fbpx

Aliyev: Armenija je odgovorna za ratni zločin, Azerbejdžan će dati adekvatan odgovor

Napad je još jedna manifestacija armenskog fašizma i nepoštivanja pregovora vođenih pod posredovanjem Rusije. Ovi podli napadi nikada ne mogu slomiti volju azerbejdžanskog naroda, poručio je Aliyev

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev je, govoreći o raketnom napadu armenske vojske na grad Ganju, poručio kako je armenska administracija odgovorna za sve ove zločine te da će Azerbejdžan na sve to dati adekvatan odgovor, javlja Anadolu Agency (AA).

Aliyev se putem profila na Twitteru oglasio o posljednjem raketnom napadu armenske vojske na grad Ganju, u kojem je, prema posljednjim informacijama, ubijeno najmanje devet, a ranjena 34 civila.

Aliyev je ovaj napad okarakterisao kao “ratni zločin” te poručio kako Armenija krši Ženevske konvencije.

“Napad je još jedna manifestacija armenskog fašizma i nepoštivanja pregovora vođenih pod posredovanjem Rusije. Ovi podli napadi nikada ne mogu slomiti volju azerbejdžanskog naroda”, poručio je Aliyev.

Podsjetio je kako je u armenskim napadima na azerbejdžanski teritorij u posljednje dvije sedmice ubijen 41 civil, a ranjeno njih više od 200.

Aliyev je, također, kazao kako Armenija želi ponovno okupirati regije koje je azerbejdžanska vojska oslobodila od okupacije, te dodao: “Vojna i politička uprava Armenije odgovorna je za sve te zločine. Azerbejdžan će na njih dati adekvatan odgovor.”

Na sastanku predstavnika Azerbejdžana i Armenije održanom prije dva dana u Moskvi, dogovoreno je humanitarno primirje za razmjenu zarobljenika, zatvorenika i tijela poginulih u skladu s posredovanjem i kriterijima Međunarodnog komiteta Crvenog križa

Iako je prekid vatre stupio na snagu jučer, 10. oktobra 2020., od 12 sati, armenska vojska je od tada u više navrata prekršila primirje i izvodila napade na azerbejdžanski teritorij.

PROČITAJTE I...

“Moramo se boriti protiv retrogradne politike koja ne želi da Srebrenica bude grad svih njenih građana. To moramo mijenjati u periodu koji je pred nama. Zbog toga su važni novembarski izbori i nikad nije ni bilo važnije da izađemo na izbore i jasno kažemo da budućnost svoje djece vidimo u Srebrenici. Srebrenica je naš dom, naše jučer, naše danas i naše sutra”, poručuje Alija Tabaković, kandidat za načelnika Opštine Srebrenica

“Na izborima 2016. nisam izabran, jesam izgubio mandat, ali broj glasova koje sam dobio 2016. u odnosu na 2012. govori o tome da građani nisu bili nezadovoljni nego se jednostavno glasalo po tom nacionalnom ključu. Od brojnih sugrađana hrvatske nacionalnosti dobio sam pohvale za svoj rad i želju da to nastavim, međutim, ovdje je još taj nacionalni predznak izražen bez obzira na to koliko kvalitetno radili, bitno je kako se zovete i iz kojeg naroda dolazite”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!