Prvi mart uz Ediciju “Bošnjaci”

“Bošnjaci počesto ne djeluju jedinstveno, ali kada je država u pitanju, kada osjete da je njena opstojnost narušena, tada pokazuju zavidnu razinu kolektiviteta i zajedništva. Upravo takvu atmosferu svjedočimo ovih dana, što se posebno vidi u odzivu na obilježavanje 1. marta”, rekao je glavni urednik sedmičnika Stav i Edicije “Bošnjaci” Filip Mursel Begović

 

U Njemačkoj i Austriji je povodom obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, nastavljena manifestacija “Buđenje”, koja je započela širom Evrope u novembru 2018. godine. Riječ je o prezentaciji filma o prvom predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću i promociji Edicije “Bošnjaci”, koji su započeti u organizaciji JU Muzeja “Alija Izetbegović” i “Simurg Medije” / sedmičnika Stav.

Manifestacija je održana u džematima Islamske zajednice u austrijskom Linzu i Salzburgu te u njemačkom Münchenu i Augsburgu. Direktor Muzeja “Alija Izetbegović” Adnan Žiško predstavio je rad javne ustanove kojom rukovodi te se osvrnuo na život i djelo prvog predsjednika nezavisne BiH. Žiško je govorio i u svojstvu koordinatora Edicije “Bošnjaci” čije je 1. kolo iz štampe izašlo u septembru 2018. godine, a Muzej “Alija Izetbegović” bio je glavni partner projekta. O Ediciji “Bošnjaci”, koju su izdali sedmičnik Stav i Internacionalni univerzitet u Sarajevu, govorio je njen glavni urednik Filip Mursel Begović. O islamskom naslijeđu u Evropi i Bošnjacima kao narodu na razmeđu Istoka i Zapada govorio je publicista Adis Tanović, autor brojnih vodiča i monografija o Bosni i Hercegovini i Sarajevu.

Promotori su se, uz predstavljanje pojedinih knjiga iz Edicije “Bošnjaci”, osvrnuli na trenutno kulturno, političko i društveno stanje Bošnjaka. Istaknuto je zadovoljstvo da je ove godine pojačano proslavljan 1. mart. “Bošnjaci počesto ne djeluju jedinstveno, ali kada je država u pitanju, kada osjete da je njena opstojnost narušena, tada pokazuju zavidnu razinu kolektiviteta i zajedništva. Upravo takvu atmosferu svjedočimo ovih dana, što se posebno vidi u odzivu na obilježavanje 1. marta”, rekao je glavni urednik sedmičnika Stav i Edicije “Bošnjaci” Filip Mursel Begović.

Džemat Nur iz Linza, gdje je održana jedna u nizu od promocija, od svog osnivanja 1991. godine konstantno se širio, a danas broji više od 1.000 članova. U 2014. godini svečano je otvorena prva i jedina džamija u Gornjoj Austriji. Dugogodišnji imam rahmetli Rasim ef. Zahirović dao je veliki doprinos u izgradnji džamije i džemata. Današnji imam Enes ef. Omerović u Linz je došao iz Gornjeg Vakufa, gdje je obavljao dužnost glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice. U Sarajevu je završio Fakultet islamskih nauka, na istom magistrirao, a trenutno priprema doktorsku disertaciju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, na Odsjeku za historiju Bosne i Hercegovine u 19. i 20. stoljeću. Predsjednik džemata Sabahudin Mujević porijeklom je iz Crne Gore. Po zanimanju je inžinjer telekomunikacija. U već sada svom drugom mandatu dao je veliki doprinos u radu i budućem razvoju džemata, te dogradnji BKC (Bosanskog kulturnog centra), koji je smješten u neposrednoj blizini džamije. Trenutno mektepsku nastavu pohađa 200 djece, a tu su i mnogobrojne druge sekcije i aktivnosti.

Početak organiziranja Bošnjaka u Salzburgu i okolini počeli su u oktobru 1991. godine. Prvo je osnovan ogranak SDA Salzburg, zatim zavičajni klubovi, Bosanska islamska zajednica, te Bosanski kulturni centar, Merhamet i omladina. Predsjednik džemata Salzburg, gdje je održana promocija Edicije “Bošnjaci”, jeste Edin Husarević. U Austriju je došao iz Bosanske Krupe u aprilu 1994. godine. Prema njegovim riječima, džemat Salzburg već duži period planira gradnju džamije i islamskog centra, ali će im za to biti potrebna politička podrška, u vidu dobijanja potrebnih dozvola i odobrenja. Uskoro će džemat posjetiti zamjenik gradonačelnika Salzburga, koji će prezentirati svoju političku kampanju. U džematu se nadaju da će ovaj put njihovi zahtjevi naići na odobrenje, nakon niza opstrukcija u izgradnji islamskog centra. Od oktobra 2016. godine imam džemata je Hasan Sušić, koji pored klanjanja svih pet redovnih namaza, uspješno s mualimom vodi brigu o radu mekteba, kojeg čini 170 djece. Džemat danas ima 340 članova, a, također, vlasnici su i prostora u kojem se obavlja namaz i ostale aktivnosti.

