Vlada Hrvatske obmanjuje javnost u vezi s Pelješkim mostom

Plenkoviću je jasno da novac neće dobiti dok se ne postigne dogovor između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a uskoro će to biti jasno i hrvatskim građanima, jer građevinske firme neće početi radove bez para, a izostanak radova sigurno će biti vidljiv. Ko ne vjeruje, uvjerit će se u to svojim očima. Plenković može obmanjivati građane Hrvatske i ponavljati istu mantru u nedogled, ali Evropskoj komisiji to ne može raditi, oni ipak traže konkretne rezultate.

“Vjerujemo da će se taj projekt realizirati, da ćemo konačno dobiti tu pravu čvrstu cestovnu poveznicu južne Dalmacije s ostatkom Hrvatske”, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković nakon što su Hrvatske ceste objavile da je izabran izvođač radova na Pelješkom mostu, kineski konzorcij “China Road and Bridge Corporation”.

Dodao je da nije bilo nikakvih pritisaka iz EU što je kineska kompanija odbrana kao izvođač radova jer je ponudila da Pelješki most s pristupnim cestama izgradi za tri godine za 2,08 milijardi kuna (oko 260 miliona eura). Ali, pitanje je: Kojim parama? Konačan odgovor na to pitanje uskoro će dati hrvatski premijer Plenković. Prije nego što Plenković da konačni odgovor, trebao bi potražiti pomoć prijatelja koji se zove Evropska komisija. Plenkovićev odgovor ranije je bio da će most graditi novcem od Evropske komisije, 357 miliona eura, koliko je odobreno Hrvatskoj, ali čini se da “pomoć prijatelja” neće baš biti korisna.

“Imamo saznanja da je Evropska komisija zatražila od Vlade Hrvatske da se prije početka gradnje Pelješkog mosta riješi pitanje granice s BiH, u protivnom nema novca iz Evropske unije”, izjavio je predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović na konferenciji za medije u Zagrebu. On je kazao da je njegova stranka informaciju o pismu Evropske komisije dobila iz vrha Vlade.

Na njegovu konferenciju reagirala je i Vlada, te demantirala Lovrinovićeve tvrdnje. U izjavi za tportal u Vladi podsjećaju da je EU već odobrio novac za sufinansiranje Pelješkog mosta. “Nema nikakvih zapreka jer Komisija ne bi potpisala ugovor o sufinansiranju”, kažu u Vladi. Navode i kako je korespondencija između Komisije i Vlade stalna, te kako nema zapreke za gradnju mosta.

Naciоnal je u međuvremenu objavio pismo koje je iz Bruxellesa poslano 29. septembra prošle godine, dakle, nekoliko mjeseci nakon potpisivanja ugovora o sufinansiranju. U tom pismu navodi se da Vlada Hrvatske treba Evropsku komisiju izvijestiti o svim bitnim pravnim aspektima vezanim za ovaj slučaj, te da učini sve da se u duhu dobrosusjedskih odnosa riješi problem između BiH i Hrvatske i da se Hrvatska u međuvremenu suzdrži od svih daljih koraka u implementaciji projekta Pelješki most.

Pismo koje je je objavio Nacional je, po svemu sudeći, bez sumnje autentično, a Vladi Hrvatske dostavljeno је nakon što se predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić obratio pismom Evropskoj komisiji izvjestivši zvaničnike u Bruxellesu o stavovima Bosne i Hercegovine u vezi s izgradnjоm Pelješkog mosta. Sve se poklapa jer Zvizdić je tada upozorio Evropsku komisiju da Hrvatska nema sаglasnost BiH za izgradnju mosta te da se stajalište BiH o tome nije promijenilo od 2009. godine do danas.

Pismo koje je u septembru stiglo Vladi Hrvatske potpisao je direktor Opće uprave za regionalnu i urbanu politiku Evropske komisije Marc Lemaître, a dostavljeno je sekretaru Ministarstva za regionalni razvoj i EU fondove Hrvatske Spomenki Đurić.

Evropska komisija, u odgovoru hrvatskim medijima povodom objavljivanja ovog pisma, kazala je da Hrvatskoj jesu odobrena sredstva, što smo i ranije znali, ali Evropska komisija ne demantira ništa iz tog pisma, osim riječi “ultimatum”, koja se, istini za volju, i ne koristi u pismu, ali to ne mijenja suštinu pisma da se “Hrvatska treba suzdržati svih daljih aktivnosti u vezi s ovim projektom dok se ne riješe problemi s BiH”. Iako Evropska komisija jasno poručuje Vladi RH da poduzme neophodne aktivnosti da se riješe otvorena pitanja s BiH, svjedoci smo da tih aktivnosti od 29. septembra 2017. nije bilo. Zato je nejasno zašto Plenković ponavlja sve što smo već čuli poput izjava da Hrvatska ima pravo da gradi šta hoće na svojoj teritoriji i da je EK odobrila sredstva, kada nije poduzeo ništa od onoga što je EK tražila od njega.

Plenkoviću je jasno da novac neće dobiti dok se ne postigne dogovor između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a uskoro će to biti jasno i hrvatskim građanima, jer građevinske firme neće početi radove bez para, a izostanak radova sigurno će biti vidljiv. Ko ne vjeruje, uvjerit će se u to svojim očima. Plenković može obmanjivati građane Hrvatske i ponavljati istu mantru u nedogled, ali Evropskoj komisiji to ne može raditi, oni ipak traže konkretne rezultate.

Krijući problem od građana svoje zemlje, Plenković samo vrijeđa inteligenciju istih tih građana, jer na kraju će se pokazati gdje je Hrvatsku dovelo tvrdoglavo insistiranje na gradnji mosta po svaku cijenu – do poniženja evropskih razmjera.

PROČITAJTE I...

Propusti ili zloupotrebe koje su pojedinci činili u prethodnom periodu vješto su korišteni da se pokuša demonizirati cijela jedna politika. A posebno bi bilo zanimljivo napraviti analizu kako to da je najglasniji u online napadima na prethodnu vlast čovjek koji je u Sarajevu bio njen glavni protagonist, do prije godinu prva violina izvršne vlasti, a danas skupštinski vođa

Radnička partija Kurdistana (PKK) teorijski je priznata kao teroristička organizacija od EU i SAD, dok praksa, najblaže rečeno, govori drugačije. PKK je od osnivanja 1978. promijenio više sponzora, počev od Sovjetskog Saveza kao glavnog, Sirije kao gostoprimca, Grčke kao simpatizera itd., da bi se posljednjih decenija čvrsto ugnijezdio u jasle Zapada. Da, tog istog na čijim se listama terorističkih organizacija nalazi. U praksi je jedino za Tursku PKK zaista teroristička organizacija

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!