Okupljaju se bosanske stranke

Na ovaj način bi zagovornicima secesionizma bila poslana snažna poruka, međutim ove sankcije nisu dovoljne u smislu deblokade evropskog i NATO puta Bosne i Hercegovine. Za takvo nešto potrebna je jedinstvena bosanska nacionalna politika, koja opet ne može biti artikulirana bez široke nacionalne koalicije koja bi obuhvatala sve prodržavne stranke u BiH, bez obzira na njihovu partikularnu orijentaciju.

Višegodišnje podrivanje suvereniteta BiH i državnih institucija, kao i uporno pomjeranje granica u pravcu dodatne etničke podjele uskoro će se naći na ispitu geopolitičke realnosti. Položaj Bosne i Hercegovine, u kontekstu interesa i uticaja Zapada i Rusije, uskoro bi mogao postati jasniji, a naredne dvije godine mogle bi biti ključne za sudbinu Bosne i Hercegovine. Iako je teritorijalni integritet BiH politički ugrožen najavljenim referendumom o samostalnosti RS, jedan od mogućih ishoda Dodikovog pomjeranja granica mogao bi zaista biti kraj BiH kakve je danas poznajemo – dvije države pod jednim krovom. Umjesto samostalne Republike Srpske, Dodikov politički avanturizam mogao bi završiti potpunim krahom velikosrpske ideologije.

Jedina država koja trenutno ima kapacitet i političku volju da se suprotstavi takvom scenariju je Ruska Federacija i sigurno je da ona neće imati pasivan stav spram sankcija protiv Dodika. Ruska ekonomska i politička prisutnost na Balkanu nalazi se na najvišoj tački od kada se raspao Sovjetski Savez. Ruske investicije u finansijskom i energetskom sektoru, uglavnom su realizirane putem kompanija u državnom vlasništvu, i predstavljaju eksponente ruske državne politike. Takvom strategijom Rusija pokušava oslabiti unutrašnju koheziju EU i širenje NATO-a.

Rusija takođe finansira antievropske i anti-NATO političke stranke u Jugoistočnoj Evropi, a među njima nalazi se i SNSD. Milorad Dodik se smatra najlojalnijim i najagresivnijim zagovornikom Ruske politike u ovom dijelu svijeta. Fokus njegovog djelovanja usmjeren je na razgradnju državnih institucija i potpunu blokadu euroatlanskih integracija Bosne i Hercegovine. Proslava 9. januara organizirana je sa ciljem podrivanja vladavine prava i razbijanja oružanih snaga BiH. Kulminacija ove politike planirana je 2018. godine kada je najavljen referendum o neovisnosti Republike Srpske, što bi BiH dovelo na ivicu oružanog sukoba, uzevši u obzir da se Bošnjaci ubrzano spremaju i organiziraju za odgovor u slučaju proglašenja neovisnosti RS. Strane obavještajne službe procjenjuju, da ukoliko RS proglasi neovisnost, scenario „mirnog razlaza“ kojeg zagovara Dodik neće biti moguć. Relativni odnos kapaciteta za vojno djelovanje unutar BiH, je takav da Bošnjake stavlja u mnogo povoljniji položaj nego Srbe, ali Zapad ne želi vidjeti nove egzoduse i kolone izbjeglica iz BiH.

Sankcije koje su nametnute Dodiku od strane SAD urađene su sa ciljem da se gorenavedeni scenario izbjegne. Politika podrivanja države i vladavine prava prepoznata je kao izrazito destruktivna, a navedene sankcije su samo prvi korak. Ukoliko Dodik ne promijeni političke stavove i ne odustane od svojih secesionističkih ciljeva, naredni krug sankcija vjerovatno će obuhvatiti njegove najbliže saradnike, ali i druge visoke dužnosnike Republike Srpske. Američka diplomatija je pokrenula aktivnosti kako bi, već na proljeće, sankcije podržale i druge zemlje, prije svega članice EU ali i zemlje našeg regiona. Važno je podvući da američka administracija Čovićeve zahtjeve za hrvatskim entitetom takođe smatra secesionističkom politikom koja je usmjerena protiv države i temeljnih principa na kojima je BiH uređena. Stoga nije isključeno da, ukoliko Čović ne odustane od Trećeg entiteta, prošireni krug sankcija obuhvati njega i ostale jastrebove iz HDZ-a.

Na ovaj način bi zagovornicima secesionizma bila poslana snažna poruka, međutim ove sankcije nisu dovoljne u smislu deblokade evropskog i NATO puta Bosne i Hercegovine. Za takvo nešto potrebna je jedinstvena bosanska nacionalna politika, koja opet ne može biti artikulirana bez široke nacionalne koalicije koja bi obuhvatala sve prodržavne stranke u BiH, bez obzira na njihovu partikularnu orijentaciju. Neformalna grupa građana pokrenula je upravo takvu inicijativu koja zahtijeva mobilizaciju svih prodržavnih političkih snaga i zajednički nastup u odbrani vladavine prava i zakona u BiH. Više informacija može se pronaći na njihovoj zvaničnoj Facebook stranici „BH Inicijativa“, a oni koji to žele, mogu podržati inicijativu klikom na „Like“ opciju. Trenutno rade na omasovljavanju građanske podrške u zahtjevu da naši političari vode jedinstvenu bosansku politiku kako bi se odbranio suverenitet i državnost Bosne i Hercegovine na čitavom njenom teritoriju.

Grupa radi na okupljanju svih probosanskih stranaka i zbog toga je pokrenuta ova inicijativa, Uskoro će u javnosti obznaniti imena svih patriotski nastrojenih građana koji podržavaju ovakav projekat, svih nacionalnosti i različitih poliotičkih uvjerenja.

PROČITAJTE I...

Cerić je danas posve potrošen, osim što nas podsjeća na prošle političke procese, a na njih smo dužni upozoriti. Naime, kako je uopće Cerić došao u priliku da iz vjerske pozicije krene u pohod na nacionalno-političke visine? Ovaj fenomen indirektno je povezan s jednim novokonstruiranim mitom, bez obzira dolazio iz usta Fahrudina Radončića ili notornog Envera Kazaza, o tome da je Sulejman Tihić navodno bio sekularno i proevropski orijentiran za razliku od Alije Izetbegovića i Bakira Izetbegovića.

Stanoviti Jelica, Nikola i Ranko bili su pripadnici srpske agresorske vojske, ali i partneri i vezni kontakti Fahrudina Radončića i njegove kriminalno-švercerske i ratnoprofiterske družine za vrijeme odbrane Republike BiH od agresije. Oni su za vrijeme opsade Sarajeva zarađivali na preprodaji robe pod izlikom da nabavljaju humanitarnu pomoć za bolnicu. To možemo zaključiti po dokumentu kojega je sačinila tadašnja Služba državne bezbednosti RBiH u operativnoj akciji za više osoba prema osnovanoj sumnji da provode kriminalnu djelatnost i da su u vezi sa osobama na neprijateljskoj strani, a glavna ličnost i naredbodavac u tom lancu je bio „novinar“ Fahrudin Radončić. U svakom slučaju bilo je riječ o „velikoj lovi“ kako tvrdi sam Radončić u transkriptu razgovora. O kolikoj nepravdi i profiterstvu je bilo riječ, pažljivo pročitajte i sami zaključite:

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!