulija, koje čine gradsko središte, kasaba i 75 sela, nije okupirano samo 20 sela.

PROČITAJTE I...

Dobrano smo se mi distancirali i od učenja mevluda. Sve više ga, po džamijama, učimo jednom godišnje, dok naše kuće ostaju željne mevludskih savjeta: A ko hoće da ga vatra ne prži, nek u srcu salavate zadrži. Zašto je to tako? Pred čim smo ustuknuli? Pred drugima? Pred sobom? Pred onim što nismo ili pred onim čemu težimo, a nismo u stanju biti? Pred tvrdnjama da učenje mevluda nije u islamskoj tradiciji? Da je novotarija (bidat)? Da ne pripada muslimanskom biću? Oh, Bože

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!