fbpx

Apoteka u Sarajevu prodaje 100.000 maski dnevno?!

Podsjetimo da se respiratorne maske ne proizvode u BiH, dok se hirurške maske proizvode kod nas. Cijene respiratornih maski kreću se od 1,20 KM do 2,10 KM.

 

Zvuči nevjerovatno da se u jednoj apoteci u sarajevskom Starom Gradu dnevno prodaje 100.000 respiratornih maski, ali naš izvor tvrdi da je to apsolutno tačno. Tvrdi da te maske kupuju Kinezi. Šta rade s njima, to ne znamo, ali ih kupuju. Zato je ta apoteka ovih dana dobila novi naziv “Korona apoteka”.

Riječ je o apoteci u okviru JU Apoteke Sarajevo, međutim, u ovoj firmi su nam kazali da informacija o distribuciji 100.000 respiratornih maski dnevno nije tačna.

“Možemo potvrditi da smo u prethodnom periodu imali veliku distribuciju respiratornih maski, jer, osim građana, navedene maske potražuju firme, organizacije, udruženja, te iznimno veliki broj kineskih turista koji su većinom locirani u općini Stari Grad”, kazali su nam u JU Apoteke Sarajevo. Također, u JU Apoteke Sarajevo ističu da dnevno prodaju oko 450 respiratornih maski. Istovremeno, povećana je potražnja i za hirurškim maskama, kojih se dnevno proda oko 8.800 komada.

Podsjetimo da se respiratorne maske ne proizvode u BiH, dok se hirurške maske proizvode kod nas. Cijene respiratornih maski kreću se od 1,20 KM do 2,10 KM.

Firma “Vogmask” uvozi respiratorne dizajnerske maske iz SAD-a. I oni su zabilježili veliku potražnju maski na našem tržištu, ali njihov problem je taj što im je nestalo maski, a proizvođač iz SAD-a ne može dovoljno proizvesti jer sve što ima šalje u Kinu.

Dakle, ako je u Kini tolika potražnja za respiratornim maskama zbog virusa da američki proizvođač ne može zadovoljiti tu tražnju, uzimajući u obzir populaciju od 1,3 milijarde Kineza, ne bi bilo nikakvo čudo da kineski turisti i Kinezi koji stalno borave u BiH kupuju tako velike količine maski i šalju ih u Kinu. /J. S./

Prethodni članak

(U)vozi Miško

Sljedeći članak

Četrnaest savjesti HVO-a

PROČITAJTE I...

Apelujem na sve da provjere svoje podatke i da eventualne greške prijave CIK-u”, kaže Tabaković, svjestan da će biti teško spriječiti zloupotrebe s obzirom na to da “srpska politika u Srebrenici ima na raspolaganju resurse i kapacitete Opštine i kontroliše sve procese”, te da “ta ista politika ima podršku i od određenih političkih opcija.” “U sve ovo je uključen i dio ljudi iz Općinskog odbora SDP-a. Naše informacije govore da oni imaju tijesnu saradnju sa srpskim prijedlogom kandidata za načelnika Mladenom Grujičićem”, rekao je, između ostalog, Tabaković na pres-konferenciji Inicijative Moja adresa: Srebrenica

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!