fbpx

Asadov amidža “Mesar”

Nakon dugog postupka, pariški sud zaključio je da je Rifat al-Asad kriv za brojna kaznena djela u Siriji, Švicarskoj, Španiji i Velikoj Britaniji.

 

Sud u Parizu osudio je Rifata al-Asada, takozvanog “Mesara iz Hame”, amidžu Bašara al-Asada, predsjednika Sirije na četiri godine zatvora i oduzimanje velikog broja nekretnina zarađenih uglavnom kriminalnim postupcima, od krađe do pranja novca u organizaciji raširenoj u Španiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Rifat al-Asad bio je krvava “naoružana ruka” brata Hafeza al-Asada, bivšeg sirijskog predsjednika, koji ga je na koncu protjerao iz Damaska bojeći se puča.

Rifat je odselio u Švicarsku, gdje je bio procesuiran za zločine protiv čovječnosti: masakre u Siriji osamdesetih godina prošlog stoljeća. Iz Švicarske je pobjegao u Ujedinjeno Kraljevstvo sa svojom porodicom i dvjesto saradnika. Rifat al-Asad uspio je “sagraditi” carstvo nekretnina vrijedno oko 800 miliona eura: vlasnik je najveće engleske palače nakon Buckinghama, ima više od petsto posjeda između Malage i Marbelle, pedeset luksuznih imanja u Parizu i njegovoj periferiji…

Nakon dugog postupka, pariški sud zaključio je da je Rifat al-Asad kriv za brojna kaznena djela u Siriji, Švicarskoj, Španiji i Velikoj Britaniji.

Nakon godina u političkoj službi svog brata, Rifat u Damasku nije posjedovao bogatstvo kada se odlučio na bijeg u Švicarsku. Počeo ga je gomilati između 1996. i 2016. godine i onda ga počeo koristiti za svoje političke ambicije kada se zapadnoj javnosti počeo predstavljati kao “alternativa” svom nećaku Bašaru al-Asadu.

Nekoliko sati prije nego što ga je pariški sud osudio na četiri godine zatvora i oduzimanje imovine Rifat al-Asad primljen je u uglednu američku bolnicu u Neuillyju, na imućnoj zapadnoj periferiji Pariza. Prema Sivaru al-Asadu, jednom od njegovih priznatih sinova, Rifat al-Asad je hospitaliziran u “ekstremnoj hitnosti”, a nekoliko će dana biti na odjelu intenzivne njege.

Njegovi advokati najavili su trenutno podnošenje žalbe koja bi mogla odgoditi odlazak u zatvor bar na neko vrijeme. Oduzimanje njihove imovine u Francuskoj bilo bi privremeno također suspendirano.

No čini se da sve sugerira da će Asadu biti teško pobjeći od francuske pravde, posebno ako se zna da su u Švicarskoj, Španiji i Velikoj Britaniji u toku drugi paralelni slučajevi.

 

PROČITAJTE I...

I ko još ozbiljan misli da Abazović s njegova četiri poslanika može demokratizirati četništvo i sekularizirati SPC? Zbog toga će Dritan Abazović ostati upamćen ili kao najveća politička naivčina ili kao alter ego njegovog sunarodnjaka Rahmana Morine. Mržnja u politici nije saveznik, a upravo ona vodi Abazovića u političkim odlukama i sklapanju saveza. Njegova mržnja spram Đukanovića veća je nego briga za opstanak države. U međuvremenu, srpska elita u Beogradu sve posmatra i traži načine kako da svoj plan dovede do kraja

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!