fbpx

Akar: Armenija ne poštuje međunarodno pravo, niti humanitarne vrijednosti

Ističući kako je Azerbejdžan bratska zemlja, Akar je kazao da će Armenija pred međunarodnim pravom i historijom odgovarati zbog napada na azerbejdžanske gradove

 

Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar izjavio je danas da će Armenija jednog dana pred historijom i međunarodnim pravo odgovarati zbog granatiranja drugog najvećeg azerbejdžanskog grada Gandža, javlja Anadolu Agency (AA).

Akar je u društvu vojnog vrha Turske prisustvovao svečanom početku nove akademske godine na Vojnoj akademiji u Ankari, a u obraćanju novinarima je kazao da Turska pomno prati dešavanja u Nagorno Karabahu, a da je pokazatelj toga i to što je azerbejdžanski ambasador u Ankari Hazar Ibrahim održao prvo predavanje na Vojnoj akademiji pod okriljem Ministarstva odbrane Turske.

Ističući kako je Azerbejdžan bratska zemlja, Akar je kazao da vojska Armenije krši uspostavljeni humanitarni prekid vatre i ponovo izvodi napade na azerbejdžanski teritorij.

“Nije to nova praksa, Armenija je uvijek krajnje agresivna i čini ratne, zločine protiv čovječnosti. Ne poštuju ni međunarodno pravo ni humanitarne vrijednosti“, kazao je Akar.

Uporedo s tim, turski namjenski brod za seizmička istraživanja “Oruc Reis” jutros je isplovio iz luke i do 22. oktobra će vršiti hidrokarbonska istraživanja u istočnom Mediteranu, a Akar je kazao da je riječ o legitimnom pravu i interesima koje Turska ima u toj regiji i koji su potvrđeni od strane Ujedinjenih nacija.

“U tom kontekstu provodimo isključivo naučne i tehničke aktivnosti. To nije prijetnja nikome, a te aktivnosti su postale meta napada. Čine sve kako bi izazvali rast tenzija, nadamo se da će se naši susjedi držati dalje od takvih napada“, kazao je Akar.

On je također kazao da turska mornarica prati i štiti brod Oruc Reis na njegovoj istraživačkoj misiji.

PROČITAJTE I...

Godinama kasnije, Katolička crkva pokušala je urediti festival kako bi konačno ukinula keltska vjerovanja. Tako je 610. godine papa Bonifacije IV 13. maj proglasio praznikom “kršćanskih mučenika”. Njegov potez nije bio previše uspješan pa je papa Grgur III u osmom stoljeću proglasio 1. novembar za praznik kršćanskih mučenika (Svi sveti), što se poklapa sa datumom proslave Samagina.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!