fbpx

Ante, Ante… prezime mu znate?

Jesu li možda prikladni za Hrvate muslimane koji govore muslimanskim? Da ne spominjemo koliko je opasno da ovakve, potpuno nenaučne poglede širi predsjednik Nadzornog odbora “Školske knjige” Ante Žužul, osoba za koju se tvrdi da stoji iza vlasničke strukture bosanskohercegovačke izdavačke kuće “Sarajevo Publishing”.

 

Skandal koji je na promociji knjige Marije Muse Hrvatski jezik u Bosni i Hercegovini u javnoj komunikaciji od 1945. godine do danas izazvao Ante Žužul svojom izjavom da u Bosni i Hercegovini “hrvatski udžbenici koji su multikulturalni” omogućavaju “ravnopravnost hrvatskog jezika” ne samo sa srpskim već i s nekakvim “muslimanskim jezikom” indikativan je po nekoliko osnova.

Prvo, sama činjenica da se niko od prisutnih na ovoj promociji, kao i niko iz hrvatskih akademskih krugova nije niti osvrnuo na ovakvu suludu revizionističko-šovinističku konstrukciju, u kojoj se bosanski jezik naziva muslimanskim, pokazuje da je ona duboko ukorijenjena i gotovo sveprisutna u hrvatskim znanstvenim krugovima.

Štaviše, upravo je takvo licemjerno ponašanje, gdje se istovremeno kuka i nariče nad ugroženošću vlastitog jezika, dok se tuđi otvoreno negira, ono što je već dugo specifikum hrvatske političke kulture prema Bosni i Hercegovini, a što je očigledno fenomen koji je već odavno izašao iz domena politike i ušao i u akademske kružoke. Ili je, pak, možda prvo iz akademskih krugova ušao u političke?

Također, šta tačno znači Žužulova izjava da su “hrvatski udžbenici multikulturalni”? Kako uopće neki udžbenik može biti multikulturalan? U kojem se smislu ogleda ta “multikulturalnost” ako je već riječ o “hrvatskim udžbenicima” u Bosni i Hercegovini? Koliko je u njima zastupljeno autora nehrvata, koliko se obrađuju i kako događaji iz historije, kako lekcije iz književnosti i jezika…

Jesu li možda prikladni za Hrvate muslimane koji govore muslimanskim? Da ne spominjemo koliko je opasno da ovakve, potpuno nenaučne poglede širi predsjednik Nadzornog odbora “Školske knjige” Ante Žužul, osoba za koju se tvrdi da stoji iza vlasničke strukture bosanskohercegovačke izdavačke kuće “Sarajevo Publishing”.

Postavlja se pitanje kako neko ko negira jezik čitavog jednog naroda može uopće biti izdavač školskih udžbenika, i to pogotovo onih koji se tiču jezika i književnosti, te treba li očekivati da se i u udžbenicima “Sarajevo Publishinga”, firme čije je sjedište u Sarajevu, a vlasnici po Hrvatskoj, počne negirati bosanski jezik?

Na ovakve Žužulove šovinističke i primitivne izjave najbolji odgovor dao je predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Hrvatskoj Armin Hodžić u priopćenju u kojem se sasvim ispravno konstatira da “ekvivalent nazivanja bosanskog jezika ‘muslimanskim’ jeste nazivanje hrvatskog jezika ‘katoličkim’ ili srpskog jezika ‘pravoslavnim’”. Taman tako.

 

PROČITAJTE I...

Presretanje i inspekcija broda nije isto što i zaustavljanje autobusa ili kamiona te je prilično precizno regulirano međunarodnim zakonima, konkretno Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora (UNCLOS iz 1994. godine) i Konvencijom o suzbijanju nezakonitih djela nasilja protiv sigurnosti pomorske plovidbe (SUA konvencija). Član 110. UNCLOS-a navodi pod kojim je uvjetima dozvoljeno ukrcavanje na brod u međunarodnim vodama, a SUA konvencija s promjenama usvojenim 2005. godine dalje precizira te uvjete. Svi ti zakoni prekršeni su prilikom zaustavljanja i pretresa turskog trgovačkog broda “Roseline-A”

Često se objavljuju priče kako je nemoguće doći do doktora, kako se dugo čeka na testiranje i slično. Građani mogu biti i upravu, ali se zasigurno borba za bolje zdravstvo ne dobija tako što i sebe i druge izlažemo zarazi. Sigurno je da doktori neće moći pružati bolju uslugu ako mi prouzrokujemo veći broj zaraženih

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!