Džemat Augsburg osnovan je 1991. godine, a od 2009. godine raspolaže s modernim i veoma funkcionalnim islamskim centrom gdje je i održana promocija Edicije “Bošnjaci”, u čijem su sastavu molitveni prostor, sala za promocije i manifestacije, kancelarije džemata i imamski stan. Prema riječima predsjednika džemata Mumina Salihovića, koji je u Njemačku došao iz Kalesije 1992. godine, Bošnjaci Augsburga sami su finansirali kako kupovinu, tako i adaptaciju džematskih prostorija. Trenutni broj članova džemata jeste 335 porodica. Imam džemata Bahrudin ef. Omeragić, po zanimanju magistar islamskih nauka, dolazi iz Sarajeva i u ovom je džematu od 2006. godine. Neizmjernu podršku radu džemata daju i članovi odbora Sadik Gušić, Zijad Badnjević i Zakir Grabus, ali i ostale džematlije.

Promocija je održana i u Münchenu, u džematu Hidaje, koji je osnovan 2009. godine i danas ima oko 250 aktivnih članova. Čini ga veliki broj mladih i visokoobrazovanih ljudi, od učitelja, profesora, pravnika do inžinjera. Predsjednik džemata jeste Fahrudin Bradarić, koji je 1992. godine iz Orahove u blizini Bosanske Gradiške došao u Njemačku. Imam Nusret ef. Hodžić završio je Al-Azhar, a porijeklom je iz Živinica. Drugi imam Abdulvehab ef. Vehabović je iz Banovića, a završio je Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Mekteb džemata čine djeca uzrasta od 3 do 19 godina, podijeljena u trinaest grupa. Nastavu drži tim mualima (nastavničko vijeće) koji se sastoji od deset visokoobrazovanih članova.

Džemat Braunau osnovan je 2003. godine, a od 2006. godine su, zahvaljujući trudu i zalaganju džematlija-vakifa, u vlastitim prostorijama. Džemat broji 240 članova, a na vjersku pouku je upisano 105 djece. Od tog broja, njih šezdeset uči u Kur’anu. Imam Abdullah ef. Čajlaković, koji nesebično i veoma požrtvovano obavlja dužnost imama i vjeroučitelja, sudjelovao je u promociji Edicije “Bošnjaci” i zahvalio gostima na posjeti.

Edicija “Bošnjaci” realizirana je pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i pod sponzorstvom “BH Telecoma”. Ediciju “Bošnjaci” je kao naučno-istraživački projekt o fundamentalnom istraživanju bošnjačkog identiteta podržalo Ministarstvo nauke i obrazovanja Kantona Sarajevo.

Deset knjiga Edicije “Bošnjaci” bit će objavljeno u dva kola. 1. kolo javnosti predstavljeno je u Narodnom pozorištu Sarajevo 23. septembra 2018. Riječ je o sljedećim naslovima: Bosanski jezik (Jasmin Hodžić), Kratka historija kulture Bošnjaka (Nirha Efendić, Ibrahim Krzović, Almedina Čengić, Merima Čaušević i Lejla Kodrić Zaimović), Kratka politička historija Bošnjaka (Admir Mulaosmanović), Alija Izetbegović – kratka biografija (Faris Nanić) i Bošnjaci o Bosni i sebi – Izbor iz bošnjačke književnosti i esejistike (Sead Šemsović, Dijana Hadžizukić i Nehrudin Rebihić). 2. kolo se nalazi u pripremi te će izaći krajem 2018, odnosno tokom 2019. godine. Riječ je o sljedećim naslovima: Kratka historija Bošnjaka, Kratka historija islama u BiH, Genocid nad Bošnjacima, Kratka historija bošnjačke književnosti i Kratka historija Armije Republike BiH.

Uz Muzej “Alija Izetbegović”, partneri projekta su Bošnjačko nacionalno vijeće Srbije, Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, Bošnjačka nacionalna zajednica u Hrvatskoj i Bošnjački kulturni savez Slovenije.

 

PROČITAJTE I...

Bošnjaci moraju konačno shvatiti ono što drugi već odavno znaju: u današnjem svijetu kultura je sjećanja vrijednost, čak neka vrsta društvenog kapitala koji se mora pomno čuvati jer će ga, ukoliko ga se poput zlatnog dukata nemarno ostavi na putu, neko drugi uzeti i zloupotrijebiti u vlastite svrhe.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!