Teško je povjerovati da Victoria Shi, nova službena glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine, nije osoba, ali nije. Kreće se, gestikulira i govori kao prava žena, ali ona to nije. Victoria to sama objašnjava u videu koji je ukrajinska Vlada postavila na društvenu mrežu X, a u kojem ističe da je riječ o umjetnoj inteligenciji.

Iako postoji trik, jer je to slika i glasovni avatar temeljen na popularnoj pjevačici u zemlji koja se zove Rosalie Name. Vlada je pojasnila da je riječ o dvije različite osobe.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova, Dmitro Kuleba, tvrdi da novi službeni glasnogovornik njegovog resora predstavlja “tehnološki iskorak koji nijedna diplomatska služba u svijetu dosad nije napravila”. Razlog zbog kojeg je Vlada koristila sintetičkog glasnogovornika je "ušteda vremena i resursa" za svoje diplomate.

Tekstove koje Victoria Shi čita kreiraju stvarni ljudi, a kako bi se izbjegle krivotvorine koje bi mogle širiti prevare s njezinom slikom, svi videozapisi popraćeni su QR kodom koji povezuje na službene izjave.

Ime glasnogovornika temelji se na riječi "pobjeda" i ukrajinskom izrazu za umjetnu inteligenciju, shtuchniy intelekt. Victoriju Shi stvorio je tim pod nazivom The Game Changers, koji je stvorio ogromnu banku sadržaja hiperrealistične virtuelne stvarnosti o ukrajinskom ratu kako bi se "bolje osjetili događaji i razumjele njihove posljedice".