fbpx

Ahmed-paša Bombarder i 300 bošnjačkih artiljeraca

Zbog nanesene uvrede predsjedniku Ratnog savjeta princu Eugenu Savojskom Bonbeval je osuđen na smrt, a zatim pomilovan. Nakon pomilovanja bježi na teritoriju Osmanskog carstva, a u Sarajevu prelazi na islam. Na pašu "Bombardera" podsjetio nas je historičar Adnan Muftarević, koji je na društvenim mrežama objavio kratku biografiju ove zanimljive historijske ličnosti:

Claude Alexandre, grof od Bonnevala ili Ahmed paša Bombarder rođen je 1675. godine u francuskoj plemićkoj obitelji. Kao francuski oficir, biva osuđen na smrt i tada bježi kod Eugena Savojskog u austrijsku vojsku gdje stiče čin feldmaršala. Zbog svađe sa Savojskim opet je osuđen na smrt, zatim pomilovan i nakon godine tamnovanja bježi u Bosnu.

No photo description available.

Ahmed-pašini nacrti

U Sarajevu 1730. godine prelazi na Islam i uzima ime Ahmed. U Travniku boravi godinu dana. Zbog vojnih sposobnosti, sultan ga imenuje za zapovjednika artiljerije. Uvodi novine u osmansku artiljeriju i dobija nadimak Kumbaraci / Humbaradži (Bombarder).

No photo description available.

Stekavši ugled i uticaj Ahmed-paša se želio zahvaliti Bošnjacima koji su mu u teškom životnim periodu pomogli. Zato je nakon imenovanja za glavnog zapovjednika osmanske artiljerije uspio izboriti kod sultana Mahmuda I da izda ferman po kome preko 300 mladića Bošnjaka treba da dođu u Istanbul na školovanje za artiljerce!

Image may contain: tree, sky, plant and outdoor

Ahmed-pašin mezar u Istanbulu

 

PROČITAJTE I...

Tokom svoje vladavine Tvrtko I u velikoj je mjeri proširio teritorij bosanske države, tako da je Bosna obuhvatila i mnoge krajeve koji pripadaju današnjoj Republici Hrvatskoj. U tom periodu ostvarena je politička stabilnost te značajan kulturni i duhovni napredak, što ga je učinilo najmoćnijim vladarom u historiji srednjovjekovne Bosne

Kao neko ko se bavi ovom strukom više od 20 godina, mogu reći sljedeće: Pitanje je da li je danas vrijeme za “mali Šengen” u okolnostima kada se ni CEFTA ne poštuje, osuđeni ratni zločinci kao Novak Đukić ni nakon pravosnažnih presuda ne isporučuju, a neke zemlje nisu ni priznale jedna drugu. Uzajamno povjerenje preduvjet je bez kojeg bilo koja unija ne može opstati. I braća kad naslijede zemlju, prvo što urade jeste da ograde svoj dio. Iako se vole i paze. Ne vidim mnogo razlike kada se radi o susjednim državama. I kako ćeš to onda otvoriti granicu s nekim ako ne priznaješ da je onaj drugi dio njegov posjed

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!