Selo gori, baba se češlja

Svako sa zrnom razuma zna da ozbiljna administracija, a ona američka ipak to jeste, bez obzira na to što joj je na čelu Donald Trump, ne bi bez čvrstih dokaza stavila bilo koga na bilo kakvu listu. Pogotovo ne na onu crne boje.

“Državni sekretar SAD Michael Pompeo i Ministarstvo vanjskih poslova SAD posjeduju vjerodostojne informacije da je gospodin Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od iste, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine”, poručeno je početkom ove sedmice iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Pojašnjenje je to odluke o stavljanju Nikole Špirića na tzv. crnu listu američke administracije. Špirić, a i članovi njegove porodice, neće tako moći putovati u Sjedinjene Američke Države. Morat će se utješiti odlaskom samo do Beča, u kojem je Špirić prije koju godinu kćerki Jovani kupio stan, da se dete ne potuca po domovima i podstanarskim sobicama.

Krompir je dobro rađao u Špirićevom drvarskom kraju, a i knjige su mu išle još bolje, pa je Nikola skuckao skoro 400 hiljada evra i kupio stan u jednom od bečkih ringova.

Nakon što je objavljena vijest o stavljanju na listu, na kojoj se Špirić našao u finom društvu brojnih svjetskih hohštaplera, kriminalaca, terorista, ratnih zločinaca…, arlauknuo je njegov stranački šef Milorad Dodik, ustvrdivši kako se radi o miješanju ambasadorice SAD u predizbornu kampanju.

Svako sa zrnom razuma zna da ozbiljna administracija, a ona američka ipak to jeste, bez obzira na to što joj je na čelu Donald Trump, ne bi bez čvrstih dokaza stavila bilo koga na bilo kakvu listu. Pogotovo ne na onu crne boje.

Nažalost, Tužiteljstvo BiH nije ozbiljna institucija. Jer, da jeste, ono bi već sat nakon objavljene vijesti o crnoj listi naložilo inspektorima SIPA-e privođenje i ispitivanje Nikole Špirića, “na okolnost ometanja javnih procesa”.

No, Tužiteljstvo to, naravno, neće učiniti, što zbog toga što je bivši glavni tužitelj Goran Salihović već jednom suspendirao istragu o kupovini stana u Beču, tvrdeći kako u tome nema ništa sumnjivo, što zbog toga što je Salihovićeva v. d. nasljednica Gordana Tadić zabavljena sama sobom, odnosno svojim izborom na čelnu dužnost u toj instituciji.

Do (tužiteljskih) izbora nastavit će otaljavati poslove, selfie glasnogovornik Tužiteljstva objavit će kako su neke istrage u toku, sačekat će se koji dan da se slegne prašina i da se većina medija zabavi kakvom efemerijom kako ne bi uradili ništa.

Baš kao što nisu radili ništa kada su u pitanju i ostale osobe koje su zbog sličnih optužbi također završavale na američkim crnim listama.

PROČITAJTE I...

Tvrdnja američkog specijalnog predstavnika za Siriju da su mirovni procesi Astana i Soči, iz kojih su se SAD samoizolirale, potpuni neuspjeh zato što “nisu ostvarili napredak glede sirijskog ustavnog komiteta”, te zbog toga UN treba da ih zaboravi i koncentrira se na (podjednako, ako ne i impotentniji) proces u Ženevi, jeste pokazatelj “zadivljujuće” kognitivne disonance. Prije svega prema Turskoj

Orkestrirana i sveprisutna propaganda najviše je doprinijela tome da Bošnjaci u Hrvatskoj gube svoj politički identitet i tonu u asimilaciju. Ljudi koji slove kao “akademici” i “intelektualci”, kada govore o BiH i Bošnjacima, ne propuštaju priliku Bošnjake nazvati Muslimanima. Vjerski i nacionalni identitet mora se razdvojiti. Prava koja muslimani u Hrvatskoj uživaju svakako su pohvalna i hvale vrijedna, ali priznanje nacionalnog identiteta posve je drugi segment ljudskih prava, jednako bitan kao i vjerski. Ustvari, na sceni je pokušaj nametanja slike da su Bošnjaci zadovoljni sa svojim manjinskim statusom i da isti nije potrebno popravljati niti unapređivati, što je, naravno, daleko od istine

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!

error: Sadržaj je zaštićen!