Spomenik palim borcima

Što se tiče košarke, ona je bar na onom elitnom nivou rezervirana za Laktaše, jer “glavni” je dao sinu igračku u ruke. Kako bi se mali igrao ako igračka nema uvijek nove baterije?! Treba da svijetli najjače jer mu se može. Sin je, od silnog svjetla, stalno nasmijan, ali možda to nije baš dobro za vid. Vidjet ćemo! Upumpavalo se energije sa svih strana, Aleksandrovac je postao multietnički grad zbog promenade Amerikanaca.

Ako ima imalo savjesti na ovoj našoj planeti, prvo što bi se trebalo učiniti jeste pokrenuti inicijativu za dizanje spomenika palim borcima grada Banje Luke u vrijeme vladavine Milorada Velikog i njegovih malih slijepih poslušnika. Jedno je sigurno – nigdje u svijetu nije pao veći broj boraca, tiho, bez ikakvog otpora, kao što se to desilo u ovom krajiškom gradu.

Nekada su to bili strašni borci, od nekih se tresla Evropa, od nekih bivša Jugoslavija, a ni BiH nije bila pošteđena straha. Istinski junaci koji su neslavno završili. Taman tako da se može iskoristiti jedna junačka iz rukopisa neznanca pod imenom Vino pije kita od Senjana, gdje se kaže: “Svi junaci nikom ponikoše i u crnu zemlju pogledaše.” A mnogi i dan danas koji su harali nazivaju se velikanima.

Baš su tako pognute glave odlazili jedan po jedan banjalučki borci, a da se gotovo niko ozbiljno nije zapitao zašto je to tako. Banja Luka očigledno nema Valtera, nema pokret otpora i ovaj grad ne poštuje svoje pale borce iz posljednjih 10 godina, pa je red da ih se mi prisjetimo. Prvi je pao Velikan iz Gospodske, kako ga vole zvati. Rukometni klub Borac nešto je što će teško ponovo iznjedriti ovi prostori. Gazili su Evropom, a onda su doživjeli sunovrat. Čačkaju oni tu Premijer ligom, ubodu ponešto, ali uglavnom preživljavaju, a dugove im odgađaju spasioci s vrha, kao da oni nisu bili tu kada je Borac korodirao.

Što se tiče košarke, ona je bar na onom elitnom nivou rezervirana za Laktaše, jer “glavni” je dao sinu igračku u ruke. Kako bi se mali igrao ako igračka nema uvijek nove baterije?! Treba da svijetli najjače jer mu se može. Sin je, od silnog svjetla, stalno nasmijan, ali možda to nije baš dobro za vid. Vidjet ćemo! Upumpavalo se energije sa svih strana, Aleksandrovac je postao multietnički grad zbog promenade Amerikanaca.

Uglavnom, KK Borac je najstariji bh. klub ovog sporta, a doživio je sudbinu da ne tako davno bude i u nižem rangu takmičenja. Jedno su vrijeme pokušavali parirati “čudu” iz Aleksandrovca, ali to im je bila najveća greška. Danas se kao i rukometaši oporavljaju i čekaju bolja vremena. Pohvale se plasmanom u gornji dio tabele.

Bolja se vremena ponajduže čekaju u fudbalu. Kada je iz takmičenja s prvoligaških oranica Fudbalski klub Borac ponovo stigao među premijerligaše, nada se vratila. Klub vodi čovjek koji ima leđa, kojem je ujak prvi u Srba iz Republike Srpske (vjerovatno on misli da je glavni i šire), koji obećava kule i gradove. Krenu tjerati zaslužne, može mu se, ali Borac opet pade u niži rang. Nema licence, svi krivi, čak i politika, tako reče, a samo on i oni iza njegovih leđa nisu. Da ne zaboravimo. Popularni naziv ovog novog-starog prvoligaša RS jeste Velikan iz Platonove.

Sreća u nesreći jeste da u Banjoj Luci nije bilo više boraca, a ni velikana. Kako je vladavina laktaških klanova osakatila sve što nosi ime Borac, dobro je i da Borac iz Čačka nije došao na red. Nema brige ipak. Svi slijepi kod očiju i svi gluhi kod ušiju, a gore pobrojano zauvijek će ostaviti ožiljke. U tim su klubovima radili ljudi. A ljudi, logično, imaju porodice. Trpili su, preživljavali i ostajali bez egzistencije i nikome ništa. Idemo zavrtiti novi krug, za sve je uvijek kriv neko drugi. Na kraju krajeva, koga brinu ljudi? U SNSD velikanu FK Krupa na Vrbasu sve štima na najbolji mogući način.

 

 

 

 

PROČITAJTE I...

Predlagači odluke prihvatili su činjenicu da su ličnosti čija će imena ponijeti nazivi pojedinih ulica u Sjenici od historijske važnosti i stvar nacionalnog identiteta i jednog i drugog naroda i da ni jedni ni drugi ne mogu odstupiti od toga. Tako su u prijedlog odluke zajedno ušli i Karađorđe Petrović i Alija Izetbegović, i Vuk Karadžić i Muhamed Hevaji Uskufi, i Mak Dizdar i Ivo Andrić, isto kao i mnoge druge za Bošnjake i Srbe značajne ličnosti

Kada sam ja preuzeo Fond u martu 2015. godine, radili smo oko 300 refundacija na mjesečnom nivou, danas ih radimo više od 2.600. To znači da za sve osobe s invaliditetom koje su zaposlene po posebnim uvjetima na području FBiH refundiramo kompletnu razliku između bruto i neto plaće, dakle doprinose, i tako trajno održavamo nivo zaposlenosti osoba s invaliditetom. U svim segmentima smo podigli ljestvicu jako, jako visoko. Faktički, devet puta više osoba koristi sredstva na ime refundacije nego što je to bilo ranije. Uradili smo 130 javnih tribina u FBiH zajedno s udruženjima osoba s invaliditetom, najviše s RVI”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!