fbpx

Anđelić je pis’o iz Londona, šta će biti s našega kantona

Ali Anđelić nije lud, nije ni zapjenušani crvenobrigadist, ni slijepi jugonostalgičar, niti ovo piše zbog ljubavi prema općini Centar, ili prema jednoj od zemalja čiji je pasoš nosio, niti je toliki narcis da misli da ko u Londri sve od rata stoji, bolje vidi nego onaj pod Humom... Ne, on je samo odgojen i stipendiran da ovako rezonira i piše unatoč činjenici da mu za pisanje nedostaju talent i poznavanje činjenica.

Piše: Mahir Sokolija

 

Neven Anđelić, prijeratni sarajevski novinar, a sada viši predavač na Univerzitetu Regent’s u Londonu, uputio je ovih dana javno pismo šesterici kandidata za načelnika Općine Centar Sarajevo, odnosno strankama koje su ih predložile. Kandidate SDP-a (Igor Kamočaji), DF-a (Samer Rešidat) i Naše stranke (Admir Bukva) te nezavisne kandidate Damira Nikšića i Vlastimira Mijovića pozvao je da odustanu od kandidature u korist Reufa Bajrovića (Građanski savez) i tako realnom učine mogućnost da kandidat koji ne pripada “nacionalnim” strankama pobijedi na izborima. Zabrinut što je zbog velikog broja kandidata iz tzv. ljevice povećana mogućnost da kandidat SDA i SBB-a Nedžad Ajnadžić pobijedi i prekine višedecenijsku tradiciju da Općinu Centar predvodi SDP, Anđelić je, obrazlažući svoju inicijativu, napisao mnogo toga što ga prikazuje ili kao nevještog manipulatora ili kao osobu čije londonske studente treba žaliti.

Anđelić kaže da je dominacija “nenacionalista lokalnom upravom tokom 21. stoljeća” “logična posljedica demografskog sastava stanovništva (sic!)” jer “sudeći po posljednjem popisu, poslije Velike Kladuše, ovdje živi najveći broj nekonstitutivno nacionalno izjašnjenih, postoci visokoobrazovanih nadmašuju ostala mjesta, zaposlenost je natprosječna, dok je ekonomska moć iznad ostatka države”, a “oko petine stanovnika ove općine etnički ne pripadaju potencijalnim nacionalističkim bazama. Dakle, potencijalna ciljna grupa SDA je bitno smanjena u odnosu na ostale sredine Bošnjakistana”. Ostavimo po strani uvredljivi ton (Bošnjakistan) i ne obazirimo se na elitističku tvrdnju baziranu na predrasudama da za “nenacionaliste” glasaju manje obrazovani, nezaposleni, siromašniji, a koja je, osim što je u temelju rasistička, neodrživa na brojim primjerima iz BiH, gdje je u općinama koje su po Anđelićevim kriterijima na dnu ljestvice, SDP godinama vladao.

Netačno je da u Centru oko petine stanovnika “etnički ne pripadaju potencijalnim nacionalističkim bazama”, jer petina znači 20%, a njih je 14,43%, jedino ako im Anđelić nije pridružio dio Srba i Hrvata, kojih je u ovoj općini 10%. Netačno je da u Centru “poslije Velike Kladuše” živi najviše “nekonstitutivno nacionalno izjašnjenih”. Anđelić je vjerovatno htio napisati da misli na procentualno učešće u stanovništvu, ali, avaj, život u drugom jezičkom području učinio ga je nespretnim govornikom bosanskog jezika. Jer, “nekonstitutivnih” je više i u Novom Sarajevu i u Novom Gradu, ali ih je ondje procentualno manje. No, ni taj procent nije mnogo različit u odnosu na Centru susjednu općinu Novo Sarajevo. Ondje živi 13,25% nekonstitutivnih, a sa Srbima i Hrvatima – koje Anđelić očigledno uračunava među one koji “ne pripadaju potencijalnim nacionalističkim bazama” – procent nebošnjaka (25,65%) u Novom Sarajevu nadmašuje istu takvu kombinaciju (24,43%) iz Centra. Anđeliću ne odgovara primjer Novog Sarajeva i to mu kvari tezu jer, i pokraj veoma slične etničke, socijalne i ekonomske strukture, ondje već godinama vlada SDA načelnik. Netačno je i da SDA sa svojim “otpadnicima ili saveznicima” kontrolira vlast “u svim naseljima gdje su Bošnjaci većina” uz izuzetak Tuzle i Općine Centar. U Gračanici, naprimjer, redovito pobjeđuje SDP, a i u mnogim je drugim općinama ova stranka vladala duže ili jednako dugo kao SDA – u Novom Sarajevu, Novom Gradu, Živinicama… Netačna je i smiješna tvrdnja: “Dok je vlast u Tuzli ideološki bazirana na istim tekovinama bratstva-jedinstva neprekidno još od 1945. godine, u centru glavnog grada nenacionalisti dominiraju lokalnom upravom tokom 21. stoljeća”, jer su, teško je to zaboraviti, od 1945. do 1990. godine na vlasti u Općini Centar bili isti oni koji su vladali i Tuzlom.

