fbpx

Alija Tabaković: Ako ne bude izbornog inžinjeringa, očekujemo pobjedu

“Povećano je prisustvo građana koji dolaze iz Srbije i automobila s raznim srbijanskim tablicama. Izlaznost je niska kada je u pitanju ukupan broj birača u Srebrenici. Do sada ih je izašlo oko dvije hiljade.”

Na području Srebrenica pravo glasa ima blizu 15 hiljada osoba, koji svoje biračko pravo mogu ostvariti na 29 biračkih mjesta. Kako iz Opštinske izborne komisije Srebrenica (OIK-a) kažu, sva su biračka mjesta otvorena a izborni proces protiče bez problema.

Osim redovnih biračkih mjesta, za osobe u potrebi dostupan je i mobilni tim, kao i COVID tim za osobe inficirane korona virusom i one u preventivnoj kućnoj izolaciji.

U Srebrenici su dva kandidata za načelnika Opštine Srebrenica: Kandidat probosanskih političkih stranaka i koalicije “Moja adresa: Srebrenica” Alija Tabaković i kandidat prosrpskih političkih stranaka Mladen Grujičić.

I jedan i drugi kandidat obavili su građansku dužnost i glasali. Alija Tabaković glasao je u Prvoj osnovnoj školi Srebrenica, a Grujičić u naselju Soloćuša.

“Poruka je da ovi izbori budu fer i korektni, da proteknu u redu i miru. Neka pobijedi politika zajedništva, suživota, boljih odnosa među narodima u Srebrenici”, rekao je Tabaković istaknuvši da očekuje pobjedu

“Ako ne bude izbornog inžinjeringa, kao što smo imali 2016. godine, očekujemo pobjedu. Naravno, sve eventualne nepravilnosti prijavit ćemo CIK-u, nadležnim organima”, kaže Tabaković.

Prema informacijama iz Izbornog štaba Inicijative “Moja adresa Srebrenica”, izlaznost do 11 sati nije velika.

“Po podacima koje smo prikupili iz cijele općine, nema velikih problema u provođenju izbornog procesa. Ima pokušaja da se s isteklim ličnim kartama ili nekim drugim dokumentima glasa. Ono što je primijećeno od naših posmatrača, to je vraćeno. Izlaznost je niska kada je u pitanju ukupan broj birača u Srebrenici. Do sada ih je izašlo oko dvije hiljade. Povećano je prisustvo građana koji dolaze iz Srbije i automobila s raznim srbijanskim tablicama. To je ono što je problem. Razlika između onih koji glasaju za Mladena Grujičića i Aliju Tabakovića iznosi, do sada, oko 400 glasova. Ti glasovi nisu izbrojani, ali s obzirom na to da se poznajemo, onda znamo kako ko glasa. To je bez glasača izvan Srebrenice, to jest bez onih koji glasaju u Federaciji BiH. Tih informacija još nemamo”, rekao je predsjednik Izbornog štaba koalicije “Moja adresa: Srebrenica” Sadik Ahmetović. (A. M.)

 

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!