SBB IMA NAJNESTABILNIJE GLASAČKO TIJELO U FEDERACIJI

Četiri godine poslije, na općim izborima 2014. godine, gotovo 146.000 birača dalo im je svoj glas, a prije dvije godine, na lokalnim izborima 2016, osvojili su približno 75.000 glasova. Dakle, stabilni SBB za dvije je godine izgubio pola birača.

Gostujući 20. aprila u dnevniku TV1, potpredsjednica Saveza za bolju budućnost Adisa Omerbegović-Arapović izgovorila je nekoliko rečenica zbog kojih bi njen muž, vođa izbornog štaba SBB-a, Adis Arapović trebao ozbiljno porazgovarati sa svojom suprugom i upozoriti je da će, nastavi li tako, naštetiti njihovoj predstojećoj izbornoj kampanji.

Između ostalog, Omerbegović-Arapović rekla je da su “ratnohuškačka retorika i samo spominjanje riječi rat već neko vrijeme prisutni u javnosti”, pa je ustvrdila da to čine oni koji “vladaju ovom državom“ i “koji se boje da će izgubiti svoje pozicije” – zato nas “prepadaju, između ostalog, i ratom”.

Pritom je nekako smetnula s uma da državom vlada i njezina stranka i da je samo mjesec prije, 15. marta, na tribini SBB-a u Tuzli, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić u najboljem ratnohuškačkom maniru rekao: “Vidio sam danas neku izjavu gospodina Dodika. Priča o opciji trećeg entiteta. Ja mu kažem: ako dođe u Sarajevo, neka u svojim koferima u Banjoj Luci ostavi ideju trećeg entiteta. Neće biti trećeg entiteta po cijenu rata na cijeloj teritoriji BiH.”

Potpredsjednica Omerbegović-Arapović uvjerena je da “SBB-ov kandidat nema rivala kada je kandidatura za člana Predsjedništva u pitanju”, ali kaže da u stranci ne smatraju “da je to pitanje svih pitanja niti da je presudno ko će biti izabrani članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine”. S tim u vezi, naglasila je da je njezina stranka jedina “koja ima glavu i rep i stabilno članstvo”.

Da ponovimo gradivo, a trebala je to učiniti i potpredsjednica SBB-a prije gostovanja na dnevniku TV1.

Iako SBB-u “nije presudno” ko će bit član Predsjedništvu BiH, predsjednik ove stranke dva je puta svim svojim snagama pokušao doći na tu funkciju potrošivši silnu energiju i novce da postane prvi u Bošnjaka.

Pritom je Radončić, “čovjek koji nema rivala”, oba puta izgubio od predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. I treće, stranka s “najstabilnijim članstvom” na posljednjim je izborima, 2016. godine, ostvarila najgori rezultat od svog osnivanja, a njeni izabrani predstavnici već neko vrijeme napuštaju ovu stranku.

Naprimjer, od osam zastupnika ove stranke izabranih u Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona na općim izborima 2014. godine, polovica je napustila SBB (Naida Delibašić, Kemal Mušinbegović, Amra Jupić, Edhem Fejzić). Kada je SBB 2010. godine s Fahrudinom Radončićem prvi put izišao na izbore, u utrci za Federalni parlament osvojio je skoro 122.000 glasova.

Četiri godine poslije, na općim izborima 2014. godine, gotovo 146.000 birača dalo im je svoj glas, a prije dvije godine, na lokalnim izborima 2016, osvojili su približno 75.000 glasova. Dakle, stabilni SBB za dvije je godine izgubio pola birača.

Možda je to razlog zašto se njegov predsjednik ove godine preko potpredsjednice počinje ograđivati od kandidature za člana Predsjedništva i zašto to za ovu stranku, nakon dva izborna ćorka, najednom više nije pitanje svih predizbornih pitanja.

 

PROČITAJTE I...

“Pozicija Hrvata svugdje u Federaciji BiH je, jamčim, dobra i barem je pet puta bolja nego što o njoj govore oni koji ju kapitaliziraju i koji lagodno žive na tu stigmu položaja hrvatskog naroda u BiH. Ono što je sigurno jasno jeste da Hrvati u Republici Srpskoj ne žive, oni više i ne odlaze u Hrvatsku kao nekakvu maticu, oni odlaze u treće zemlje, odlaze profesori, ljekari, pravnici i rade neke najteže poslove po Zapadnoj Europi. To stanje najbolje oslikava činjenica da biskupa Komaricu brane Bošnjaci u Republici Srpskoj dok zvanična hrvatska politika šuti”

Svi ti pokušaji da se insistiranjem na šovinističkim stereotipima probude bošnjački kompleksi, da se odvratna propaganda o “poturicama” okrene na svoju glavu pa da je Bošnjaci počnu prakticirati na samima sebi, da se indirektnim prijetnjama Bošnjaci uplaše za vlastitu budućnost, stalno potenciranje razlika a ne sličnosti, predstavljanje današnje Republike Turske kao nekakve istočne despotije, cijela ta negativistička kampanja omalovažavanja turskih investicija, pomoći i pozitivne političke uloge Turske u BiH jednostavno ne može polučiti neki konkretan rezultat jer je demantiraju činjenice

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!