Sead Čaušević, načelnik Općine Gornji Vakuf – Uskoplje

“Protekla dva mandata obilježena su izgradnjom nove zgrade Općine, industrijske zone, regulacijom korita Vrbasa te početkom izgradnje sportske dvorane. Asfaltirano je i oko četrdeset kilometara puta”

Sead Čaušević rođen je 1972. godine u Voljicu, općina Gornji Vakuf. Osnovnu školu završio je u Gornjem Vakufu, a Srednju elektrotehničku školu u Bugojnu. Fakultet političkih nauka, Odsjek odbrana i sigurnost, završio je u Sarajevu. Bio je pripadnik Armije RBiH i dobitnik je najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”. Period od 1996. do 2002. godine proveo je na rukovodnim i štabnim dužnostima u Vojsci Federacije BiH kao profesionalni vojnik. Od 2004. godine aktivan je u politici i dobija mandat vijećnika u Općinskom vijeću Gornji Vakuf – Uskoplje. Na lokalnim izborima 2008. godine izabran je za općinskog načelnika. Oženjen je i otac je dvoje djece.

STAV: Povjerenje građana dobili ste dva mandata zaredom. Šta je obilježilo Vaše mandate načelnika Općine Gornji Vakuf?

ČAUŠEVIĆ: Protekla dva mandata obilježena su značajnim projektima, prije svega izgradnjom nove zgrade Općine, industrijske zone, regulacijom korita Vrbasa te početkom izgradnje sportske dvorane. Asfaltirano je i oko četrdeset kilometara puta, a treba se izraditi i projektna dokumentacija za uređenje samog grada, s rekonstrukcijom ulica. Trenutno smo u potražnji za povoljnim sredstvima kako bismo se zadužili za realizaciju ovog višemilionskog projekta.

Za sve ove projekte imao sam podršku Općinskog vijeća. Tokom svih ovih godina naglasak je bio na međusobnom uvažavanju i poštovanju, a sjednice Općinskog vijeća bile su usmjerene na postizanje kompromisa koji su urodili plodom, što pokazuju i izvršeni projekti.

STAV: Šta se podrazumijeva pod projektom uređenja grada?

ČAUŠEVIĆ: Projekt podrazumijeva rekonstrukciju gradskih ulica sa svim sekundarnim ulicama koje se priključuju na glavnu ulicu. Projekt je vrijedan oko sedam miliona konvertibilnih maraka. Općinsko vijeće prošle godine donijelo je odluku o zaduženju Općine u visini od dva miliona eura i trenutno smo u fazi prikupljanja dokumentacije za početak projekta.

To je jedan od najznačajnijih projekata na području općine, a rezultirat će izmjenom izgleda grada. Podrazumijeva izgradnju ljetne pozornice u centru Gornjeg Vakufa, amfiteatra, reguliranje saobraćajnica i prostora za parking, kao i uvođenje nove rasvjete. Svi ovi poslovi trebaju rezultirati boljim i ugodnijim ambijentom za naše građane.

STAV: U kojoj je fazi izgradnja industrijske zone, koje pogodnosti ona nudi ulagačima i koliko su ulagači zainteresirani za pokretanje projekata?

ČAUŠEVIĆ: Pri kraju je prva faza izgradnje industrijske zone. Do kraja će ove godine Općina uložiti oko 250.000 KM u završetak ceste ka industrijskoj zoni, a u projekt je ukupno uloženo oko 1.600.000 KM. Krajnji cilj jeste pokretanje novih projekata i privlačenje investitora i davanje pogodnosti za investiranje u općinu. Te pogodnosti, prije svega, odnose se na vrlo povoljnu ponudu od 1 KM za kvadratni metar zemljišta, uz uvjet da na svakih hiljadu kvadratnih metara zaposle pet ili deset radnika (ovisno o djelatnosti) na period od deset godina. Osim toga, Općina ne naplaćuje naknade za opremanje zemljišta, komunalije, rentu, urbanističke niti građevinske takse. Projekt se pokazuje uspješnim. Na industrijskoj zoni već je izgrađena i u pogonu je fabrika peleta.

Projekt nije medijski propraćen zato što se trebaju kompletirati svi radovi. Po završetku, investitorima će biti na raspolaganju oko pet hektara slobodnog zemljišta, a u proceduri je i proširivanje te industrijske zone za još osam hektara zemljišta, što bi ukupno raspoloživo zemljište za industrijsku zonu povećalo na oko trinaest hektara.

