Tranzicijski put od druga do hadžije

Pitam druga Kasima da li se naspavao i odmorio, a on odmah poseže za citatom druga Tita, koji je upozorio da moramo biti stalno budni jer domaći i strani neprijatelji nikada ne spavaju i da nema odmora dok traje obnova

U ono vrijeme, kada je na ovim prostorima trajala duga i hladna polarna noć, putujući jutarnjim autobusom iz Tuzle za Sarajevo, od Živinica mi je skoro redovno saputnik i sabesjednik bio drug Kasim, istaknuti član Saveza komunista, veliki borac protiv svih devijacija i deformacija u partijskim redovima. Kao takav, bio je uvažavan i involviran u sve pore našeg društvenog i političkog života.

Nakon što bi se udobno smjestio u sjedište, pažljivo odložio tašnu, suvenir s posljednjeg partijskog kongresa, pitam druga Kasima da li se naspavao i odmorio, a on odmah poseže za citatom druga Tita, koji je upozorio da moramo biti stalno budni jer domaći i strani neprijatelji nikada ne spavaju i da nema odmora dok traje obnova. Na moju opasku da “Konjuh” postiže izvanredne rezultate u proizvodnji stolica, drug Kasim citira druga Kardelja, koji je izjavio da samo svjestan samoupravljač može biti dobar proizvođač. Usput me propituje jesam li sinoć na TV-u slušao nadahnuto izlaganje druga Ive Komšića, koji je jasno, precizno i koncizno s podastrtim činjenicama i podacima utvrdio da našem putu u svijetu nema alternative i da će Amerika i Engleska, uključujući cijelu Evropu, biti samoupravna i proleterska. Priznajem da sam u to vrijeme akšamlučio s prijateljima, zbog čega me drug Kasim upozori na ozbiljan propust i preporuči da obavezno pogledam reprizu izlaganja.

Usput primjećujem da ondje u selu, podalje od drndave ceste, tek što nije završena džamija, preostalo je još samo skidanje skela s minareta. Drug Kasim odmah poseže za drugom Lenjinom, koji je upozorio da je religija opijum za narodne mase, a ne zaboravlja ni popa, druga Vasu Pelagića iz Žabara, koji je, koristeći se vlastitim iskustvima, konstatirao da bi “vjerovao svak’ u Boga kad bi moglo bit’, da očita ‘vjerovanje’ i da bude sit”.

Prelazim na privatni teren i žalim se na druga Stevu, koji mi pravi neprilike, a drug Kasim poseže za citatom druga Tita, koji je upozorio da u ratu skovano bratstvo i jedinstvo moramo čuvati kao zjenicu oka svoga. Napokon, nakon dugog truckanja, brektanja, stenjanja dotrajalog autobusa po neravnoj cesti, stigosmo na sarajevsku autobusku stanicu. Ja odahnuh, a drug Kasim konstatira da samo samoupravno osviješteni vozač može autobus dovesti tačno i sigurno na odredište.

Vrijeme je postdaytonsko, a ja opet u autobusu za Sarajevo. Na autobuskoj stanici u Živinicama u autobus ulaze putnici. Među njima je i jedan s prosjedom njegovanom bradom za kojeg se odmah vidi da je hadžija. Sjeda na slobodno sjedište do mene i selami oslovljavajući me imenom. Kontam, prekontavam se, naprežem moždane vijuge da se sjetim ko je i odakle me poznaje. Napokon, upali mi se svjećica i ja ispod hadžijske brade prepoznah druga Kasima.

Hadži Kasimu bi plaho drago što sam ga prepoznao jer je to značilo da se ništa nije promijenio. Slijede pitanja, propitivanja i duga priča hadži Kasima kroz kakve je sve džehenemske muke prošao. U džehenemskoj vatri hadži Kasim proučio je tri puta Kur'an, Jasin napamet naučio, tekbirio, dove i mevlude činio i tako, fala dragom Allahu, glavu živu iz džehenema izvukao. Allah mu dragi dao i na Ćabu je otišao, zahadžio se i opet će, ako dragi Bog dadne. Šućur Svemogućem i veliku je kuću napravio, veliki dućan namakao. Pitam, propitkujem, zapitkujem, a hadžija mi citira prvo na arapskom, a potom na bosanskom jeziku ku’ranske ajete i sure. Dragi Allah nas je pogledao te se kutarisasmo onog vremena teškog bremena. Allah nam dragi dade te sretno stigosmo u Sarajevo, konstatira hadži Kasim.

Uz “allahimanet”, žali što nema vremena da zajedno kahvu popijemo. Hiti na važan sastanak u stranku, potom će u Islamsku zajednicu, a onda, petak je, na džuma-namaz s ahbabom hadži Muratom u Čekrekčijinu džamiju. Veli da sigurno znam njegovog ahbaba jer je bio velika fora u Socijalističkom savezu.

PROČITAJTE I...

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!