Vjerovali ili ne: Ivana Marić tek neznatno promašila u analizi

Bošnjaci nisu stereotipni glupani koje se može prevariti takvim jeftinim političkim trikovima. Žalosno je da su takve predrasude spram Bošnjaka dio računice ne samo kojekakvih “analitičara” nego i političkih stranaka na vlasti.

 

Baš kako ćorava kokoš ubode pokoje zrno, tako i “politička analitičarka” Ivana Marić ponekad napiše nešto što je sasvim slučajno donekle tačno.

Ovih se dana poduhvatila analize ponešto komičnog skandala koji je izazvao novi premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, i to ponajviše svojom nesposobnošću da se odupre primamljivom sirenskom zovu nezasluženih paušala. No, suština se ne tiče toliko Forte koliko Dine Konakovića, tj. onoga što je Marićka napisala na kraju svog statusa na Facebooku.

Ona smatra da je Naša stranka pogriješila tražeći za sebe mjesto premijera Kantona Sarajevo, umjesto da je to prepustila Dini Konakoviću, koji navodno “ima više iskustva u borbi protiv SDA”. Prema mišljenju Ivane Marić, Dinu Konakovića ne bi se moglo optužiti da “uništava bošnjački identitet”, a za to bi vrijeme Naša stranka mogla mirno djelovati u njima interesantnim oblastima, poput obrazovanja, i bez mnogo buke provoditi svoje ideje u djelo.

Marićka je ovim postom zapravo razotkrila jedan od postojećih scenarija koji je bio u opticaju prije formiranja vlasti i od kojeg se odustalo formom, ali ne i suštinom. Osnovna premisa zadržana je i glasi: Konaković je bošnjački živi zid čija je svrha da posluži kao zaklon od kritika za antibošnjačko djelovanje dok se provode partikularne agende na štetu bošnjačkog naroda.

Ono što zbog vlastitog cinizma, oportunizma i potcjenjivanja bošnjačke javnosti nisu razumjeli ni politički scenaristi iz Naše stranke, ni Dino Konaković, a što ne razumije ni Ivana Marić, jeste to da Bošnjaci nisu glupavi šovinisti koje se može prevesti žedne preko vode. Bošnjačka javnost nije skup primitivnih budala koji će režati na nekoga zbog drugačijeg imena i prezimena, a koji će mirno i nezainteresirano ispratiti grube zahvate u vlastita prava, slobode pa i sami identitet ako ih, eto, formalno provodi Elmedin umjesto Peđe.

Bošnjaci već odavno nisu politički nepismeni pa da ne znaju razlikovati politikantstvo vladajuće koalicije od autentičnog političkog zastupanja nacionalnih interesa kakvo pokazuje SDA pa da ih se može obmanuti cinizmom i zamjenama teza.

Upravo zbog toga, nisu uspjele namjere nove vlasti da potpuno poništi efekte instrukcije Ministarstva obrazovanja iz vremena prošle vlasti i vrati BHS na velika vrata baš kako ne bi uspjele ni da je Konaković i formalno premijer.

Bošnjaci nisu stereotipni glupani koje se može prevariti takvim jeftinim političkim trikovima. Žalosno je da su takve predrasude spram Bošnjaka dio računice ne samo kojekakvih “analitičara” nego i političkih stranaka na vlasti.

PROČITAJTE I...

Maliciozno uspoređivanje SDA, stranke koja je iznijela borbu protiv agresije, sa separatističkim projektima poput SNSD-a, SDS-a i HDZ-a preraslo je u otvoreno poručivanje da je SDA zapravo najgora te da je jedina progresivna politika potpuna marginalizacija ne samo stranaka koje zastupaju bošnjačke interese nego i onih koje djeluju tako da bi se za njih moglo reći da su na liniji interesa Bošnjaka kao naroda

Ovdje se Bosna pojavljuje kao kolateralna žrtva dugih i teških pregovora Evropske komisije s Kinom. Pitanje je koliko će Bosna na putu u članstvo u Evropskoj uniji morati pratiti stavove i dosege njezinih pregovora s Kinom. U tom nadmetanju ne treba zaboraviti ni američke interese te pritisak SAD-a da EU i njihovim proizvodima otvori vrata smanjenjem carina i ostalih regulatornih ograničenja. U tom smislu, i investicije i plasmani roba i usluga otvarali bi se američkim kao i kineskim kompanijama.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!