NOVI STAV: Ratni zločinci pod Kolindinim skutom

„Optužujući Bosnu i Hercegovinu za “islamski ekstremizam” i izazivajući strah od navodnih hiljada ekstremista koji se vraćaju s iračkog i sirijskog ratišta (istina je da je riječ o dvocifrenim brojevima), predsjednica Hrvatske zaboravlja da upravo država na čijem je čelu skriva, njenim rječnikom, “hiljade” zločinaca koji su od pravde iz Bosne i Hercegovine pobjegli u Hrvatsku

Pred Vama je novi, 93. po redu broj magazina Stav.

Tema ovog broja je odnos Hrvatske prema optuženim i osuđenim ratnim zločincima iz BiH koji godinama, bez ikakvog straha od procesuiranja, žive na teritoriju ove zemlje,

„Optužujući Bosnu i Hercegovinu za “islamski ekstremizam” i izazivajući strah od navodnih hiljada ekstremista koji se vraćaju s iračkog i sirijskog ratišta (istina je da je riječ o dvocifrenim brojevima), predsjednica Hrvatske zaboravlja da upravo država na čijem je čelu skriva, njenim rječnikom, “hiljade” zločinaca koji su od pravde iz Bosne i Hercegovine pobjegli u Hrvatsku (istina je opet u dvocifrenim brojevima)“, piše u tekstu Jakuba Salkića.

Bavimo se i 12 godina dugim mandatom na Meddžide Kreso na čelu Suda BiH.

U tekstu naslovljenom  „Meddžida Kreso – bosanskohercegovačka heroina koju Srbi nisu voljeli“, glavni i odgovorni urednik Stava, Filip Mursel Begović, piše: „Srpski su mediji prenosili da Kreso u podrumu Suda BiH drži oružje zaostalo iz rata, da je oficir bivše bošnjačke obavještajne službe AID te da i dalje održava paraobavještajne kontakte. Ta vrsta medijskih napada bili su dio dobro smišljene strategije iz srpske političke kuhinje po kojoj se pravosuđe BiH treba personificirati u liku predsjednice Suda BiH, a zatim ju demonizirati i koristiti kao negativni simbol. Označili su je kao “grobara srpskog naroda”.

Sudbin Musić, naš suradnik iz Prijedora, u članku “Ubijao sam po Kozarcu, miriše mi krv”, piše o ratnom zločinu na lijevoj obali rijeke Sane, zbog kojeg su prošle sedmice u Prijedoru uhapšeni Slobodan Taranjac, Miodrag Glušac, Ranko Babić, Marinko Praštalo, Ranko Došenović, Zdravko Panić, Trivo Vukić i Milan Vukić, osumnjičeni za ratni zločin, za ubistva 117 ljudi.

Za Stav govori jedan od preživjelih svjedoka tog zločina, maloljetnik koji je pukim slučajem preživio taj 20. juli 1992. godine

Posjetili smo i povratnike u Fazlagića Kulu kod Gacka. Dva se mjeseca držala, spaljena je do temelja u ljeto 1992. godine, u njoj je ubijeno oko 150 Bošnjaka, za što do sada niko nije odgovarao. Dvije godine nakon Daytona, prve su povratnike tjerali, napadali, pucali po njima, postavljali im mine po putevima, tjerali ih minobacačkim granatama. No, nikada nisu odustali. Kapetanski kraj, čuvena Kula Fazlagića, opet je puna života. U njenih trinaest sela sve je više mladih koji ovdje žele graditi budućnost, raditi i zaraditi svojim rukama, na poljima svojih pradjedova.

Donosimo  redovne kolumne naših suradnika, pišemo o operi Zmaj od Bosne, čudu njemačkog nogometa zvanom Red Bull Leipzig a ispratili smo i naše mlade košarkaše na put u Tursku gdje će se opet pokušati domoći zlatnog odličja.

Novi Stav u prodaji je danas poslijepodne u Sarajevu, a od četvrtka, 15. decembra širom BiH.

 

PROČITAJTE I...

Treba ponoviti da bi i samim Srbima trebalo biti u interesu da se podnese revizija. Čega se boje ako tvrde da je neosnovana, da pravni zastupnik nema legitimitet? Eto im prilika da jednom zauvijek završe tu priču, pa da se mogu pozvati na konačnu presudu. Ili se zaista nečega boje? Ili ih, negdje duboko ispod debele kože, muči savjest?

Ni Stav nije odgovarao mnogima pa, čim je lansiran, a ovim izdanjem obilježavamo dvije godine izlaženja i stoti broj, bio je etiketiran i napadan. Predviđali su nam vijek od dva mjeseca i desetak brojeva, s nama su se ismijavali, prozivali su nas nacionalistima, fašistima i radikalima, iako mi nikada nismo bošnjački identitet promatrali jednoobrazno prihvaćajući podjelu na “zelene” nacionaliste i “crvene” antifašiste, iako mi nikada nismo bosanskohercegovački identitet promatrali kao ekskluzivni prostor samo Bošnjaka.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!