NOVI STAV: Srebrenica je naš dom i tu ćemo ostati

Detaljno pišemo o zločinima za koje je optužen Jovan Tintor u sarajevskom naselju Vogošća i donosimo svjedočenje o tom vremenu njegove bliske ratne suradnice, Svetlane Cenić. O tankoj liniji između fašiste i sekulariste piše Elis Bektaš u članku “Tarik Haverić: Sekularni propovjednik“

Pred Vama je novi, 89. broj časopisa Stav.

U ovom izdanju pišemo o četvorici Srebreničana koji su u genocidu u ljeto 1995. godine ostali bez očeva no odlučili su se vratiti u svoj grad i u njemu graditi budućnost.

Glavni i odgovorni urednik Stava u uvodniku ovog broja analizira buku medija i političara nastalu nakon hapšenja deset bivših oraških vojnika i policajaca.

„Nova Vlada Hrvatske i čelni ljudi susjedne države reagirali su populistički, bez valjanih argumenata, i krajnje ucjenjivački i huškački, usmjerujući oštricu prema Bošnjacima i bošnjačkoj političkoj eliti. Bilo je i prijetećih poruka, što pokazuje nervozu među Hrvatima. Ili je to galamdžijski vapaj? Prema nekim procjenama, stvarni je razlog njihova svjesnost o tome da će u sljedećim desetljećima, ako se demografski procesi nastave ovim tokom, u BiH spasti na populaciju od 5%. No, ako je doista tako, od dizanja tenzija, uvreda i suludih hrvatskih konfabulacija da Bošnjaci “rade zelenu transverzalu preko Stoca kojoj je cilj da se osvoji Neum, pa da Erdoğan može poslati svoju pomorsku flotu” najmanje koristi imaju sami Hrvati“, stoji u uvodnom članku Stava.

Detaljno pišemo o zločinima za koje je optužen Jovan Tintor u sarajevskom naselju Vogošća i donosimo svjedočenje o tom vremenu njegove bliske ratne suradnice, Svetlane Cenić.

O tankoj liniji između fašiste i sekulariste piše Elis Bektaš u članku “Tarik Haverić: Sekularni propovjednik“

“Haverićevo svođenje bosanskog uma na samo jednu njegovu dimenziju, uz pribjegavanje pojednostavljivanju i prenaglašavanju te malicioznom učitavanju zlih namjera u svaku akciju tog uma, neporecivo ga svrstava među pseudoznanstvenike i salonske komesare s kojima je ozbiljan dijalog nemoguć. Haverić predvodi čitavu jednu bulumentu formalno obrazovanih, ali bolno siromašnih stvarnim znanjem, koji nastoje svoju patetičnu mitomaniju legitimirati kao nekakvo ljevičarstvo, a onda odlaze i korak dalje, pa za sebe uzurpiraju i polje građanskog implicirajući da građanski duh ne može egzistirati izvan ljevice. Što je u najmanju ruku neozbiljan stav jer je upravo komunizam taj koji je satirao građanski duh smatrajući njegovu odanost pitanju lične slobode opasnošću. Građanski se i komunistički duh isključuju jer prvi o slobodi govori u singularu, a drugi isključivo u pluralu, i to pluralu utemeljenom na slijepoj lojalnosti, čime slobodu svodi na ispraznu riječ.“

U novom Stavu objavljujemo komentare naših kolumnista, podsjećamo na dan kada je srušen Stari most, analiziramo odnose u Nogometnom savezu BiH…

Tu je i intervju sa Irfanom Horozovićem povodom izlaska njegove nove knjige u izdanju biblioteke časopisa Stav. Detaljno pišemo i o nagradi „25. novembar“ koju je utemeljio naš list.

Novi broj Satava u prodaji je od danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 17. novembra, širom Bosne i Hercegovine.

 

PROČITAJTE I...

Rano ujutru, 30. aprila 1992. godine kroz glavnu prijedorsku ulicu prolazi vozilo i iz njega preko megafona, upozoravaju građane da budu mirni i da ne stvaraju paniku. Preko megafona se pozivanju građani da u 6 sati ujutro uključe lokalni Radio Prijedor gdje mogu čuti zvanično saopštenje. Spikerica Jadranka Vejo-Rečević čita zvanično saopštenje:

Vijest o dolasku liječnice koja će „pružati besplatnu liječničku pomoć i savjet bilo rodilji, bilo bolesnici i u njenoj kući i u vlastitoj ordinaciji“ prenijeli su u Tuzli telali. Uskoro je ambulanta bila puna bolesnih žena i djece. Time je (1893) počeo dugogodišnji humani i požrtvovani rad doktorice Krajewske u Bosni

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!