Palestinski studenti na Univerzitetu Otto von Guericke u Magdeburgu, Njemačka, primili su e-poruku od škole da su prekategorizirani kao "bez državljanstva" zbog vladinih "promjena u statističkim zahtjevima". Njemačka više ne priznaje Palestince kao nacionalnost.

U poruci koja je objavljena na društvenoj mreži X navodi se: „Trenutno vas vodimo u sistemu studentske administracije sa nacionalnošću 'Palästinensische Gebiete' (palestinske teritorije). Kao univerzitet, dužni smo po Zakonu o statistici visokog obrazovanja da anonimno prosljeđujemo određene podatke naših studenata državnom zavodu za statistiku kao dio zvanične univerzitetske statistike. Ovo uključuje i prvo i drugo državljanstvo. Zbog promjena u statističkim zahtjevima, 'Palästinensische Gebiete' se više ne može koristiti kao nacionalnost u službenoj registraciji studenata, jer ovo nije državljanstvo. Umjesto toga, mora se unijeti podatak 'staatenlos' (bez državljanstva). U narednih nekoliko dana ćemo izvršiti ovu promjenu u našem sistemu studentske administracije. Molimo vas za razumijevanje“.

Unatoč činjenici da je Palestina 2012. godine dobila status države nečlanice posmatrača u Ujedinjenim narodima, uživa bilateralno priznanje od 139 država i pristupila je brojnim multilateralnim ugovorima, Njemačka nije priznala državu Palestinu. Njemački sudovi također su redovno presuđivali da ne postoji palestinska država i palestinsko državljanstvo.

Korisnici društvene mreže X burno su reagirali na poruku studentske službe univerziteta iz Bagdeburga. Između ostalog, jedan od komentara je da je to samo podsjetnik da je Njemačka započela Holokaust time što je sve Jevreje Nijemce ostavila bez državljanstva. Nisu imali pasoše i putne isprave, pa su ili bili zarobljeni u mjestu gdje su živjeli ili su morali da se oslone na ilegalne načine putovanja da izbjegnu masovno ubistvo.

Kada Njemačka ostavi ljude bez državljanstva – u ovom slučaju Palestince, to je produžetak rasprostranjene njemačke islamofobije i antiarapskog rasizma – što obično ide u vrlo mračnom smjeru.

Marginalizacija Palestinaca u njemačkom društvu i suzbijanje propalestinskog aktivizma nisu nova pojava u Njemačkoj. Mnogo prije 7. oktobra antipalestinska taktika njemačkih vlasti već je eskalirala. Protesti su zabranjivani, propalestinski glasovi, uključujući i glasove jevrejskih aktivista, utišani, a kulturni događaji i ceremonije dodjele nagrada su otkazivani.

Sistematsko suzbijanje propalestinskog aktivizma odražava distopijsku stvarnost u Njemačkoj u kojoj se protivljenje genocidu nad Palestincima posmatra kao čin nelojalnosti njemačkoj državi i stoga može opravdati kriminalizaciju.

Njemačke vlasti su jasno identifikovale antipalestinizam kao nacionalni interes i državnu politiku. Oni svim srcem podržavaju postojanje Izraela u njegovom trenutnom obliku aparthejda koji zahtijeva kontinuirano nasilje nad autohtonim palestinskim stanovništvom.

Njemački antipalestinizam ne treba posmatrati kao reakciju na njemačke rasističke zločine, već kao nastavak. Palestinci i druge žrtve izraelskog i njemačkog nasilja nikada se nisu smatrali dovoljno ljudskim.

 

Poput njemačkih kolonijalnih genocida i njene podrške aparthejdu u Južnoj Africi i rasističkim režimima drugdje – koji nikada nisu dobili dovoljno pažnje u javnom diskursu – njena uloga u genocidu u Palestini podržava rasističku politiku i vlastitu sliku o sebi kao „civiliziranoj i moralno superiornoj” naciji.