fbpx

Ansu Fati, dijete komunističke četvrti

Mladi napadač Barçe rođen je u Gvineji Bisau 31. oktobra 2002. i od prošle je godine profesionalni fudbaler s milionskim ugovorom.

 

 

Život se lahko okrene. Pitajte Ansu Fatija (17). Prije nešto više od godinu dana postao je najmlađi strijelac u historiji Barçe u La Ligi. Prošle nedjelje u svom debiju kao starter s reprezentacijom postao je najmlađi strijelac u historiji Španije. To je burno proslavljeno u kvartu u kojem se rodio, u naselju Marinaleda.

U tom je dijelu Barcelone načelnik od 1979. godine Juan Manuel Sánchez Gordillo, koji sebe otvoreno proglašava komunistom. Upravo je Gordillo pomogao Fatiju da se kao dječak spoji sa svojim ocem Borijem Fatijem, jer im je platio avionske karte kako bi cijela njegova porodica mogla doputovati u grad.

Mladi napadač Barçe rođen je u Gvineji Bisau 31. oktobra 2002. i od prošle je godine profesionalni fudbaler s milionskim ugovorom. Ti su milioni natjerali Fatija da zaboravi komunističku filozofiju Marinalede i preda se udobnosti kapitalizma. Živi s porodicom u kući u Barceloni s bazenom i velikim vrtom. Srednji je od petero braće i sestara, a svi žive u Barceloni s njim. Njegov brat Braima ima ugovor s drugim timom, a Miguel trenira u omladinskoj školi.

Zanimljivo je da je Rodrigo, stariji brat Lea Messija, pomogao Ansuu Fatiju da potpiše svoj prvi ozbiljni ugovor s Barçom, radeći tada kao njegov menadžer. Danas Fati već ima za menadžera najpoznatijeg svjetskog agenta, Portugalca Jorgea Mendesa, koji već dugi niz godina upravlja poslovima Cristiana Ronalda.

Fati je nada navijača Barcelone da će klub ostati na dobrom putu nakon što Messi zauvijek skine dres tog kluba. Utjeha i pogled u sjajnu budućnost. Već se sada povlače ozbiljne paralele. Iako je teško očekivati da će iko ikada dostići Messija i igrati onako kako on igra, dijete odraslo u Marinaledi počinje živjeti svoj san.

PROČITAJTE I...

Površinski kop Turija nalazi se nekoliko kilometara od centra Banovića. Tu će, blizu mjesta gdje je upravna zgrada PK Turija, na jednom brežuljku, u budućnosti biti izgrađena TE Banovići. Na ulazu u PK Turija dočekao nas je tehnički rukovodilac površinske eksploatacije Ekrem Demirović. Već nakon nekoliko rečenica jasno vam je da je to čovjek koji poznaje svaki pedalj površinskog kopa od nekoliko kvadratnih kilometara. Čovjek koji zna svaku mašinu, iako ih na kopu rade deseci, od kamiona dampera, preko buldožera, gredera, rovokopača, utovarivača, bušilica do dizalica. Čovjek koji poznaje svakog radnika bez obzira na to što ih radi tu nekoliko stotina u tri smjene. Ekrem o rudniku zna sve

Historičari kažu da je Müllerova (Milerova) vila izgrađena 1912. godine, i to kao bolnica za radnike u fabrici sode pa su je zvali fabrikšpital. Prvi upravitelj bio je čuveni doktor Adolf Hempt, a u vilu je pretvori Fritz Müller, treći direktor sodare

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!