OTIMAČI BOŠNJAČKE IMOVINE PROZIVAJU IGORA RADOJIČIĆA

Iako pokušavaju prijetnjama ostati na posjedu, Glišići će morati kad-tad napustiti imovinu koju bespravno koriste godinama, a koja je u vlasništvu lokalnog FK Jedinstva, odnosno banjalučkih Bošnjaka protjeranih iz tog grada. Zemlja je u vlasništvu Vrbanjaca od 1953. godine, a oduzeta im je 1994. godine.

“Želim da upoznam cijeli region na ogroman stepen korupcije i pravnog nasilja u Banjaluci, nezakonitosti, visoki stepen bahatosti i nepoštivanja građana ovog prelijepog grada na Vrbasu od strane institucije zvane Igor Radojičić. Neću te oslovljavati sa poštovani, gospodine, gradonačelniče, jer si svojim nemoralnim postupcima i višemjesečnom torturom i ignorisanju mene i moje porodice pokazao da niti si gospodin, niti si poštovan, a niti moj gradonačelnik.
Za mene si samo Igor, jedan spletkaroš, kukavica i podmukao lik jer me već godinu dana svjesno izbjegavaš i ne smiješ me pogledati u oči, a i ti i ja dobro znamo zašto je to tako, Igore?!”

Ovako svoje otvoreno pismo banjalučkom gradonačelniku Igoru Radojičiću započinje Dado Glišić, muzičar iz Banje Luke čija porodica već mjesecima odbija deložaciju sa zemlje u naselju Vrbanja, koje je već više od pola stoljeća u vlasništvu tamošnjih Bošnjaka. Kako bi denuncirao Radojičića, Glišić se nije libio u pismu ga nazvati i homoseksualcem.

“Inače, dok sam se raspitivao o tvojim aktivnostima, nisam ni imao saznanja, da se za tebe između ostalog po banjalučkim kuloarima uveliko priča i da si prvi gej gradonačelnik Banjaluke, da gajiš simpatije prema mlađim studentima, čak i mlađim mojim kolegama, a na to se mogu samo nadovezati da si i meni jako sumnjiv, jer vidim da nekako forsiraš i voliš taj lan, te lake materijale i crvene leptir mašnice…”

Glišić Radojičića optužuje za manipuliranje, progon njegove porodice, krađu gradskog zemljišta, trgovinu glasovima, pravno nasilje. Pismo Glišić završava porukom: “Podnio sam krivičnu prijavu na nalog ministra gospodina Dragana Lukača protiv svih odgovornih lica koji su učestvovali u privrednom kriminalu, tj. u bespravnom otuđenju gradske imovine, imovine moje porodice kao i otuđenje mog muzičkog ateljea.”

A zašto je, zapravo, bijesan Glišić i šta je razlog njegovog nervoznog pisanja?

Iako pokušavaju prijetnjama ostati na posjedu, Glišići će morati kad-tad napustiti imovinu koju bespravno koriste godinama, a koja je u vlasništvu lokalnog FK Jedinstva, odnosno banjalučkih Bošnjaka protjeranih iz tog grada. Zemlja je u vlasništvu Vrbanjaca od 1953. godine, a oduzeta im je 1994. godine.

Glišići su u posjed ušli nakon “dogovora” s FK Borac, koji im je tako pokušao kompenzirati navodni dug od prvo milion, pa 600, pa na kraju 250 hiljada maraka. Jedinstvo je dobilo prvostepenu, zatim drugostepenu, pa na kraju i presudu Vrhovnog suda RS‑a da im se zemljište mora vratiti. Protiv Glišića je u Banjoj Luci podneseno nekoliko krivičnih prijava, zbog krađe struje na stadionu, falsificiranja isprava, pa sve do prodaje tuđe imovine koju su uzurpirali na osnovu falsificirane dokumentacije.

PROČITAJTE I...

Tužilaštvo kojim rukovodi Gordana Tadić podiglo je u vrijeme njenog v. d. mandata optužnice protiv trojice generala Armije BiH i jednog komandanta specijalnih policijskih snaga MUP-a RBiH. Nije u pitanju samo dojam javnosti nakon svih tih slučajeva, pravni stručnjaci sada već izravno govore o tome kako se radi o direktnim pokušajima revizije historije i izjednačavanja odgovornosti za sve ono što se dešavalo na početku i tokom agresije na BiH. Posebice zato što se u nekim optužnicama nalaze teške kvalifikacije kakva je “udruženi zločinački poduhvat”

Nakon 7 mjeseci, Ministarstvo uprave RH legitimira postupke Mirsada Srebrenikovića i priznaje (legalizira) sve njegove rabote. Uvidom u zapisnike koje je Srebreniković dostavio Ministarstvu, vidljivo je kako su kao prisutni upisani ljudi koji uopće nisu sudjelovali u radu sjednice. Jedan je od njih i Fehim Vukotić iz Dubrovnika, koji za Stav kaže: “Iako je moje ime upisano u zapisnik famozne sjednice Predsjedništva od 20. maja 2018. godine, ja nisam sudjelovao u njenom radu niti sam glasao za bilo kakve odluke. Dakle, moje ime se u tom zapisniku našlo iako ja nisam sudjelovao u radu sjednice, niti telefonske niti bilo koje druge”

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!