Tursko-švicarska investicija: U Tarčinu uskoro niču luksuzne vile

Stanovnici naselja Golden Hills, u koje će biti uloženo tri miliona eura, a koje grade investitori iz Švicarske i Turske, imat će u svojim domovima različite oblike luksuza, poput saune, hamama i privatnog bazena u vlastitom dvorištu

U općini Hadžići sljedeći mjesec počinje izgradnja luksuznog stambenog naselja Golden Hills.

Bosanskohercegovačka firma “Dido”, koju su osnovali investitori iz Švicarske i Turske, gradit će u Tarčinu naselje od 29 vila na prostoru ukupne površine 24.500 m2. Investitori naglašavaju da će se vile graditi s minimalnim intervencijama u prirodu i sam prostor, tako da će ovaj projekt biti “eko‑friendly”, i po tome jedinstven u Bosni i Hercegovini.

U naselju će se, osim vila, na prostoru od 3.000 m2 nalaziti sportski tereni za košarku, fudbal i tenis, igralište za djecu i mesdžid. Budući stanovnici ovog naselja moći će uživati u smještaju i sadržajima svjetske klase, rekreativnom centru, fitnesu, džakuziju, sauni, hamamu, bazenima otvorenog i zatvorenog tipa, a u sklopu naselja predviđena je izgradnja modernog restorana, kafea i pekare.

Projekt u koji će se uložiti tri miliona eura investitori planiraju završiti u roku od osamnaest mjeseci.

Vile će biti opremljene modernom tehnologijom, kamerama i sistemima za nadgledanje, brzim internetom i bit će priključene na kablovsku televiziju. Uz pomoć savremenih kamera budući vlasnici moći će preko mobilnih telefona 24 sata nadgledati svoje domove.

S obzirom na to da će biti smješteno u izvornom prirodnom okruženju, u modernim vilama sa širokim baštama i mjestom za parking, naselje Golden Hills svojim će budućim stanarima omogućiti kvalitetan i ugodan život, navode investitori. Kupcima se nude vila od 240 m2 i 160 m2. Stanovnici naselja Golden Hills imat će u svojim domovima različite oblike luksuza, poput saune, hamama i privatnog bazena u vlastitom dvorištu.

Jedan od investitora jeste kompanija “Schmidhauser” iz Švicarske, porodična firma sa stogodišnjom tradicijom u izgradnji stambenih objekata i iskustvom u prodaji i kupovini nekretnina. Oni su prije dvadeset godina, odmah nakon rata, skupa sa svojim dugogodišnjim prijateljem i partnerom Muratom Demircijem, državljanom Švicarske turskog porijekla, dolazili u Bosnu i Hercegovinu donoseći humanitarnu pomoć. Dvadeset godina poslije, došli su ponovo, ovaj put turistički.

“Tada smo se upoznali s turskim investitorima u Bosni i Hercegovini, čiji je predstavnik Gökhan Altıntaş, a oni su nas povezali s generalnim direktorom Ziraat banke u BiH Ali Rizom Akbaşom”, priča Charles Schmidhauser.

Altıntaş ističe da za početak ulažu tri miliona eura. “Skupa želimo nastaviti s investiranjima. Posebno u sektoru organske poljoprivrede, plasteničke proizvodnje itd. Pored zarade, cilj nam je da se ljudi zaposle i da stvorimo nova radna mjesta, prije svega u Tarčinu, a i u cijelom kantonu”, kaže Altıntaş. Podsjećajući na to da je Švicarska simbol sigurnosti i kvaliteta, Altıntaş dodaje: “Za nas je bitno da smo ovdje s partnerima upravo iz ove zemlje. Naši su partneri jako ozbiljni. Želimo da se taj kvalitet i sigurnost odrazi i na Bosnu i Hercegovinu, da svoja iskustva prenesu ovdje.”

Projekt Golden Hills firma “Dido” predstavit će na jednom od najvećih sajmova ove vrste, na sajmu “International Property Show” u Dubaiju, koji će se održati od 2. do 4. aprila. “Tu ćemo imati štand i predstavljat ćemo Bosnu i Hercegovinu jer smo mi bosanska firma, prije svega, bez obzira na to što je ona u tursko-švicarskom vlasništvu. Ovaj sajam jedan je od najbitnijih u svijetu nekretnina. Predstavljat ćemo i Bosnu i naš projekt”, pojašnjava Altıntaş i dodaje da će na isti način projekt biti prezentiran i u Švicarskoj.

