Opasni učinak Ibn-Tejmijjinog učenja

Izljevi mržnje prema ovom političkom analitičaru i etikete koje se lijepe uz njegovo ime od očitih poštovalaca i sljedbenika Ibn-Tejmijjinog djela, kako od strane “običnih” ljudi, tako i od vehabijskih šejhova, poput Zijada Ljakića i Adnana Mrkonjića, ozbiljno ukazuju na raširenost Ibn-Tejmijjinog učenja u BiH.

Prošle je sedmice na portalu Al Jazeere Balkans Mirnes Kovač, novinar Preporoda, objavio tekst pod naslovom Saudijska Arabija treba krenuti od Ibn Tejmijje. Kovač objašnjava kako se dekretom kralja Selmana u Medini ima uspostaviti globalno tijelo elitnih islamskih učenjaka koji trebaju “eliminirati lažne i ekstremističke tekstove”. Ističe da bi takvo tijelo trebalo krenuti od ključnih učenjaka koji su uzdignuti na pijedestal nepogrešivosti, a koji su izvor ideologije tekfira – proglašavanja drugih nevjernicima i dozvoljavanje njihovog ubistva zbog toga.

Kovač, prije svega, misli na Ibn-Tejmijju, te se poziva na sirijskog profesora tefsira dr. Muhammeda Habeša. Habeš smatra da je ideologija tekfira “ishodište ‘kulture mržnje’ koja danas pustoši muslimanska društva, ishodište anarhičnog prolijevanja krvi pod čijim opravdanjem se danas u muslimanskim zemljama čine najužasnije stvari”. Habeš je u ovom kontekstu sagledao Ahmeda Ibn-Tejmijju (1263–1328), koji je među prvima etiketirao nevjernicima ili “protekfirio jednu grupu muslimana koji su izjavljivali da su vjernici”, piše Kovač. Habeš je ustanovio da se sintagma “zatražit će se da se pokaje, u protivnom će biti pogubljen” u Ibn-Tejmijjinim knjigama pojavljuje čak 428 puta, a najveća je nesreća, smatra on, to što se “većina etiketiranja nevjerstvom (tekfir) ne dovodi u vezu ni sa kakvim lošim ponašanjem, već s uvjerenjima i tumačenjima koje su imanencije slobodnog uma”.

Iako Kovač cio tekst gradi na osnovu Habeševog eseja, Ibn-Tejmijjini poštovaoci, veoma aktivni na društvenim mrežama, osuli su paljbu po njemu, optužujući ga da je izdajnik, neznalica, prevarant, čak i plaćenik. Iako Kovač citira Habeša ističući da “nam nije cilj suditi Ibn Tejmijji već na optuženičku klupu staviti odgojno-obrazovni um koji ovu kulturu zatrovanu etiketiranjem nevjerstvom današnjim ljudima nudi kao islam”, neke od ovdašnjih vehabija razumjele su da Kovač “tekfiri Ibn Tejmijju”.

Izljevi mržnje prema ovom političkom analitičaru i etikete koje se lijepe uz njegovo ime od očitih poštovalaca i sljedbenika Ibn-Tejmijjinog djela, kako od strane “običnih” ljudi, tako i od vehabijskih šejhova, poput Zijada Ljakića i Adnana Mrkonjića, ozbiljno ukazuju na raširenost Ibn-Tejmijjinog učenja u BiH. Mrkonjić je, za razliku od svog kolege, ipak sačuvao dostojanstvo ne vrijeđajući Kovača. Međutim, poziva svoje prijatelje da se “ne raspravljaju” i “ne dokazuju” ništa vezano za Ibn-Tejmijju jer je Kovač  “nepoznanica” i njegova riječ “nema nikakvu težinu”. I u njegovom slučaju, mjesto argumenata zauzele su etikete. A komentari, prijetnje i izljevi mržnje prema Kovaču od strane Ibn-Tejmijjinih sljedbenika najbolji su primjer destruktivnosti ideologije koju je ustanovio ovaj učenjak.

 

 

 

PROČITAJTE I...

Kandidaturu Mostara za evropsku prijestolnicu kulture 2024. godine gradonačelnik Ljubo Bešlić pokušao je iskoristiti da izgradi zgradu HNK, koja niti ima niti može imati valjanu građevinsku dozvolu bez Gradskog vijeća. Prema procjenama, realizacija projekta “Mostar 2024.” trebala bi koštati oko 20 miliona maraka, što za grad veličine Mostara nikako nije mali novac

Prvi čovjek Jajca, načelnik Općine Edin Hozan u intervjuu za Stav ističe kako se nada da ćemo svi skupa svojim radom i angažmanom iz dana u dan stvarati sve bolje uvjete za život kako u Jajcu, tako i u cijeloj “jedinoj nam domovini Bosni i Hercegovini”. Za život u BiH, kaže on, treba malo više odlučnosti i hrabrosti, možda malo i žrtve u jednom periodu dok se neke stvari ne poslože. Njegova je poruka da se ovdje, uz dovoljno truda, malo više patriotizma, malo više ljubavi prema našoj zemlji, mogu ostvariti sve želje koje jedan običan čovjek može imati

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!