Sedad Dedić u Evropskom parlamentu

Evropske zvaničnike podsjetio je da kandidatski status ne znači članstvo u EU, nego samo dug i mukotrpan put ispunjavanja svih potrebnih uvjeta, tako da EU ne može biti oštećena kandidatskim statusom, a za BiH i mlade ljude u BiH kandidatski status donosi pozitivan fokus i novu konkretnu nadu.

Sedad Dedić, profesor na Pravnom fakultetu u Zenici i generalni sekretar Asocijacije mladih SDA BiH, u obraćanju Evropskom parlamentu 5. marta u Bruxellesu pozvao je zvaničnike EU da mladim ljudima u BiH osiguraju nadu kandidatskim statusom za BiH u 2019. godini. Dedić je govorio na sesiji kojom je predsjedavao Cristian Dan Preda, izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH. Obraćanju su prisustvovali ambasadori i parlamentarci EU, predstavnici EPP i drugi EU zvaničnici. Poseban sastanak imao je s Josephom Daulom, predsjednikom EPP-a. Sedad Dedić jedan je od rijetkih mladih političara iz Bosne i Hercegovine koji je imao privilegiju govoriti pred Parlamentom EU i sastati se s najvišim evropskim zvaničnicima.

Dedić se zahvalio na podršci i upozorio da odlaganje kandidatskog statusa za BiH samo pomaže lošim ljudima u svim političkim strankama, te da im odlaganje samo daje alibi da nastave s populističkom retorikom koja ih održava na vlasti i da odlaganje takvim ljudima ne čini štetu.

Evropske zvaničnike podsjetio je da kandidatski status ne znači članstvo u EU, nego samo dug i mukotrpan put ispunjavanja svih potrebnih uvjeta, tako da EU ne može biti oštećena kandidatskim statusom, a za BiH i mlade ljude u BiH kandidatski status donosi pozitivan fokus i novu konkretnu nadu. Istakao je da fokus političkog narativa novih i budućih generacija mora biti na tačkama i procesima u kojima postoji saglasnost ili je lakše postići saglasnost. Nakon što iscrpimo i uspostavimo sve ono što se možemo dogovoriti, a to je mnogo stvari, doći će do relaksacije i dodatne normalizacije odnosa, tako da će biti mnogo bolji ambijent za pregovore o pitanjima o kojima se ne slažemo u BiH.

U obraćanju u Evropskom parlamentu naglasio je punu opredijeljenost SDA BiH za EU integracije i NATO put. “Ključ budućih procesa za Bosnu i Hercegovinu jeste osigurati fokus na pozitivnu perspektivu u kojoj se svi slažu u BiH, a kandidatski status za BiH jeste pozitivna perspektiva s multiplicarano pozitivnim efektima koju EU može osigurati za BiH. Rad na poglavljima i potvrđena evropska perspektiva BiH kroz kandidatski status za BiH je način kako udaljiti sve neželjene utjecaje izvan zemlje, te način da se umanji važnost populističkih negativnih priča domaće političke scene, a u isto vrijeme u fokus političkog i javnog bh. prostora stave životne teme važne za svakodnevni život građana, a posebno mladih ljudi”, rekao je Dedić, naznačivši da bi navedeno doprinijelo povećanju političke, pravne i ekonomske stabilnosti, što bi ohrabrilo i domaće i strane investitore da više investiraju u BiH, otvaraju nova radna mjesta, a mladi ljudi da manje idu iz BiH.

Dedić je ukazao na potpunu opredijeljenost SDA i Bošnjaka za pomirenje i naglasio da je u procesu pomirenja za uspjeh neophodno osigurati i očuvati minimum evropskih demokratskih vrijednosti: poštovanje vladavine prava, ljudskog dostojanstva, deklaracija o ljudskim pravima, zaštite privatnog i državnog vlasništva u skladu s domaćim i stranim propisima, da prvi korak da se izgubi vlastita sloboda jeste oduzimanje slobode od nekog drugog i da Evropa mora ostati dosljedna poštivanju različitosti među narodima i kulturama u Evropi.

PROČITAJTE I...

Čudno je što iskusni Raif Dizdarević ne odvraća lidera SDP-a Nikšića od glupavih političkih poteza putem kojih u ideološkom smislu skreće od najvažnijih pozitivnih strana komunističkog, odnosno socijaldemokratskog pokreta. Isto tako, treba postaviti pitanje: Zašto akademska zajednica u kojoj se nalaze brojni profesori, poznavatelji Titovog koncepta formiranja vlasti u formi NOO i ZAVNOBiH, ne ukažu lideru SDP-a Nikšiću i drugima da njihovo odbacivanje saradnje sa SDA znači odbacivanje onih vrijednosti kojima se SDP treba ponositi u vezi s vodećim utjecajem komunista s ciljem da lokalni i viši organi vlasti u toku Drugog svjetskog rata budu na patriotskoj antifašističkoj osnovi sačinjeni od predstavnika raznih ideoloških, političkih, vjerskih i socijalnih slojeva

Šefik Džaferović je u Novom Pazaru naglasio da su Bošnjaci u posljednjim stoljećima preživljavali teška i turbulentna vremena, nad njima su činjeni genocidi, raseljavani su, uskraćivano im je pravo na ime i jezik, ali su uspjeli da se izbore s time i danas su jači nego što su ikad bili. “Upravo to smeta onima koji bi najradije da se pretvaraju da nas nema. Ali, šta da im radimo, neka se navikavaju da smo tu, da znamo ko smo, šta smo, šta želimo, a šta ne. Pred Bošnjacima je još mnogo posla i izazova. U vezi s tim, potrebno je voditi mudru i odgovornu politiku u BiH, ali i u svim zemljama u kojima Bošnjaci žive”, poručio je Džaferović povodom obilježavanja Dana bošnjačke nacionalne zastave

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!