Okolica Trebinja obično gori pred lokalne izbore

Trebinje je bilo zahvaćeno velikim požarima i prije četiri godine, neposredno pred lokalne izbore. Milorad Dodik tada je spektakularno najavljivao da će RS nabaviti vlastite kanadere i helikoptere za borbu protiv vatrenih stihija. Kanaderi, naravno, nisu nabavljeni, a helikopter koji je iz Banje Luke protekle četiri godine često dolijetao u Trebinje nije učestvovao u gašenju prirodnih, već uglavnom u razbuktavanju političkih požara. Ta je letjelica, naime, umjesto vode nosila Milorada Dodika

Premda je tu i tamo znala dati dokaz svoje ćudljive i razorne snage, priroda je ovog ljeta Bosnu i Hercegovinu uglavnom poštedjela velikih katastrofa. Ipak, na samom izmaku ljeta, šire je područje Trebinja zahvatio ljudskom rukom podmetnut požar koji se u jednom trenutku protezao na čitavih šezdeset kilometara i koji je izravno prijetio repetitoru na Leotaru te trebinjskim predgrađima i selima oko grada. U borbu protiv vatrene stihije, pored lokalne vatrogasne jedinice, bili su uključeni i pripadnici trebinjske civilne zaštite, mjesna gazdinstva i volonteri te Oružane snage BiH, koje su uputile helikoper V-17 s opremom za gašenje požara. Uprkos nadljuskim naporima, požar je konačno lokaliziran tek uz pomoć obilne kiše koja je pala četvrti dan od njegovog izbijanja.

Premda se u medijima pojavila informacija da je tražena pomoć iz Hrvatske, koja raspolaže protupožarnim zrakoplovima Canadair CL-415, popularnim kanaderima, i komandir vatrogasne jedinice iz Trebinja Danko Vuković i njegove kolege iz protupožarne zrakoplovne jedinice iz Hrvatske demantirali su da je do takvog zahtjeva došlo. Taj detalj najrječitije govori o stanju u kojem se nalazi sistem za upravljanje kriznim situacijama na teritoriji RS-a, kao i sistem prekogranične saradnje u pogledu borbe protiv prirodnih nepogoda.

Područje Trebinja bilo je zahvaćeno velikim požarima i prije četiri godine, neposredno pred prošle lokalne izbore, kada je na čelu grada bio SNSD-ov kadar Dobroslav Ćuk. Milorad Dodik tada je spektakularno i rezolutno najavljivao da će RS nabaviti vlastite kanadere i helikoptere za borbu protiv vatrenih stihija. Nije mu palo napamet da se osvrne na razloge zbog kojih su trebinjski vatrogasci u borbu protiv požara išli sa zastarjelom opremom i bez zaliha pitke vode, koju su zatim dobijali od dubrovačkih kolega, kako ne bi kolabirali na požarištima. Kanaderi, naravno, nisu nabavljeni, a helikopter koji je iz Banje Luke protekle četiri godine često dolijetao u Trebinje nije učestvovao u gašenju prirodnih, već uglavnom u razbuktavanju političkih požara. Ta je letjelica, naime, umjesto vode nosila Milorada Dodika, koji je dolazio na ručkove sa svojim političkim saveznicima i prijateljima, a sve to o trošku poreskih obveznika RS-a.

Inače, Dodikovo je spominjanje kanadera primjer političkog spinovanja par excellence i dokaz njegove neodgovornosti spram stanovništva na teritoriji pod njegovom vlašću. Pored toga što je suludo izdvajati novac za nabavku skupih letjelica koje bi bile korištene možda jednom ili dvaput godišnje, a pri tom bi novac za održavanje i plaće osoblja valjalo izdvajati tokom čitave godine, još je sumanutije nabavljati letjelice za koje nemate operativnu bazu. A rješenje je jednostavno i postoje već utvrđene procedure o prekograničnoj saradnji s Hrvatskom, koja će rado poslati svoje kanadere u Hercegovinu, jer tako i sebe preventivno štiti. Potrebno je samo zahtjev uputiti na vrijeme i preko nadležnih tijela. No Dodikov se vitalni interes očito ne poklapa s vitalnim interesom stanovnika RS‑a, čijim kućama, imanjima i životima prijete požari, pa kao posljedicu imamo situacije u kojima lokalne vatrogasne jedinice, uslijed opstrukcije procedura, ostaju uskraćene za pomoć koju bi mogle dobiti, oslanjajući se na verbalnu pomoć iz Banje Luke, koja im i ne može pomoći drugačije nego riječima utjehe i ispraznim obećanjima. U svakom slučaju, manje nego kiša. Mada, posmatrajući današnjeg Dodika, ne bi bilo iznenađujuće ako bi on ustvrdio da je kiša, koja je u posljednjem času ugasila trebinjski požar, rezultat vizionarskog djelovanja Vlade RS-a i njega lično.

Dok Dodik koristi svaku priliku da ukaže na navodnu nefunkcionalnost države i dok se u Trebinju drugog dana požara održava humanitarna manifestacija za prikupljanje pomoći za obnovu srpskih spomenika na Kosovu, dotle je upravo ta nefunkcionalna država jedina koja, preko svojih Oružanih snaga, funkcionalno pomaže trebinjskim vatrogascima, pomažući ujedno i Miloradu Dodiku da ne postane predsjednik reš pečene Republike Srpske. A sudeći po njegovoj sposobnosti da shvati ulogu i svrhu države, to bio veoma izgledan ishod pružili mu se prilika da svoje zamisli ostvari do kraja.

 

PROČITAJTE I...

Jablaničko jezero obično se svake godine u zimskom periodu prazni radi proizvodnje električne energije. Ovo čovjekovo jezero, stvoreno njegovim umom i radom, tada otkrije svoje tamno dno i ostatke onoga što je prije šezdeset godina, prilikom njegovog stvaranja, potopljeno. Mezarja, temelji kuća i džamija, magacina i ostaci stare austrougarske uskotračne pruge koji se ukažu ispod mulja i blata podsjećaju da je ova potopljena plodna dolina rijeke Neretve ne tako davno bila gusto naseljena. Ti prizori nakratko u medijima postanu atrakcija, umjetnicima inspiracija, a probude i nostalgiju kod onih koji se još sjećaju rodnog kraja iz kojeg su bespoštedno protjerani, a njihove kuće sravnjene sa zemljom. To su mještani današnjih Lisičića, Ostrošca, Ribića, Čelebića, Orahovice i okolnih sela

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!