Velikosrpstvo u duginim bojama

Kao što se može vidjeti iz svega navedenog, velikosrpstvo i pretenzije prema Bosni i Hercegovini nisu stvar niti jedne političke partije, niti određenog lijevog ili desnog političkog spektra, čak niti specifičnog životnog svjetonazora i seksualne orijentacije, nego čitave srpske političke, a možda i nacionalne kulture.

Protekle sedmice svjedočili smo zanimljivom fenomenu: najviši srpski politički predstavnici neobično tačno i sasvim iskreno opisali su sebe, svoju politiku, ali i političku kulturu naroda kojem pripadaju. Prvo je to učinio Dodik kada je prilikom sastanka s Vučićem, i to, beskrajne li ironije, u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, po ko zna koji put pozvao Vučića da pomogne raspad Bosne i Hercegovine i osamostaljenje manjeg entiteta.

Ponešto humoristično, Dodik je i dodao da takvo prizivanje raspada Bosne i Hercegovine nije narušavanje njenog integriteta, nego tek promoviranje jedne legitimne ideje. Toliko o tome da je Dodikova separatistička politika stvar predizborne kampanje, kako su nas uvjeravali i još uvijek uvjeravaju mnogi čaršijski politički idioti i ljevičarski jugonostalgični kompromiseri. Naravno, Vučić, u čije ime ustvari Dodik i daje ovakve izjave i pozive, nije ostao dužan pa je ne sasvim suptilno poručio da on “za razliku od 90% Srba” navodno poštuje integritet Bosne i Hercegovine.

Time nije rekao ništa dobrog o sebi, jer ko će vjerovati onome koji je svojevremeno poručivao “da za jednog Srbina treba ubiti stotinu muslimana”, ali je rekao sve o političkoj kulturi Srbije i Srba, kako jučer, tako i danas. Ova Vučićeva ljubav prema procentima i brojkama konstantna je, jer sjetimo se da je prošle godine izjavljivao da “90% Srba ne misli da je u Srebrenici bilo strašnog zločina” za razliku, jelte, od njega – Vučića.

Blago nama.

Ovakve ne baš suptilne prijetnje – ja sam vam još i dobar kakvih ima – pokazuju da se pasivno-agresivni politički kurs samo nastavlja. No, da takve izjave ne ostanu samo stvar bivših i sadašnjih radikala i socijalista nego da se pokaže čitav politički spektar pobrinula se Ana Brnabić, koja je u svojstvu predsjednice Vlade Srbije iz Banje Luke poručila “da su Srbija i RS sve više jedno” te izrazila nadu da će takvo sjedinjenje postati još izraženije tokom 2019. godine.

Time se Brnabićka, zbog čijih su LGBT svjetonazora neki očekivali “progresivniju” politiku (jer ima ljudi koji pripadnike LGBT zajednice po automatizmu iz nekih razloga smatraju ljevičarima), pokazala istomišljenikom Dodika i Vučića, barem kada je riječ o Bosni i Hercegovini.

Štaviše, izgleda da se Brnabićka, kao deklarirana pripadnica LGBT populacije, upadljivo trudi da što jasnije pokaže kako je ta činjenica ne ometa da istovremeno bude i legitimna velikosrpkinja.

Kao što se može vidjeti iz svega navedenog, velikosrpstvo i pretenzije prema Bosni i Hercegovini nisu stvar niti jedne političke partije, niti određenog lijevog ili desnog političkog spektra, čak niti specifičnog životnog svjetonazora i seksualne orijentacije, nego čitave srpske političke, a možda i nacionalne kulture.

PROČITAJTE I...

Te “greške” u tabuliranju glasova toliko su providna krađa da podsjećaju na slabog đaka koji na putu od škole do kuće prepravi ocjene u svjedočanstvu. Naime, ovdje se krađa desila između izvještaja o glasačkoj kutiji i provincijske izborne komisije. Nije čudo da se opozicija i rukama i nogama borila protiv cjelokupnog ponovnog prebrojavanja glasova

S obzirom da mu ni sveti mjesec Ramazan nije pomogao razbistriti dvolične misli, izgleda da je riječ o nekoj vrsti patologije jer se i danas na stranici Vlade Kantona Sarajevo može pročitati kako je ugovor sa firmom Hering d.d, koja danas izvodi radove na Prvoj transferzali, potpisan još 28. septembra 2018. godine. To znači da je u mandatu premijera Adema Zolja i resornog ministra Muje Fiše, a ne u mandatu Forte i Konakovića, posao pripremljen i dodijeljen izvođaču. Od tog trenutka, potpisivanja ugovora, projekat ne realizira Vlada, pa ni ministar Šteta, kako to iluzionist Konaković uzvikuje, nego građevinska firma koja je dobila posao, u skladu sa potpisanim ugovorom

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!