Šušnjar i Bačanović dva oka u glavi

Ako nam je poznato, a jeste svakome ko je pročitao makar dvije stvari koje su ova dvojica napisali, da je riječ o osobama od kojih jedna u svojim člancima Bošnjake naziva poturicama, a Armiju RBiH pretečom ISIL-a, a drugi problematizira agresiju na Bosnu i Hercegovinu, bosanski jezik, bošnjački identitet i, sve u svemu, veliča manji bosanskohercegovački entitet kao svjetionik slobode, postaje nejasno kakve to tačno reakcije Šušnjar i Bačanović očekuju i priželjkuju od bošnjačke i probosanske javnosti.

Šta je krajnji stepen eskaliranja šovinizma, tj. njegove normalizacije u određenoj sredini, ponajbolje pokazuje gostovanje Ivana Šušnjara, vlasnika ekstremističkog portala Poskok, i Vuka Bačanovića, kontroverznog novinara s beogradsko-mostarskom adresom, u emisiji Zrcalo tjedna Naše TV.

Šušnjar i Bačanović, komentirajući skandal u vezi sa svojim istomišljenikom Tvrkom Milovićem, tom su prilikom ustvrdili kako je ugroženo njihovo (ali i Milovićevo) pravo na slobodu govora od “sarajevskog mainstreama”, tj. kako su oni ugroženi na ličnoj i profesionalnoj osnovi samo zbog slobodnog izražavanje vlastitih stavova.

Budući da je sasvim jasno i iz samog intervjua, ali i mnogih članaka ovog produktivnog dvojca, da oni u Bosni i Hercegovini na cijelom njenom prostoru imaju potpunu slobodu da misle i pišu kako žele, izgleda da se njihova zamjerka odnosi, prije svega, na kritike i reakcije koje među Bošnjacima njihovo pisanje i djelovanje izaziva.

Ako nam je poznato, a jeste svakome ko je pročitao makar dvije stvari koje su ova dvojica napisali, da je riječ o osobama od kojih jedna u svojim člancima Bošnjake naziva poturicama, a Armiju RBiH pretečom ISIL-a, a drugi problematizira agresiju na Bosnu i Hercegovinu, bosanski jezik, bošnjački identitet i, sve u svemu, veliča manji bosanskohercegovački entitet kao svjetionik slobode, postaje nejasno kakve to tačno reakcije Šušnjar i Bačanović očekuju i priželjkuju od bošnjačke i probosanske javnosti.

Izgleda da su, družeći se isključivo sa sebi sličnima, njih dvojica toliko izašla izvan tokova onog što je prihvatljivo i normalno da sasvim iskreno smatraju kako njihov javno manifestirani antibošnjački šovinizam, koji nije ništa drugo do odvratni govor mržnje, treba u većinski bošnjačkim sredinama biti prihvaćen i normaliziran kao legitiman dio javnog diskursa.

Kada Šušnjar naziva Bošnjake poturicama, bošnjačka javnost valjda bi to trebala prihvatiti ne samo kao njegovu slobodu govora, što ionako već čini, nego mu to čak ne bi trebali ni zamjeriti. Kada pokuša pred evropskom publikom etiketirati Armiju RBiH kao preteču ISIL-a, a Bošnjake kao potencijalne teroriste, ta bi ista bošnjačka javnost valjda trebala ili šutjeti, ili mu čak pomoći da što prije postane konzul pa da po bijelom svijetu takvim terminima i službeno predstavlja i našu zemlju i Bošnjake.

Kada Bačanović tvrdi da su Bošnjaci potekli od Srba, da je bosanski jezik ustvari srpski, da nije bilo agresije na Bosnu i Hercegovinu, već da je rat bio građanski, da je počeo zbog referenduma za nezavisnost Bosne i Hercegovine koji je k tome i upitne legalnosti, kada javno promišlja kako što bezbolnije osamostaliti manji entitet i oprati ga od stigme zločina, bošnjačka javnost valjda bi trebala ne samo odšutjeti već mu i olakšati da takve stavove kao legitimno mišljenje širi kao profesor neke sarajevske gimnazije ili urednik nekih uglednih novina.

Teško je naći paralelu ovakvoj suludoj drskosti, ovakvom odsustvu zdravog razuma i osjećaja za mjeru. Recimo, u Sjedinjenim Američkim Državama i najotvoreniji poštovaoci robovlasništva i aparthejda, čak i kada zagovaraju taj aparthejd i nazivaju Afroamerikance crnčugama, ipak ne traže od tih istih Afroamerikanaca da im zbog toga aplaudiraju ili da ih prihvataju kao legitimne sagovornike.

Kod nas su, čini se, toliko poremećeni kriteriji da se od bošnjačke javnosti zahtijeva da šovinizam i govor mržnje prema sebi tretira ne samo kao slobodu govora nego i kao sasvim legitiman stav koji treba razmotriti i ne uzeti za zlo onima koji ga propagiraju.

Takva se sloboda, naravno, ne zagovara i za Bošnjake, štaviše, uporedo s traženjem apsolutne slobode za druge pokušava se ograničiti idejni i politički prostor u okviru kojeg Bošnjaci moraju, smiju i trebaju djelovati žele li da ih se tretira bilo kako drugačije osim kao “talibane”.

Prethodni članak

Škripari

PROČITAJTE I...

Fahrudin Jašarević poznat je pod nadimkom Babo. Prekaljeni je policijski inspektor, specijalac i instruktor Specijalne policije. Nadimak je dobio od kolega kao najstariji specijalac u redovima policijske jedinice “Alfa”. Zapovjednik je Počasnog voda Bošnjaka Republike Hrvatske. Od prvog do zadnjeg dana branio je Hrvatsku od srpske agresije, dva je puta teško ranjavan. No, sudjelovao je i u odbrani Bosne i Hercegovine od agresije. Kaže da ima dvije domovine i na to je ponosan. “Istinski, iz srca to osjećam”, otkriva nam Babo, s kojim smo razgovarali netom prije nego je Počasni vod dočekao predsjednika SDA Bakira Izetbegovića pred Spomenikom Bošnjacima palim u Domovinskom ratu ispred Zagrebačke džamije, gdje su zajednički proučili Fatihu

U pokušaju odbrane grada sudjelovali su članovi Štaba teritorijalne odbrane i rezervnog sastava policije te patriotske lige iz nekoliko krajiških općina. Nakon dvodnevnih borbi 21. i 22. aprila, jedinice koje su pružale otpor povukle su se na lijevu obalu Une. Dva dana poslije, ove su jedinice još jednom pokušale ovladati gradom i zadržati ga u svojim rukama. U ranim jutarnjim satima 24. aprila prešli su most i zauzeli sve ranije objekte izuzev raskršća na Lipiku, ali zbog umora i gladi te očigledne nadmoći neprijatelja u ratnoj tehnici i naoružanju, bili su uvečer primorani povući se na lijevu obalu

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!