Šta se može s 2.500 automatskih pušaka

Zašto bi neko iz entiteta u kojem građani imaju mizerne plate, budžet mu je pred stalnim urušavanjem, u zemlji koja teži priključenju Evropskoj uniji i NATO-u, gdje nema realne terorističke prijetnje, kupovao toliko oružja?

Kupovina novih 2.500 pušaka za policiju Republike Srpske izazvala je zabrinutost u vezi s namjerama entitetske vlade i produbljivanja ruskog utjecaja u podijeljenoj i ekonomski osiromašenoj Bosni i Hercegovini, piše britanski Guardian. Pošiljka od 2.500 automatskih pušaka iz Srbije trebala bi stići u RS u martu, nekoliko sedmica prije zakazanog otvaranja novog centra za obuku u Zalužanima, gdje će navodno raditi savjetnici iz Rusije.

Aktivisti građanskog društva u RS-u, Vijeće ministara u Sarajevu i zapadne diplomate vjeruju da će novu teško naoružanu policijsku jedinicu Milorad Dodik iskoristiti kako bi učvrstio svoju poziciju i zastrašio protivnike uoči izbora u oktobru. Oni se boje da bi dugoročno ova sila mogla biti upotrijebljena za ispunjenje Dodikovih snova o nezavisnosti, čime bi se povećala opasnost od novog rata u regiji.

Rusija, koja Dodika koristi kao prepreku za članstvo BiH u NATO-u, dala mu je snažnu podršku, te se Dodik sastao s Vladimirom Putinom najmanje šest puta od 2014. godine, podsjeća Guardian. Dodik je potvrdio nabavku ovog oružja te je kazao da će poduzeti dodatne korake u naoružavanju policije radi “borbe protiv terorizma”.

“To je jedna sasvim legitimna akcija i mi nemamo šta da krijemo. Dvadeset godina nismo imali pravo da opremimo policiju, sada smo to odlučili da uradimo”, rekao je Dodik. Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko izrazio je zabrinutost ovom pošiljkom. Inzko je također dodao da policija u njegovoj domovini Austriji ima samo 400 automatskih pušaka u cijeloj zemlji.

U posljednjih mjesec Guardian je objavio tri teksta o Bosni i Hercegovini, od čega se dva odnose na Dodikove eventualne separatističke namjere. Jedan od tih tekstova jeste i onaj o paravojnoj formaciji “Srbskoj časti” i njihovom paradiranju ulicama Banje Luke u uniformama koje je za njih i za tu priliku nabavio upravo Dodik. Ovaj list navodi da Dodik održava veze s “Noćnim vukovima”, ruskim motociklističkim klubom koji je blisko povezan s Putinom i koji je pod američkim sankcijama zbog svoje paravojne uloge u konfliktu u Ukrajini.

Jedan opozicioni aktivist iz RS-a, koji nije želio biti imenovan, tvrdi da su ruski savjetnici već stigli u Banju Luku, te da će Zalužani i novi planirani robni terminal na lokalnom aerodromu eventualno poslužiti za ruski “humanitarni centar”. Američke vlasti sumnjaju na to da sličan centar u Nišu u Srbiji služi kao centar za ruske obavještajne operacije, poput pokušaja puča u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine.

Treći tekst koji je Guardian napisao o BiH u posljednjih mjesec dana jeste onaj o hotelu “Vilina vlas” u Višegradu, odnosno o tome kako korisnici turističkih portala nisu upućeni šta taj hotel predstavlja, a to je mjesto gdje su ubijane, silovane i mučene Bošnjakinje i Bošnjaci u Višegradu tokom rata. Taj, takoreći iznenadni interes Guardiana za dešavanja u BiH vjerovatno govori o tome da evropske zemlje pomno prate ono što se dešava u BiH, a moglo bi se reći i da dešavanja prate s dozom zabrinutosti, jer sigurno nisu sretne zbog velikog utjecaja Rusije na Republiku Srpsku, a još bi manje bile sretne da se pojave novi problemi na granicama Unije.

No, postavlja se pitanje šta se može uraditi s 2.500 automatskih pušaka. Stručnjaci odgovaraju da to može biti dobar temelj za vojsku. Naime, ako jedan bataljon čini 700 ljudi, s tim brojem pušaka mogu se napraviti tri bataljona. Ali to nije sve, ne zna se tačno s koliko oružja trenutno raspolaže Republika Srpska. Uz oružje koje već postoji i ono koje će stići u martu, moguće je napraviti dvije brigade, što može činiti jezgro buduće vojske. To bi mogle biti snage koje će omogućiti aktiviranje rezervnog sastava. Kada uzmemo u obzir još i lovačko oružje, oružje zaštitarskih agencija i lično oružje građana, onda se može reći da to može biti jedna respektabilna vojna snaga.

Ramiz Salkić (SDA) je povodom ovog slučaja za medije izjavio da će kao potpredsjednik RS-a preko poslanika u NS RS zatražiti pisanu informaciju o nabavci naoružanja i da se utvrdi da li je sve urađeno u skladu sa zakonima koji su na snazi u Bosni i Hercegovini. Na kraju, postavlja se pitanje zašto bi neko iz entiteta u kojem građani imaju mizerne plate, budžet mu je pred stalnim urušavanjem, u zemlji koja teži priključenju Evropskoj uniji i NATO-u, gdje nema realne terorističke prijetnje, kupovao toliko oružja? Zaključite sami. Ali imajte na umu da smo u predizbornoj godini, da je dizanje tenzija isprobana taktika za mobiliziranje naroda, a u toj je situaciji jedna iskra dovoljna za požar velikih razmjera.

PROČITAJTE I...

Na sudu se ne bi vodila historijska, već rasprava o meritumu pravne stvari – laži i kleveti. Drugo, niti jedna objektivna historijska analiza nije dokazala da je Alija Izetbegović organizirao sistem bilo kakve, a kamoli masovne represije koja je završavala smrću čak i malog broja ljudi, pa je njegovo dovođenje u isti kontekst sa Staljinom, u najmanju ruku, neukusno, ako već nije provokacija. Izrečene neistine nemaju veze s činjenicama, dakle, lažne su i nanose štetu ugledu i časti Alije Izetbegovića i njegove porodice, a nisu dio rasprave o interpretaciji historijskih događaja

Tužilaštvo kojim rukovodi Gordana Tadić podiglo je u vrijeme njenog v. d. mandata optužnice protiv trojice generala Armije BiH i jednog komandanta specijalnih policijskih snaga MUP-a RBiH. Nije u pitanju samo dojam javnosti nakon svih tih slučajeva, pravni stručnjaci sada već izravno govore o tome kako se radi o direktnim pokušajima revizije historije i izjednačavanja odgovornosti za sve ono što se dešavalo na početku i tokom agresije na BiH. Posebice zato što se u nekim optužnicama nalaze teške kvalifikacije kakva je “udruženi zločinački poduhvat”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!