STAV: U toku je i izgradnja sportske dvorane. Velikim dijelom bit će finansirana i sredstvima koje će osigurati Općina Sancaktepe u saradnji s Turskom razvojnom agencijom TIKA. Kako je došlo do saradnje s ovom turskom općinom i šta ona donosi Općini Gornji Vakuf – Uskoplje?

ČAUŠEVIĆ: Naši su klubovi ranijih godina morali svoje utakmice igrati u susjednim općinama. Mi smo projekt izgradnje sportske dvorane počeli u prethodnom mandatu, a izvrsna je činjenica to da se općina pred kraj mog prošlog mandata bratimila s Općinom Sancaktepe iz Republike Turske. To je najmlađa općina u Turskoj i ima oko 250.000 stanovnika. Zvaničnici iz Općine izrazili su želju da finansiraju najveći dio projekta izgradnje sportske dvorane u našoj općini. Pregovori o izgradnji trajali su oko tri godine, što je, naposljetku, dovelo i do potpisivanja sporazuma između TIKA-e i građevinske firme “Meister” iz Živinica u vrijednosti oko 1.200.000 KM. Krajnji rok za završetak izgradnje dvorane je kraj ove godine, a mi se nadamo kako će to biti puno ranije.

Ovaj projekt omogućit će našim sportistima da treniraju i igraju utakmice u svome gradu. Isto tako, naši osnovci, koji trenutno nemaju sportsku dvoranu, časove fizičke kulture imat će u ovoj dvorani, koja je u neposrednoj blizini škole.

Ugovor o bratimljenju potpisali smo i s Općinom Turgutlu iz Republike Turske, ali i s austrijskom Općinom Krems i mađarskom Pahs.

STAV: Nedavno istraživanje pokazalo je da je u Srednjobosanskom kantonu najniža prosječna plaća u Bosni i Hercegovini i da je broj nezaposlenih skoro jednak broju zaposlenih. Kakvo je stanje s nezaposlenošću u Gornjem Vakufu?

ČAUŠEVIĆ: Što se tiče gornjovakufske privrede, zadržane su industrijske djelatnosti na koje se općina oslanjala i prije rata, ali u manjem obimu. I danas egzistiraju firme u tekstilnoj, metaloprerađivačkoj, drvnoj industriji te u rudarstvu. Najznačajnije su firme “TOM”, “Sarajkomerc”, Rudnik uglja “Gračanica”, “Rose wood”, “Aureus” i “Telalović”. Zastupljena je i kožarska industrija. Većina firmi izvozno je orijentirana, šire svoju proizvodnju i zapošljavaju nove radnike.

Na području općine zabilježeno je povećano zapošljavanje, a nezaposlenost je u toku proteklih osam mjeseci pala za oko 4%. Procentualno, mnogo je nezaposlenih, ali je evidentno i to da mnogo ljudi obavlja određene profitabilne djelatnosti iako su prijavljeni kao nezaposleni. To se najviše odnosi na mnoge koji se bave poljoprivredom, prvenstveno sadnjom malina. Na području Gornjeg Vakufa zasađeno je oko 150 hektara maline, što donosi veliku korist mnogim domaćinstvima.

PROČITAJTE I...

“Ne želimo otvarati priče o ustavnim reformama, rekonstrukcijama vlada, ukidanju ministarstava, podjelama ministarstava, podjelama RTV servisa i slično. HDZ želi upravo ove teme staviti u prvi plan, do kraja mandata postići dio ciljeva koje obećava već deceniju svojim biračima. Dakle, između SDA i HDZ, a time i između Čovića i mene, predstoji saradnja, ali i borba za redoslijed prioriteta”

: Spremnost NATO-a da Bosni i Hercegovini i njenim Oružanim snagama pruži ne samo stručnu već i materijalnu pomoć radi ubrzavanja procesa modernizacije dodatno je ohrabrujuća ako se ima u vidu zastoj u realizaciji Akcionog plana za članstvo (Membership Action Plan – MAP) uslijed opstrukcija Vlade Republike Srpske o pitanju knjiženja vojne imovine, što je jedan od bitnih preduvjeta za ulazak u NATO

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!