fbpx

Arapska proljeća i jeseni

Razina rasta u zemljama u regiji je ispod one koja je potrebna za rješavanje nezaposlenosti. U ovoj regiji stopa nezaposlenosti mladih jeste od 25 do 30 posto, a to zahtijeva da rast bude viši za jedan do dva posto, rekao je direktor MMF-a za Bliski istok i Srednju Aziju Jihad Azour.

 

Prošlo je devet godina od masovnih protesta u arapskom svijetu poznatih kao “Arapsko proljeće”. Promijenilo se mnogo toga, ali malo šta nabolje. “Hljeba, slobode i socijalne pravde” bila je parola demonstranata. Toga ni danas nema u arapskom svijetu. Protesti su krenuli iz Tunisa 2010. godine, jedine zemlje koja danas bilježi kakav-takav napredak.

Libija je uništena, ratom razorena, Egipat stenje pod diktaturom Abdela Fataha al-Sisija. Svijetli trenutak imao je u kratkom razdoblju dok je Muhamed Mursi bio na vlasti odmah nakon protesta, a onda je utonuo u mrak svrgavanjem i njegovim ubistvom. Sirija je potpuno uništena ratom, Jemen je također ratna zona i najsiromašnija zemlja arapskog svijeta.

Danas ponovo imamo proteste u arapskom svijetu. Ovog puta u Sudanu, Alžiru, Libanu i Iraku. Prema izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), zajednički nazivnik ovih protesta jeste nezaposlenost, posebno mladih, korupcija i izostanak ekonomskih reformi. U većini su slučajeva to mirni protesti, ali nerijetko vojska i policija pucaju u demonstrante.

Primjera radi, u Sudanu je ubijeno 40 demonstranata. Ovog su puta, čini se, najistrajniji demonstranti u Libanu. Protesti su specifični, ne po zahtjevima demonstranata, jer su zahtjevi u svim zemljama isti – odlazak korumpiranih vlasti, nego po tome što je Liban duboko podijeljena zemlja u kojoj žive kršćani i muslimani, muslimani sunije i šiije. Demonstranti traže odlazak s vlasti i predstavnika kršćana i muslimana, šiija i sunija. Demonstranti su jedinstveni u pozivu na odstupanje, ali tako da svaka grupacija od svojih predstavnika traži odstupanje.

Prema procjeni MMF-a, nemiri doprinose usporavanju rasta u regijama Bliskog istoka i sjeverne Afrike, uz globalne trgovinske sukobe, nestabilnost cijena nafte i neizvjestan proces “Brexita”. Početkom ovog mjeseca MMF je snizio prognozu za 2019. godinu u regiji, uzevši u obzir arapske zemlje i Iran, na jedva 0,1 posto s prošlogodišnjih 1,1 posto.

Razina rasta u zemljama u regiji je ispod one koja je potrebna za rješavanje nezaposlenosti. U ovoj regiji stopa nezaposlenosti mladih jeste od 25 do 30 posto, a to zahtijeva da rast bude viši za jedan do dva posto, rekao je direktor MMF-a za Bliski istok i Srednju Aziju Jihad Azour.

Treba dodati i to da problemi koje imaju zemlje Bliskog istoka i sjeverne Afrike nisu samo okidač za demonstracije nego su i veliki podsticaj mladima iz ove regije za migracije ka Zapadnoj Evropi. Istovremeno, ova je regija prostor na kojem svjetske sile nikad ne miruju pa je sasvim realno očekivati da proste iskoriste za svoje ciljeve i da oružje iz Sirije samo prebace na sljedeću lokaciju koja će preko noći postati “leglo terorista” koje treba uništiti. /J. S./

PROČITAJTE I...

Probosanske stranke se opredijelile da podrže nezavisnog kandidata za načelnika Jasmina Hušića, a onda je Konaković na Facebooku za Hušića napisao kako je bio “savjetnik Ade Mulalića, desne ruke zločinca Fikreta Abdića”.

Plan je borba protiv onoga što je francuski predsjednik nazvao “islamističkim separatizmom”, s dvostrukim ciljem iscjeljivanja društvenih podjela i borbe protiv nasilnog ekstremizma. Već takva postavka problema mora (bolno) dirnuti u živac svakog pobožnog muslimana s obzirom na to da implicira njihovu “neprosvijećenost” te izdvaja njihovu religiju kao jedinu koja je rasadnik nasilnog ekstremizma

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!