NOVI STAV: Svima smeta OSA

“Načela jednakosti, koja je proklamirao ZAVNOBiH na svojim zasjedanjima, uvijek trebaju biti glavni principi naše države Bosne i Hercegovine. Nažalost, neki u svojim glavama ne mogu odvojiti antifašizam i borbu protiv okupatora od Partije i njenih ideoloških komunističkih načela. Principi ZAVNOBiH-a, kada je riječ o Bošnjacima, bili su izdani upravo od takvih već 1946. godine. Sada bi ideološki sljedbenici Komunističke partije željeli da mi o tome ne govorimo”

 

U prodaji je novo izdanje magazina Stav.

Građanska BiH – realnost ili iluzija, jedna je od središnjih tema novog broja Stava.

“Nakon što za dvije i po decenije svoga postdejtonskog djelovanja u srpskom i hrvatskom korpusu nisu uspjeli dobiti podršku vrijednu spomena, čine sve da na političku marginu izguraju jedinu nacionalnu politiku koja vodi integrativne državničke procese. Bošnjačka nacionalna politika, koja uprkos silnim opstrukcijama decenijama učvršćuje državne institucije i vodi integracijske i proevropske procese, za građansku opciju postaje jedina smetnja”, stoji, između ostalog u analizi Stava.

Fuad Ohranović u autorskom tekstu za Stav odgovara na pisanje Vildane Selimbegović, urednice dnevnika Oslobođenje.

“Načela jednakosti, koja je proklamirao ZAVNOBiH na svojim zasjedanjima, uvijek trebaju biti glavni principi naše države Bosne i Hercegovine. Nažalost, neki u svojim glavama ne mogu odvojiti antifašizam i borbu protiv okupatora od Partije i njenih ideoloških komunističkih načela. Principi ZAVNOBiH-a, kada je riječ o Bošnjacima, bili su izdani upravo od takvih već 1946. godine. Sada bi ideološki sljedbenici Komunističke partije željeli da mi o tome ne govorimo”, piše Ohranović.

U protekle četiri godine Aljoša Čampara obavljao je dužnost federalnog ministra unutrašnjih poslova. U naredne četiri godine bit će zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo. Čampara je skupštinski mandat zaslužio nakon osvojenih 11.000 glasova, a u razgovoru za Stav komentira rezultate oktobarskih izbora, najave opozicije o koaliranju te predviđanja o tome ko će, kako i kada formirati vlast na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou.

Stav u svom novom broju objavljuje detaljne statističke podatke o radu policije o ovdašnjih tužilaštava. Rezultati su porazni. Policija hapsi, sudovi puštaju na slobodu.

Kada se sagleda statistika iz izvještaja Federalne uprave policije, dobije se jasna slika da su kritike kako “policija ništa ne radi” bez osnova. Postotak rasvijetljenosti krivičnih djela, kao i broj podnijetih službenih izvještaja pokazuje napor policije ka povećanju sigurnosti kako u Federaciji, tako i u Kantonu Sarajevo, dok broj povratnika u vršenju krivičnih djela ukazuje da male ili čak nikakve kazne počinioce ohrabruje da nastave vršiti ista djela.

U novom broju Stav istražuje tvrdnje ovdašnjih ekonomskih analitičara o lančanim poskupljenjima izazvanim uvođenjem akciza.

„Kada se sve sabere i oduzme, ispadne da su troškovi u 2018. godini porasli za 13,97 maraka u odnosu na 2017. godinu. Za korpu osnovnih proizvoda i usluga za ličnu potrošnju u oktobru prošle godine trebalo je izdvojiti 549,6 maraka, a u oktobru 2018. godine 563,5 maraka. Ovo poskupljenje od 13 maraka odnosi se ponajprije na porast mjesečnih naknada za obdaništa, ali i na rast cijene ogrjevnog drveta, izazvan velikom potražnjom i malom ponudom, što nema nikakve veze s akcizama“, dio je analize Stava.

Esad Džudžo, novoizabrani je predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji.

