fbpx

Ahmed-paša Bombarder i 300 bošnjačkih artiljeraca

Zbog nanesene uvrede predsjedniku Ratnog savjeta princu Eugenu Savojskom Bonbeval je osuđen na smrt, a zatim pomilovan. Nakon pomilovanja bježi na teritoriju Osmanskog carstva, a u Sarajevu prelazi na islam. Na pašu "Bombardera" podsjetio nas je historičar Adnan Muftarević, koji je na društvenim mrežama objavio kratku biografiju ove zanimljive historijske ličnosti:

Claude Alexandre, grof od Bonnevala ili Ahmed paša Bombarder rođen je 1675. godine u francuskoj plemićkoj obitelji. Kao francuski oficir, biva osuđen na smrt i tada bježi kod Eugena Savojskog u austrijsku vojsku gdje stiče čin feldmaršala. Zbog svađe sa Savojskim opet je osuđen na smrt, zatim pomilovan i nakon godine tamnovanja bježi u Bosnu.

No photo description available.

Ahmed-pašini nacrti

U Sarajevu 1730. godine prelazi na Islam i uzima ime Ahmed. U Travniku boravi godinu dana. Zbog vojnih sposobnosti, sultan ga imenuje za zapovjednika artiljerije. Uvodi novine u osmansku artiljeriju i dobija nadimak Kumbaraci / Humbaradži (Bombarder).

No photo description available.

Stekavši ugled i uticaj Ahmed-paša se želio zahvaliti Bošnjacima koji su mu u teškom životnim periodu pomogli. Zato je nakon imenovanja za glavnog zapovjednika osmanske artiljerije uspio izboriti kod sultana Mahmuda I da izda ferman po kome preko 300 mladića Bošnjaka treba da dođu u Istanbul na školovanje za artiljerce!

Image may contain: tree, sky, plant and outdoor

Ahmed-pašin mezar u Istanbulu

 

PROČITAJTE I...

“Kad sam pogledao prema Komandantu, on je pucao iz stojećeg stava, blago raširenih nogu i raskopčanog gornjeg dijela uniforme, a svuda oko njega zabadali su se meci. U tim trenucima jedini je on ostao u stojećem položaju. Svi ostali bili su zalegli, i Alija, i Makić, i ja, i drugi. Mislim da su ih naši izviđači tukli nitroglicerinkama. Ogradila se strašna pucnjava. Mnogi nisu ni znali u šta pucaju ispred sebe, ali su pucali. Kad sam otkočio pušku, vidio sam Komandanta na desnoj strani puta kako u čučećem položaju mijenja okvir. Tad sam ga posljednji put vidio”

Hasan El-Basri, r. a., poznati tabi'in, jednu je noć pošao kod svog učenika Habiba Adžemija (habib Adžemij preselio je 130. godine po Hidžri). Po ovom imenu Adžemij vidi se da nije bio Arap. Kada mu je Hasan El-Basri došao, zatekao ga je kako klanja jaciju. Htio je da mu se pridruži u namazu, ali je čuo kako on, umjesto “Elhamdulillah”, uči “Elhemdilillah”. Kaže Hasan El-Basri sam sebi: “Ako mu se pridružim u ovom namazu, propast će mi namaz”, jer pogrešno uči, pa je sam tu noć jaciju klanjao. Posjedio je tu sa svojim učenikom, vratio se kući, klanjao jaciju i legao spavati. Tu noć usnije Gospodara pa ga Hasan El-Basri pita: “Gospodaru, u čemu je Tvoj raziluk, Tvoje zadovoljstvo?”, a Gospodar mu kaže: “Vidio si Moje zadovoljstvo, ali ga nisi znao cijeniti.” “Kako to, Gospodaru?”, upita Hasan El-Basri, a Gospodar mu odgovori: “Da si klanjao s Habibom, nad tim tvojim postupkom bilo bi Moje zadovoljstvo i taj namaz bio bi bolji od svih namaza koje si do sada klanjao. Ali, ti si u obzir uzeo pravilno izgovaranje harfova, a ne čisti nijet i čisto srce”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!