Promet “Binga” 732,8, a “Konzuma” 696,4 miliona KM

Kao što to i tržišni udio pokazuje, “Bingo” je najveći promet imao u supermarketima i hipermarketima – 357,8, odnosno 331,8 miliona maraka, dok je “Konzum” u supermarketima i hipermarketima prometovao s 278,8 i 162,8 miliona maraka. “Konzum” je veći promet ostvario u tradicionalnim prodavnicama, 254 miliona maraka, a “Bingo” 43,2 miliona maraka. “Bingo” i “Konzum” imaju dva različita koncepta, dva različita pristupa trgovini i u tome je ključ “Bingovog” uspjeha.

Trgovački lanac “Bingo” preuzeo je na bh. tržištu lidersku poziciju od “Konzuma”, regionalnog trgovačkog lanca u vlasništvu hrvatskog biznismena Ivice Todorića.

Objavio je to “Euromonitor”, vodeća svjetska agencija za marketing i tržišna istraživanja. Međutim, ono što je našoj javnosti ostalo nepoznato jesu konkretni podaci o udjelu u prodaji i ukupnom prometu. “Euromonitor” je ove podatke ekskluzivno ustupio magazinu Stav.

“Bingo” je prošle godine imao udio u maloprodaji od 10 posto, nasuprot 9,5 posto “Konzuma”. Supermarketi i hipermarketi najveća su snaga “Binga” jer u ovim segmentima “Bingo” drži 33,5 posto, odnosno 53,5 posto tržišta, dok “Konzum” u ova dva segmenta ima udio 26,10 posto, odnosno 26,20 posto. “Konzum” je bolji samo u segmentu tradicionalnih prodavnica (male prodavnice) s udjelom od 58 posto, za razliku od “Binga”, koji tu ima udio od 9,9 posto. “Bingo” je u 2016. godini ostvario promet od 732,8 miliona maraka, a “Konzum” u BiH 696,4 miliona maraka.

Kao što to i tržišni udio pokazuje, “Bingo” je najveći promet imao u supermarketima i hipermarketima – 357,8, odnosno 331,8 miliona maraka, dok je “Konzum” u supermarketima i hipermarketima prometovao s 278,8 i 162,8 miliona maraka. “Konzum” je veći promet ostvario u tradicionalnim prodavnicama, 254 miliona maraka, a “Bingo” 43,2 miliona maraka. “Bingo” i “Konzum” imaju dva različita koncepta, dva različita pristupa trgovini i u tome je ključ “Bingovog” uspjeha.

Naime, “Konzum” se fokusira na tradicionalne prodavnice, male svugdje dostupne objekte, u svakoj ulici i mahali. S druge strane, “Bingo” je fokusiran na velike trgovačke centre izvan gradova. Za male, usputne kupovine pogodniji je “Konzum”, ali za veliku kupovinu ipak je isplativije otići u “Bingo” jer njihovi trgovački centri imaju sve što je potrebno za praktičnu kupovinu. Upravo iz tog razloga, kupci se sve više okreću takvom načinu kupovine, jer nemaju vremena stalno ulaziti u male prodavnice na ulici i kupovati pomalo. “Konzum” posluje u okviru društva “Agrokor”, koje pod svojim okriljem drži veliki broj kompanija iz prehrambenog sektora, što mu omogućava da ima vlastite proizvode na svojim policama koje može prodavati po nižoj cijeni od konkurencije. No, i “Bingo” je krenuo s istim konceptom.

Tuzlanska firma kupila je nekoliko kompanija u stečaju, koje su bile poznate u prehrambenom sektoru Jugoslavije. Danas su te kompanije, nakon višegodišnjih problema, ponovo uspješne. Primjer su “Majevica” iz Srebrenika i “Semberka” iz Janje. Njihove proizvode sada možete naći na policama “Binga”, ali i drugih prodavnica. Osim toga, “Bingo” je uložio dosta novca u osnivanje farmi koka nosilja i tovnih pilića te sada na njihovim policama možete naći jaja i piletinu iz njihove vlastite proizvodnje.

Osim toga, “Bingo” je finansirao i pokretanje proizvodnje u tuzlanskoj “Diti”, te pomogao da firma opstane. Međutim, sve bi to bilo beznačajno da “Bingo” nema pošten pristup prema dobavljačima, posebno prema malim kompanijama. Naime, male bh. firme najčešće ističu da od “Konzuma” moraju čekati isplatu po nekoliko mjeseci, dok “Bingo” plaća odmah, odnosno na kraju mjeseca.

 

PROČITAJTE I...

Činjenica je da je mnogo firmi, a time bi se inspekcije trebale pozabaviti, koje ženama skraćuju porodiljsko odsustvo ili, u najgorim slučajevima, daju otkaze kada saznaju da su trudne. Takve firme uveliko doprinose negativnom prirodnom priraštaju i osjećaju žena da su nezaštićene, da su izložene riziku od otkaza ako zatrudne. Navest ćemo i takve primjere. Ali prije toga, istaknimo one firme koje majčinstvo shvataju kao prioritet u brizi o zaposlenim. Na ovakve firme ukazale su nam same majke iz svog iskustva. To su firme koje svojim uposlenicama plaćaju puni iznos plaće

Prvi korak ka ostvarenju pilotskog sna jeste prijava, dostavljanje dokumentacije, diplome i pasoša, zatim test ličnosti, kompas test, test engleskog jezika, na kojem se traži B2 nivo, zatim intervju u pilotskoj školi i intervju s kompanijom “Wizz Air”. Ako kandidat prođe sve ove testove, slijedi potpisivanje ugovora s “Wizz Airom” da će raditi za ovu kompaniju kada završi obuku za pilota

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!