Prema njegovim riječima, vile nisu namijenjene samo kupcima iz Zaljevskih zemalja. “Ove vile moći će kupiti svi oni koji to žele i mogu. Napravili smo ugovor sa Ziraat bankom, tako da će se vile prodavati po izuzetno povoljnim uvjetima pomoću kredita u Ziraat banci”, ističe Altıntaş.

“Kao investitori, naravno da želimo zaraditi novac. Ali, prije svega, naš je cilj da Bosna i Hercegovina ima neku korist od ovog projekta”, pojašnjava Altıntaş.

Schmidhauser kaže da je ovo njihov prvi projekt u Bosni i Hercegovini. “Mi smo do sada radili projekte za njemačko, francusko i hrvatsko tržište. Za nas je važno da, kada vidimo neki projekt, pri tome nešto i osjetimo u vezi s projektom. Bez tog osjećaja, ne ulazimo u posao. Prvi put smo u Bosnu i Hercegovinu došli prije dvadeset godina. Prošle godine, kada smo ponovo stigli, vidjeli smo kvalitetan projekt i odlučili smo u njega investirati novac. Uočili smo da možemo nešto uraditi ovdje. Za nas je najbitnija korist, jer mi smo ipak biznismeni. Nećemo, naravno, ništa raditi bez koristi za sebe. Ali ima i nešto drugo, želimo da nešto damo i narodu. Da nešto damo i ljudima u Bosni”, kaže Schmidhauser.

Prema njegovim riječima, oni imaju veliki broj investitora s kojima sarađuju u Švicarskoj. “Oni nas prate mnogo vremena. Kada prvi put idemo negdje, idemo samostalno. Nakon toga, informiramo naše investitore o potencijalima te zemlje i preporučujem im da i oni dođu. Mi želimo ostati ovdje dugo godina. To je naš plan”, ističe Schmidhauser.

Kažu da u Bosni i Hercegovini ima iznimno mnogo potencijala za investiranje. “Mislim da možemo uraditi projekte u sektoru hidroenergije. Švicarska je u tom sektoru među najboljima u svijetu. Četrdeset posto naše električne energije dolazi iz vodoenergije. Početak našeg porodičnog biznisa bila je agrikultura. Mi poznajemo i taj sektor vrlo dobro. A otvoreni smo i prema novim stvarima”, pojašnjava Schmidhauser.

Ayrton, najmlađi u porodici Schmidhauser, smatra da uz malo dobrih investicija Bosna i Hercegovina može iznimno brzo napredovati. “Mi smo real estate agencija u Ženevi. Prodajemo zgrade, gradimo naselja i kuće u cijeloj Švicarskoj. Počeli smo prije mnogo godina. Moj dedo je pokrenuo kompaniju. S našim partnerima iz Turske ujedinili smo snagu i sada investiramo u Bosnu i Hercegovinu. U Ženevi ćemo reklamirati ovaj projekt. Sretni smo što smo tu. Ja sam mlad i za mene je ovo novo iskustvo. Drugačije je nego u Ženevi, lijepo je i mi ovdje vidimo priliku za investicije. Interesantno je da je rat iz nas, a nama je drago što naš prvi projekt doprinosi izgradnji Bosne i Hercegovine”, kaže Ayrton Schmidhauser.

PROČITAJTE I...

Svi, naravno, želimo da se Bosna i Hercegovina ubrzano razvija, pa tako želimo da vidimo i da se na terenu realiziraju investicije, te očekujemo velike rezultate, i to odmah. U poslovnom svijetu stvari ne funkcioniraju tako jednostavno, potrebno je dosta analiza i istraživanja da se donese odluka o poslovnoj saradnji ili investiranju, a onda i dosta vremena da se ona provede u djelo, posebno ako imamo u vidu činjenicu da zbog ovdašnjeg kompliciranog administrativnog sistema ništa ne ide dinamikom koja je uobičajena i zamišljena

Sve je počelo kada su prije nekoliko mjeseci, odlukama tadašnjih kantonalnih ministara zdravstva, izmijenjene takozvane esencijalne liste na kojima su se nalazili lijekovi čije korištenje pacijentima plaćaju zavodi zdravstvenog osiguranja.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!