fbpx

Asadov amidža “Mesar”

Nakon dugog postupka, pariški sud zaključio je da je Rifat al-Asad kriv za brojna kaznena djela u Siriji, Švicarskoj, Španiji i Velikoj Britaniji.

 

Sud u Parizu osudio je Rifata al-Asada, takozvanog “Mesara iz Hame”, amidžu Bašara al-Asada, predsjednika Sirije na četiri godine zatvora i oduzimanje velikog broja nekretnina zarađenih uglavnom kriminalnim postupcima, od krađe do pranja novca u organizaciji raširenoj u Španiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Rifat al-Asad bio je krvava “naoružana ruka” brata Hafeza al-Asada, bivšeg sirijskog predsjednika, koji ga je na koncu protjerao iz Damaska bojeći se puča.

Rifat je odselio u Švicarsku, gdje je bio procesuiran za zločine protiv čovječnosti: masakre u Siriji osamdesetih godina prošlog stoljeća. Iz Švicarske je pobjegao u Ujedinjeno Kraljevstvo sa svojom porodicom i dvjesto saradnika. Rifat al-Asad uspio je “sagraditi” carstvo nekretnina vrijedno oko 800 miliona eura: vlasnik je najveće engleske palače nakon Buckinghama, ima više od petsto posjeda između Malage i Marbelle, pedeset luksuznih imanja u Parizu i njegovoj periferiji…

Nakon dugog postupka, pariški sud zaključio je da je Rifat al-Asad kriv za brojna kaznena djela u Siriji, Švicarskoj, Španiji i Velikoj Britaniji.

Nakon godina u političkoj službi svog brata, Rifat u Damasku nije posjedovao bogatstvo kada se odlučio na bijeg u Švicarsku. Počeo ga je gomilati između 1996. i 2016. godine i onda ga počeo koristiti za svoje političke ambicije kada se zapadnoj javnosti počeo predstavljati kao “alternativa” svom nećaku Bašaru al-Asadu.

Nekoliko sati prije nego što ga je pariški sud osudio na četiri godine zatvora i oduzimanje imovine Rifat al-Asad primljen je u uglednu američku bolnicu u Neuillyju, na imućnoj zapadnoj periferiji Pariza. Prema Sivaru al-Asadu, jednom od njegovih priznatih sinova, Rifat al-Asad je hospitaliziran u “ekstremnoj hitnosti”, a nekoliko će dana biti na odjelu intenzivne njege.

Njegovi advokati najavili su trenutno podnošenje žalbe koja bi mogla odgoditi odlazak u zatvor bar na neko vrijeme. Oduzimanje njihove imovine u Francuskoj bilo bi privremeno također suspendirano.

No čini se da sve sugerira da će Asadu biti teško pobjeći od francuske pravde, posebno ako se zna da su u Švicarskoj, Španiji i Velikoj Britaniji u toku drugi paralelni slučajevi.

 

PROČITAJTE I...

I zato, sve nas hrabri što se, uslijed masovnog širenja virusa korone među Bošnjacima u Sandžaku, na sarajevskoj Vijećnici emitira slika podrške, sandžačke zastave s ljiljanima i polumjesecom na kojoj piše “Jedno srce – jedan narod”. Dušmani laju i negoduju. Uzalud im je jer – sve dok je jednog srca, bit će i jednog naroda.

Normalnog čovjeka ovakav suludi politički avanturizam, odsustvo zdravog razuma i nebriga spram sugrađana ostavlja bez riječi. Kako je moguće da je ovdašnja, uglavnom sarajevska, opozicija spremna raditi protiv interesa države i Bošnjaka, importirati političku nestabilnost te se još i kockati sa životima hiljada sugrađana i vlastitih glasača? Ko su ti ljudi, da li su normalni, imaju li barem mrvu pameti ili morala?

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!