Partijska traktorijada

U takvim okolnostima očekivati je i nervozu, ali i pogrešne političke korake, kakav je uostalom i pokazani SDP-ov bijeg pod skute Naše stranke i uopće odustajanje od vođenja državotvorne i odgovorne politike.

 

Čini se da afera “Farmer”, u kojoj su zbog nezakonite prodaje doniranih kineskih traktora uhapšene osobe poput Desnice Radivojevića, bivšeg člana SDA i ministra u Vladi FBiH u premijerskom mandatu Nermina Nikšića, a koji je svoju tadašnju sabotažu SDA i približavanje Nikšiću i SDP-u pravdao time da je “žrtva SDA zbog svoje proevropske orijentacije”, te Ivice Mladina, savjetnika tadašnjeg premijera Federacije BiH Nermina Nikšića, ozbiljno trese vrh SDP-a.

Sadašnje vodstvo ove stranke već se ionako bori s narušenim legitimitetom kao posljedicom loših izbornih rezultata, finansijskom dubiozom zbog koje su neplaćeni uposlenici stranke javno prozvali rukovodstvo te pristajanja na podređeni, gotovo submisivni položaj u odnosu na Peđu Kojovića i Našu stranku.

Zato se ovaj skandal može pokazati kao kap koja će preliti čašu.

To se već može osjetiti i u kampanji za izbor novog predsjednika SDP-a, u kojoj je jedan od kandidata, Mladen Ćavara, pozvao Nermina Nikšića da povuče kandidaturu za predsjednika SDP BiH i podnese ostavku “radi odgovornosti za izborni rezultat”, ali i zbog “otvaranja afere ‘Farmer'”.

Ako se na ovo doda skandal s hapšenjem inspektora Federalne uprave Edvina Brkića, bivšeg savjetnika današnjeg političkog direktora SDP-a Damira Mašića u vremenu kada je Mašić obavljao funkciju federalnog ministra obrazovanja i nauke, i to također pod sumnjom da je Brkić uzimao mito, te dodjeljivanje 250.000 KM poticaja Tariku Čengiću, bratu generalnog sekretara SDP-a BiH Irfana Čengića, i to od komisije u kojoj sjedi Nerin Dizdar, član Glavnog odbora SDP-a BiH, onda se može ustanoviti da je današnji vrh SDP-a duboko kompromitiran i da stoji na vrlo tankim, gotovo staklenim nogama.

U takvim okolnostima očekivati je i nervozu, ali i pogrešne političke korake, kakav je uostalom i pokazani SDP-ov bijeg pod skute Naše stranke i uopće odustajanje od vođenja državotvorne i odgovorne politike.

Kako je krenulo, moglo bi se očekivati da drugovi iz SDP-ovog politbiroa upale svoje kineske (?) traktore i naprave strateško povlačenje u šume. Možda to ova ilustracija i najavljuje?

PROČITAJTE I...

Velika prednost HDZ-a, po ispitivanjima nekoliko agencija, počela se topiti, iako stvarno stranka Zna se nema trenutno ozbiljnog izazivača. Premda su rezultati izbora za Evropski parlament pokazali prve znakove slabljenja podrške aktivnog biračkog tijela koje većinski glasa za HDZ i, zbog neaktivnosti drugih birača, dovodi tu stranku na vlast u barem dva mandata uzastopno. Glavni razlog pada nije samo razočarenje biračkog tijela i nešto veća aktivnost glasača tzv. lijevog centra na čelu sa SDP-om već i polarizacija desnog spektra i glasača HDZ a na stvarno desne i one koji slijede Plenkovića

Do sada su se ključne odluke za TK donosile na poluprivatnim i privatnim sijelima. Moramo vratiti povjerenje građana u institucije Kantona koje predstavljaju državu. Pravda je devalvirana i odsutnost ovog pojma prisutna je među građanima TK. Odgovorno tvrdim da je nepravda, odnosno odsustvo pravde, otjerala više ljudi iz BiH nego siromaštvo. Institucije države institucije su građana, a sada smo došli u situaciju da su institucije svedene na način da je institucija jednako direktor, direktor jednako stranka, stranka jednako tamo neki čovjek koji iz sjene upravlja svim procesima. Građani TK te iste institucije poistovjećuju sa strankama, pa je, npr., neka SBB-ova ili SDA škola, PDA-ov zavod, SDP-ov UKC itd., itd. Moramo vratiti javno dobro građanima

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!