Zašto je dvadesetak liječnika-specijalista napustilo sarajevski KCUS

Dvadesetak liječnika-specijalista koji su tokom ove godine napustili sarajevski KCUS otišlo je zbog odličnih plaća koje su dobili na Bliskom istoku ili uhodanih poslova na vlastitim privatnim klinikama

“U zadnjih godinu i pol iz 10 bolnica su otišla 72 specijalista”, piše početkom nedjelje zagrebački dnevnik Jutarnji list, donoseći, kako stoji, alarmantne podatke od odlasku hrvatskih liječnika u inostranstvo. List tvrdi kako će, ukoliko se trend odlaska nastavi, neke od bolnica u manjim gradovima Hrvatske biti ugašene. Dva dana kasnije, beogradski dnevnik Blic objavljuje podatke koji se odnose na Srbiju.

U tekstu pod naslovom PORAŽAVAJUĆI TREND: Hiljade lekara odlazi iz zemlje, nas neće imati ko da leči stoji kako je za samo dvije godine “skoro 1.500 lekara zatražilo sertifikat dobre prakse, koji izdaje Lekarska komora Srbije, a koji je neophodan prilikom zapošljavanja i rada u inostranstvu”. List navodi da je do septembra 2016. godine Lekarska komora Srbije izdala 599 certifikata dobre prakse za odlazak u inostranstvo. Najviše certifikata tražili su liječnici iz Beograda. Njih 299. Kako je kazao Milan Dinić, direktor Lekarske komore Srbije, prošle godine 826 liječnika, najviše onih iz Beograda, tražilo je dokumenta neophodna za odlazak u inostranstvo. Dinić dodaje kako iz Srbije odlaze najviše specijalisti, i to mahom u bliskoistočne zemlje. Neki od njih papire traže i kako bi tokom vikenda mogli raditi u Bosni i Hercegovini ili Crnoj Gori.

“Mlađi lekari odlaze zato što u Srbiji ne mogu da se zaposle, a oni koji već imaju iskustva, zbog mnogo većih zarada”, kazao je Dinić. Godinu dana ranije, agencija Tanjug javila je kako je u Srbiji “2012. godine sertifikat tražilo 247 lekara, a 2015. godine je 1.000 njih poželelo da ode iz zemlje, a prethodne isto toliko”. Podaci Komore kažu da najviše srbijanskih liječnika odlazi u Njemačku jer im je tamo lahko nostrificirati diplomu te da, ako znaju njemački jezik, odmah dobijaju posao. Specijalisti odlaze i na Bliski istok jer su tamo plaće izuzetno visoke.

Odgovor na pitanje zašto odlaze doktori s ovih prostora ponuđen je protekle nedjelje u Zagrebu, gdje je dvanaest agencija za zapošljavanje sudjelovalo na Devetom sajmu karijera u zdravstvu. Za rad u Zapadnoj i Sjevernoj Evropi najtraženiji su liječnici obiteljske medicine, kvalificirane medicinske sestre s petogodišnjim obrazovanjem, prvostupnice sestrinstva, a velika je potražnja i za svim vrstama fizioterapeuta, kazala je Silva Karpowicz‑Rukavina iz firme “Careers in White International”, koja godinama regrutira medicinsko osoblje za rad u Zapadnoj Evropi. Specijalistima se nude poslovi s plaćama od 3.000 do 13.000 eura (bruto), ovisno o iskustvu i specijalizaciji.

Liječnike porodične medicine najviše traže Francuska, Engleska, Njemačka, Švedska i Danska, nudeći im odmah po dolasku izuzetno povoljne uvjete za otkup privatne prakse. Medicinske sestre i tehničari također su traženi u svim zemljama Evrope za rad u bolnicama, palijativi, privatnim rehabilitacijskim klinikama i domovima za starije. “Mjesečna plaća kvalificirane medicinske sestre s radnim iskustvom slična je u Njemačkoj plaći liječnika početnika i iznosi oko 2.200 eura (neto)”, kazala je Karpowicz‑Rukavina.

Ona kaže i kako su fizioterapeuti traženi u Engleskoj, Irskoj, Njemačkoj, Austriji, većinom za rad u staračkim domovima i rehabilitacijskim centrima, s tim da su im početne plaće nešto manje, oko 1.800 eura (neto). Jutarnji list tvrdi kako je za godinu i po dana iz Hrvatske otišlo 80 liječnika i 1.302 medicinske sestre. Podaci Hrvatske liječničke komore pokazuju drugačije. Oni su još gori, kaže se da je od ulaska u Evropsku uniju 2013. godine iz Hrvatske otišlo 500 liječnika, prosječne dobi od 35 godina s 5 do 7 godina specijalističkog staža, a sada sve češće odlaze i liječnici odmah nakon položenog državnog ispita.

Uspoređujući ove podatke s člancima i bombastičnim naslovima iz bh. medija, jasno je kako je situacija u našoj zemlji neusporedivo bolja od one u susjedstvu. Također, dvadesetak liječnika-specijalista koji su tokom ove godine napustili sarajevski KCUS otišlo je zbog odličnih plaća koje su dobili na Bliskom istoku ili uhodanih poslova na vlastitim privatnim klinikama. Samo se za dvoje, brata i sestru Mesihović, može kazati kako su otišli zbog neslaganja s novim menadžmentom, no to su odnosi koji su nastali prije mnogo godina, a ne dolaskom nove generalne direktorice KCUS-a.

PROČITAJTE I...

Slaviti kult ličnosti jednog diktatora progresivno je i urbano, veličati one koji su nam donijeli demokratiju i slobodu nazadno je i ruralno. Patiti za jednopartijskim sistemom i policijskom državom moderno je i kozmopolitski, a primitivno je i šovinistički uživati u demokratskom višestranačju i nacionalnim strankama. LGBT osobe mogu na ulicama demonstrirati svoje “vrijednosti”, ali vjernička populacija svoje mora upražnjavati u kući, među četiri zida. Parada ponosa jeste festival slobode, javni iftar manifestacija je isključivosti i radikalizma. Psovati i vrijeđati vjerska osjećanja većine građana ove zemlje jeste sloboda govora, kritika takvih psovki i uvreda govor je mržnje. Ne slagati se s njihovim stavovima jeste cenzura, a usuditi ih se kritizirati nepatvoreni je fašizam, dok je dehumanizacija, demonizacija i javni linč njihovih neistomišljenika sloboda govora. Crno je bijelo, a bijelo je crno

Vraćanje tražitelja azila preko granice bez razmatranja njihovih slučajeva protivno je Zakonu o azilu Evropske unije, Povelje EU o temeljnim pravima i UN-ovoj Konvenciji o statusu izbjeglica iz 1951. godine, objavio je “Human Rights Watch”. Evropska komisija treba pozvati Hrvatsku, članicu EU, da zaustavi i istraži vraćanje tražitelja azila u BiH i tvrdnje o nasilju nad njima. Isto bi tijelo trebalo pokrenuti pravni proces protiv Hrvatske zbog kršenja evropskih zakona

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!

error: Sadržaj je zaštićen!