Mnogo je netačnog izneseno u Anđelićevom pismu, ali veći problem od pogrešnih podataka leži u tezi po kojoj petina “nekonstitutivnih” izabere načelnika kao da Bošnjaci, koji čine 75,57% stanovništva općine Centar, u tom izboru ni ne sudjeluju. A kako zapravo stvari stoje? Na Općim izborima 2014. godine za srpske i hrvatske stranke glasalo je 3,72% stanovnika općine Centar, za SBB i SDA njih 37,95%, a za stranke koje Neven Anđelić smatra alternativom “nacionalistima” 48,24%. Budući da je Srba i Hrvata u Centru 10%, vidimo da ih nešto manje od dvije trećine nije glasao za HDZ, HSP, SDS, PDP i SNSD. Kada bi izlaznost na izbore odražavala stvarnu nacionalnu strukturu, to bi značilo da je 37,2% Srba i Hrvata glasalo za srpske i hrvatske stranke, a za SDA i SBB 50,2% Bošnjaka. Za ostale stranke, među kojima su BPS, Stranka za BiH, NS Radom za boljitak, koje su nesumnjivo osvojile i neki nebošnjački glas, opredijelilo se 10,1% birača. Da je čak svih preostalih 6,28% Hrvata i Srba i 14,43% ostalih, odnosno zajedno 20,71%, glasalo za “nenacionalne” stranke, značilo bi to da su 27,53% glasača DF-a, SDP-a i Naše stranke bili Bošnjaci, pa je udio Bošnjaka među glasačima ovih triju “nenacionalnih” stranaka 57,07%. Dakle, Bošnjaci, a ne “nekonstitutivni” su ti koji biraju načelnika u Općini Centar, a što bi i bez ovog računa svakome ko pogleda u rezultate Popisa iz 2013. godine trebalo biti jasno. Baš kao što na svakim izborima biraju načelnika općine Gračanica i Tuzla, a nerijetko i mnogih drugih općina u Federaciji BiH.

Kažu da je karakteristika paranoje logično zaključivanje na pogrešnim premisama. Što bi značilo da Anđelić nije paranoičan jer kod njega postoji problem i s činjenicama od kojih polazi i sa zaključcima do kojih stiže. Ali Anđelić nije lud, nije ni zapjenušani crvenobrigadist, ni slijepi jugonostalgičar, niti ovo piše zbog ljubavi prema općini Centar, ili prema jednoj od zemalja čiji je pasoš nosio, niti je toliki narcis da misli da ko u Londri sve od rata stoji, bolje vidi nego onaj pod Humom… Ne, on je samo odgojen i stipendiran da ovako rezonira i piše unatoč činjenici da mu za pisanje nedostaju talent i poznavanje činjenica.

PROČITAJTE I...

Demonstracije SPC-a u Pljevljima prije desetak dana pokazale su još jednom agresivnu stranu i cilj koji stoji iza srpske politike – obračun s Bošnjacima. Na protestu koji je održan iz revolta prema hapšenju svećenstva čule su se zastrašujuće prijetnje Bošnjacima. Srbi i SPC očito nikad neće oprostiti Bošnjacima Crne Gore što su odigrali ključnu ulogu na referendumu za osamostaljivanje i nezavisnost Crne Gore

Zvaničnici Dobre partije u naporima su da se distanciraju od HDP-a, između ostalog, posegli i za revizijom historije tvrdnjama kako Ekrem İmamoğlu (rođen Mudafa) nikad nije bio njihov kandidat za gradonačelnika Istanbula, a u naporima da se distanciraju od CHP-a negirali postojanje Nacionalnog saveza. Znači, na neki način “business as usual” ili povratak na “normalu”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!