Sedad Dedić u Evropskom parlamentu

Evropske zvaničnike podsjetio je da kandidatski status ne znači članstvo u EU, nego samo dug i mukotrpan put ispunjavanja svih potrebnih uvjeta, tako da EU ne može biti oštećena kandidatskim statusom, a za BiH i mlade ljude u BiH kandidatski status donosi pozitivan fokus i novu konkretnu nadu.

Sedad Dedić, profesor na Pravnom fakultetu u Zenici i generalni sekretar Asocijacije mladih SDA BiH, u obraćanju Evropskom parlamentu 5. marta u Bruxellesu pozvao je zvaničnike EU da mladim ljudima u BiH osiguraju nadu kandidatskim statusom za BiH u 2019. godini. Dedić je govorio na sesiji kojom je predsjedavao Cristian Dan Preda, izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH. Obraćanju su prisustvovali ambasadori i parlamentarci EU, predstavnici EPP i drugi EU zvaničnici. Poseban sastanak imao je s Josephom Daulom, predsjednikom EPP-a. Sedad Dedić jedan je od rijetkih mladih političara iz Bosne i Hercegovine koji je imao privilegiju govoriti pred Parlamentom EU i sastati se s najvišim evropskim zvaničnicima.

Dedić se zahvalio na podršci i upozorio da odlaganje kandidatskog statusa za BiH samo pomaže lošim ljudima u svim političkim strankama, te da im odlaganje samo daje alibi da nastave s populističkom retorikom koja ih održava na vlasti i da odlaganje takvim ljudima ne čini štetu.

Evropske zvaničnike podsjetio je da kandidatski status ne znači članstvo u EU, nego samo dug i mukotrpan put ispunjavanja svih potrebnih uvjeta, tako da EU ne može biti oštećena kandidatskim statusom, a za BiH i mlade ljude u BiH kandidatski status donosi pozitivan fokus i novu konkretnu nadu. Istakao je da fokus političkog narativa novih i budućih generacija mora biti na tačkama i procesima u kojima postoji saglasnost ili je lakše postići saglasnost. Nakon što iscrpimo i uspostavimo sve ono što se možemo dogovoriti, a to je mnogo stvari, doći će do relaksacije i dodatne normalizacije odnosa, tako da će biti mnogo bolji ambijent za pregovore o pitanjima o kojima se ne slažemo u BiH.

U obraćanju u Evropskom parlamentu naglasio je punu opredijeljenost SDA BiH za EU integracije i NATO put. “Ključ budućih procesa za Bosnu i Hercegovinu jeste osigurati fokus na pozitivnu perspektivu u kojoj se svi slažu u BiH, a kandidatski status za BiH jeste pozitivna perspektiva s multiplicarano pozitivnim efektima koju EU može osigurati za BiH. Rad na poglavljima i potvrđena evropska perspektiva BiH kroz kandidatski status za BiH je način kako udaljiti sve neželjene utjecaje izvan zemlje, te način da se umanji važnost populističkih negativnih priča domaće političke scene, a u isto vrijeme u fokus političkog i javnog bh. prostora stave životne teme važne za svakodnevni život građana, a posebno mladih ljudi”, rekao je Dedić, naznačivši da bi navedeno doprinijelo povećanju političke, pravne i ekonomske stabilnosti, što bi ohrabrilo i domaće i strane investitore da više investiraju u BiH, otvaraju nova radna mjesta, a mladi ljudi da manje idu iz BiH.

Dedić je ukazao na potpunu opredijeljenost SDA i Bošnjaka za pomirenje i naglasio da je u procesu pomirenja za uspjeh neophodno osigurati i očuvati minimum evropskih demokratskih vrijednosti: poštovanje vladavine prava, ljudskog dostojanstva, deklaracija o ljudskim pravima, zaštite privatnog i državnog vlasništva u skladu s domaćim i stranim propisima, da prvi korak da se izgubi vlastita sloboda jeste oduzimanje slobode od nekog drugog i da Evropa mora ostati dosljedna poštivanju različitosti među narodima i kulturama u Evropi.

PROČITAJTE I...

Na sudu se ne bi vodila historijska, već rasprava o meritumu pravne stvari – laži i kleveti. Drugo, niti jedna objektivna historijska analiza nije dokazala da je Alija Izetbegović organizirao sistem bilo kakve, a kamoli masovne represije koja je završavala smrću čak i malog broja ljudi, pa je njegovo dovođenje u isti kontekst sa Staljinom, u najmanju ruku, neukusno, ako već nije provokacija. Izrečene neistine nemaju veze s činjenicama, dakle, lažne su i nanose štetu ugledu i časti Alije Izetbegovića i njegove porodice, a nisu dio rasprave o interpretaciji historijskih događaja

Kandidaturu Mostara za evropsku prijestolnicu kulture 2024. godine gradonačelnik Ljubo Bešlić pokušao je iskoristiti da izgradi zgradu HNK, koja niti ima niti može imati valjanu građevinsku dozvolu bez Gradskog vijeća. Prema procjenama, realizacija projekta “Mostar 2024.” trebala bi koštati oko 20 miliona maraka, što za grad veličine Mostara nikako nije mali novac

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!