„I dalje ćemo insistirati na pitanjima usklađivanja nacionalne strukture u javnim ustanovama, kao i na procesuiranju zločina učinjenih u Sandžaku nad Bošnjacima. Bošnjački narod je pred velikim izazovima, ne samo u Sandžaku, i zbog toga ćemo i dati blagi prioritet statusnim pitanjima u narednom periodu“, kaže Džudžo u razgovoru za novi Stav.

Reporteri Stava bili su u Ustikolini i Foči gdje je delegacija, koju su predvodili reisul-ulema Husein-efendija Kavazović, brojni muftije, imami i političari te gosti iz Turske, na čelu s Adnanom Ertemom, direktorom Generalne direkcije vakufa Republike Turske, i turskim ambasadorom u Bosni i Hercegovini Haldun Kocom, posjetila gradilište Aladža džamije. Time je počela manifestacija “570 godina Turhan Emin-begove džamije”, nazvana po najstarijoj džamiji u našoj zemlji o čemu Stav detaljno izvještava u novom broju.

Novi Stav piše i o tome ko su bile vođe otpora u Krajini austrijskoj okupaciji i kakva je bila njihova sudbina.

Povjesničari su zabilježili hrabrost i patriotizam hafiza Kaukčije, hadži Loje, Hadžijamakovića, Šemsekadića, Selmanovića i drugih. Međutim, kada su u pitanju krajiške vođe, njima se tek znaju imena, a skoro je sve ostalo obavijeno tajnom. Ovom prilikom, povodom 140. godišnjice od završetka austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine, prisjećamo se onih koji su bili spremni dati sve za domovinu i koje ne bismo trebali nikad zaboraviti.

Navršava se stotinu godina od smrti reisul-uleme Mehmeda Teufik-efendije Azabagića a novi Stav donosi članak o „Vizionaru koji je obilježio svoje vrijeme“.

Govorio je arapski, turski, perzijski i njemački jezik. Osnovno obrazovanje stekao je u rodnoj Tuzli a školovanje je nastavio u Istanbulu, gdje je 1861. godine diplomirao na Darul-mualliminu. Pomagao je Ljubušaku u sastavljanju Istočnog blaga, bio među organizatorima i saradnicima Behara te je učestvovao u formiranju kulturnog društva Gajret. Punih 16 godina držao je javne dersove tumačenja Buharijine zbirke hadisa, držao predavanja iz Mesnevije Mevlane Dželaluddina Rumija za sina Nuriddina i druge koji su željeli slušati. Bavio se i kaligrafskim radom prepisavši zbirku od šest sufijskih djela. U vrijeme iseljavanja Bošnjaka u Osmansko carstvo piše znamenitu Risalu o hidžri, u kojoj poziva Bošnjake da ostanu u Bosni i Hercegovini.

Novi broj magazina Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 29. novembra širom Bosne i Hercegovine.

 

 

PROČITAJTE I...

„Šaban Šaulić jeste regionalna tema, baš kao i Fahreta Jahić, a time je i tema nadobudne sarajevske FGR građanštine koja od tzv. regije želi biti posvojena. Uz to, i Brena i Šaulić imaju neke veze s Bosnom i muslimanima, oboje su posvojeni u prostor srbofolka i oboje su na glavi nosili crvenu beretku. Što reći nego da je (ne)ukus pobijedio i da će, ne dao Bog, opet neko pjevati Hajde da se volimo dok nas deportiraju ili kolju?! Ima u tome nekog izazova, rekli bismo, jer estetika i etika idu zajedno baš kao što eros ide uz tanatos, odnosno smrt“, stoji u uvodniku novog broja Stava.

Ova fiksacija Sarajevom nije specifična samo za SDP-ove boljševičke junoše, štaviše, ona je dio političke platforme Naše stranke, koja je uspjela da kroz kontrolu Kantona Sarajevo utječe i na političke procese na višim nivoima. Naša stranka uspješno je sabotirala ideju probosanske koalicije Bh. bloka i SDA kroz ucjene drugih dvaju partnera (SDP-a i DF-a) i vještom manipulacijom radikalnog boljševičkog krila SDP-a. Time je Naša stranka uspjela vratiti fokus djelovanja na ono što njen ideolog Tarik Haverić naziva “Republikom Sarajevo”.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!