Turska snažno podržava BiH u svim integracionim procesima

-Do svađe i fizičkog okršaja nije došlo. Kratkotrajna prepirka brzo je riješena. U događaju nema ništa što bi se moglo tako preuveličavati. Odnosi Turske i Bosne i Hercegovine su veoma dobri. Ovako važna posjeta ne bi trebala biti zasjenjena takvim događajem - rekao je za Faktor izvor iz Ambasade Turske.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović sastao se danas s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Na sastanku je potvrđeno da će se postojeći prijateljski odnosi dviju zemalja i u narednom periodu nastaviti jačati, te da će Republika Turska i dalje snažno pružati podršku Bosni i Hercegovini na njenom putu ka članstvu u NATO-u i Evropsku uniju. Dobri odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Turske dodatno će se osnaživati u oblasti ekonomije i investicija, saopćeno je iz SDA.

Predsjedavajući Bakir Izetbegović se zahvalio na podršci koju Republika Turska pruža Bosni i Hercegovini u svim integracionim procesima, kao i na podršci jačanju regionalne saradnje Bosne i Hercegovine sa susjednim zemljama. U cilju jačanje te saradnje predsjedavajući Izetbegović je ponovo naglasio važnost izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd kao velikog regionalnog infrastrukturnog projekta.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan obišao je danas Šehidsko spomen-mezarje Kovači. Dočekali su ga član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine. Tom prilikom Erdogan je položio cvijeće na Spomen-obilježje Kovači, a potom obišao i proučio Fatihu na mezaru prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Prekoputa mezarja Kovači okupili su se turski državljani i bh. građani koji su pozdravljali i selamili predsjednika Republike Turske, a on im je srdačno uzvraćao. Pozdravio se i rukovao sa djecom koja su ga dočekala.

Prilikom slijetanja aviona danas u Sarajevo u kojem se nalazila delegacije Republike Turske na čelu s predsjednikom te zemlje Recepom Tayyipom Erdoganom, članovi njegovog osiguranja su imali spor s pripadnicima Granične policije BiH koja je nadležna za Međunarodni aerodrom u Sarajevu.

Zoran Galić, direktor Granične policije Bosne i Hercegovine, danas je za nekoliko medijskih kuća kazao kako je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo došlo do incidenta, tačnije “došlo do sukoba između pripadnika Granične policije BiH i članova ličnog osiguranja predsjednika Turske”.

Galić je, kako su interpretirali mediji, “potvrdio” kako je  došlo do verbalnog sukoba, a zatim i kratkog fizičkog okršaja između pripadnika ličnog osiguranja Recepa Tayyipa Erdogana s pripadnicima Granične policije BiH.

Prema informacijama Faktora, a od izvora iz Ambasade Republike Turske, došlo je do kratkog sporenja “koji je proizašao iz protokola”.

-Do svađe i fizičkog okršaja nije došlo. Kratkotrajna prepirka brzo je riješena. U događaju nema ništa što bi se moglo tako preuveličavati. Odnosi Turske i Bosne i Hercegovine su veoma dobri. Ovako važna posjeta ne bi trebala biti zasjenjena takvim događajem – rekao je za Faktor izvor iz Ambasade Turske.

Inače, Zoran Galić je poznat po tome što nije pretjerano nagodan za saradnju s medijima, pa je indikativno da je danas našao vremena da se javi na telefon svim redakcijama koje su bile voljne saslušati njegovu interpretaciju događaja na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

 

PROČITAJTE I...

Nezir Hadžić, bivši direktor sarajevskog Vodovoda i kanalizacije (ViK), do sada nije imao priliku reći istinu o svojoj smjeni, niti se odbraniti od orkestriranog napada koji je, prema njegovim tvrdnjama, podmuklo osmislio i proveo njegov bivši prijatelj i bivši stranački kolega Elmedin Konaković ne bi li prikrio svoje manipulacije u ViK-u i sa sebe skinuo odgovornost i gnjev građana. Nezir Hadžić sin je rahmetli Safeta Hadžića, proslavljenog narodnog heroja, a sada bez ustezanja za Stav najavljuje borbu “s pobješnjelim pojedincima i sveznalicama” pred kojima neće pognuti glavu. Nezir smatra da je slijeđenje puta “hrabrog i čestitog Bošnjaka” dužan i imenu svog babe. Za Stav otkriva da je zbog Konakovićevih lažnih potvora puno trpio te je, nakon dede i rahmetli babe, koji su također radili u ViK-u, napustio Vodovod nakon 17 godina provedenih u ovom preduzeću. Ponuđeno mu je mjesto koje je imalo za cilj nastavak poniženja i represije Elmedina Konakovića spram njega i njegovog porodičnog naslijeđa, što nije mogao prihvatiti. “Čvrsto vjerujući da moju nafaku ne određuju ljudi, izašao sam iz ViK a s osjećajem da napuštam sopstveni dom i porodicu jer, u konačnici, svaki dio mog života i mojih predaka bio je vezan za ovo preduzeće, a Elmedin Konaković nakon pet mjeseci dolazi na obilježavanje godišnjice smrti mog oca na kapiji 'Pretisa' jer mu savjest nije mirna”, kaže, među ostalim, Nezir Hadžić u ekskluzivnom intervjuu koji otkriva sve potankosti Konakovićevih malverzacija i manipulacija

Tokom izborne kampanje za predsjedničke izbore 2017. godine građanima Sandžaka Vučić i njegovi saradnici obećavali su nove puteve, domove zdravlja, industrijske zone, fabrike... Dvije godine nakon izbora, od obećanog nema ni trafostanice u Tutinu. Sve na kraju “plaćeno” transfernim “infuzijama” na kraju godine. Umjesto rješenja statusnih pitanja, nove negacije jezika, tradicije, kulture, identiteta Bošnjaka

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!