SBB IMA NAJNESTABILNIJE GLASAČKO TIJELO U FEDERACIJI

Četiri godine poslije, na općim izborima 2014. godine, gotovo 146.000 birača dalo im je svoj glas, a prije dvije godine, na lokalnim izborima 2016, osvojili su približno 75.000 glasova. Dakle, stabilni SBB za dvije je godine izgubio pola birača.

Gostujući 20. aprila u dnevniku TV1, potpredsjednica Saveza za bolju budućnost Adisa Omerbegović-Arapović izgovorila je nekoliko rečenica zbog kojih bi njen muž, vođa izbornog štaba SBB-a, Adis Arapović trebao ozbiljno porazgovarati sa svojom suprugom i upozoriti je da će, nastavi li tako, naštetiti njihovoj predstojećoj izbornoj kampanji.

Između ostalog, Omerbegović-Arapović rekla je da su “ratnohuškačka retorika i samo spominjanje riječi rat već neko vrijeme prisutni u javnosti”, pa je ustvrdila da to čine oni koji “vladaju ovom državom“ i “koji se boje da će izgubiti svoje pozicije” – zato nas “prepadaju, između ostalog, i ratom”.

Pritom je nekako smetnula s uma da državom vlada i njezina stranka i da je samo mjesec prije, 15. marta, na tribini SBB-a u Tuzli, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić u najboljem ratnohuškačkom maniru rekao: “Vidio sam danas neku izjavu gospodina Dodika. Priča o opciji trećeg entiteta. Ja mu kažem: ako dođe u Sarajevo, neka u svojim koferima u Banjoj Luci ostavi ideju trećeg entiteta. Neće biti trećeg entiteta po cijenu rata na cijeloj teritoriji BiH.”

Potpredsjednica Omerbegović-Arapović uvjerena je da “SBB-ov kandidat nema rivala kada je kandidatura za člana Predsjedništva u pitanju”, ali kaže da u stranci ne smatraju “da je to pitanje svih pitanja niti da je presudno ko će biti izabrani članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine”. S tim u vezi, naglasila je da je njezina stranka jedina “koja ima glavu i rep i stabilno članstvo”.

Da ponovimo gradivo, a trebala je to učiniti i potpredsjednica SBB-a prije gostovanja na dnevniku TV1.

Iako SBB-u “nije presudno” ko će bit član Predsjedništvu BiH, predsjednik ove stranke dva je puta svim svojim snagama pokušao doći na tu funkciju potrošivši silnu energiju i novce da postane prvi u Bošnjaka.

Pritom je Radončić, “čovjek koji nema rivala”, oba puta izgubio od predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. I treće, stranka s “najstabilnijim članstvom” na posljednjim je izborima, 2016. godine, ostvarila najgori rezultat od svog osnivanja, a njeni izabrani predstavnici već neko vrijeme napuštaju ovu stranku.

Naprimjer, od osam zastupnika ove stranke izabranih u Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona na općim izborima 2014. godine, polovica je napustila SBB (Naida Delibašić, Kemal Mušinbegović, Amra Jupić, Edhem Fejzić). Kada je SBB 2010. godine s Fahrudinom Radončićem prvi put izišao na izbore, u utrci za Federalni parlament osvojio je skoro 122.000 glasova.

Četiri godine poslije, na općim izborima 2014. godine, gotovo 146.000 birača dalo im je svoj glas, a prije dvije godine, na lokalnim izborima 2016, osvojili su približno 75.000 glasova. Dakle, stabilni SBB za dvije je godine izgubio pola birača.

Možda je to razlog zašto se njegov predsjednik ove godine preko potpredsjednice počinje ograđivati od kandidature za člana Predsjedništva i zašto to za ovu stranku, nakon dva izborna ćorka, najednom više nije pitanje svih predizbornih pitanja.

 

PROČITAJTE I...

Recept za svakog uspješnog političara kojem vjeruju jeste stalna konekcija s narodom. Narod zna. Narodu treba biti blizak i biti brižan prema svakom. Mnogo sam proveo vremena u bosanskohercegovačkim naseljima, odlazio u domaćinske avlije, družio se s ljudima u gradskim dvorištima, na društvenim događajima. Uvijek osluškujem šta narod govori, šta hoće i šta mu treba. U proteklom mandatu kao državni zastupnik sam dobio najviše pitanja od strane građana i na sva pitanja sam dao odgovore, ponudio rješenja i pokušao ih realizirati

U toku predizborne kampanje mogli smo vidjeti podršku koju uživaju kandidati iz reda hrvatskog i srpskog naroda, a koja je dolazila iz susjednih zemalja, ili čak iz Rusije. Iako su do sada razni analitičari, kritičari, pa i političari, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u susjednim državama, optuživali upravo Tursku da se miješa u izborni proces u BiH, Turska je i ovog puta pokazala da poštuje Bosnu i Hercegovinu, njen sistem, kao i izbor naroda, i nije uputila nikakvu poruku niti posjetu koja bi se mogla protumačiti kao politička podrška ili političko lobiranje

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!