Sudeći po reklamama ugostiteljskih objekata, konkurencija je velika, a borba za “ramazanske” mušterije nije lahka. U pojedinim se restoranima može iftariti uz muziku uživo, gledati folklornu predstavu, pojesti deset različitih jela, u drugim se može iftariti s panoramskim pogledom na grad, na nadmorskoj visini od 1.100 metara...

Udruženje “Avantur” iz Sarajeva, koje se bavi razvojem i promocijom sportskog turizma, umjesto gradske vreve, prediftarske gužve i muke s rezervacijama u poznatim restoranima, svojim članovima, prijateljima i svim zainteresiranim nudi iftare na, rekli bismo, egzotičnim mjestima. Protekle tri godine “Avantur” organizira iftare u Lukomiru, kraljevskom gradu Bobovcu, na Prokoškom jezeru, iznad kanjona Rakitnice, na Trebeviću, na vrelu Bune, ali i u urbanim sredinama – u Konjicu, Mostaru i Goraždu

Za sofrom bi se prvo otac mašao ibrika i dugo pio hladnu vodu, a onda bi došao red i na nas ostale. Bilo je to predjelo, a potom je na red dolazila obavezna čorba. Kao i s vodom, otac je imao prednost. S drvenim kašikama u rukama iščekivali smo nestrpljivo da krene prema ćasi. Nakon čorbe, slijedilo je što se nađe u sahanima, ćasama i tepsiji

Podržite nas na Facebooku!