Neko zločine slavi, neko ne slavi i zbog čega bismo trebali biti zajedno

Kako bi Dragan Čović uopće mogao doći u Ahmiće ako se toliko puta “slikao” i izražavao otvorenu podršku glavnim vinovnicima pokolja u tom bosanskom mjestu, prije svega Dariju Kordiću, ali i drugima? S druge strane, niko u ovoj zemlji nikada nije čuo da se unutar bošnjačkih političkih krugova slavio zločin u Trusini, niti izražavao podršku vinovnicima tog zločina, niti je sudski proces dovodio u pitanje. To je, ako ćemo cijelom slučaju prići racionalno, ono što suštinski onemogućava kako zajedničke posjete stratištima, tako i slanje poruka mira

Svaki događaj u svojoj medijskoj reperkusiji nosi zadah izbora, smrdi ili miriše, svejedno, ali zadah se osjeća, i to je, čini se, nepromjenjiva konstanta. Baš se ništa u zemlji ne može dogoditi a da se to ne prokomentira i ne poveže s predstojećim izborima. Samo još klimatske promjene na takav način nisu tretirane. Obilježavanje godišnjica zločina u Ahmićima i Trusini u mnogo se čemu nastojalo na takav način kontekstualizirati, kako bi se, valjda, na vrijeme počeli prikupljati poeni.

Prva violina Naše stranke Peđa Kojović potpuno je u pravu kada kaže da bi mu bilo drago da su članovi Predsjedništva Bakir Izetbegović i Dragan Čović zajedno trebali posjetiti Ahmiće i Trusinu, mjesta na kojima su tokom posljednjeg rata počinjeni zločini, u prvom slučaju od strane pripadnika HVO-a i HV-a, u drugom Armije RBiH. Da, bilo bi više nego dobro kada bi se na takav način mogle uputiti zajedničke poruke mira. Puno toga bi se pokrenulo, pošlo naprijed.

Kada je zajednički nastup u pitanju, ne samo u takvim slučajevima, pravo je pitanje do koga je više da se tako nešto uistinu i dogodi. Ili, da budemo precizniji: Ko je za takav gest spremniji, a kome takva solucija ne odgovara ni u jednoj varijanti? Zbog čega ovakvo pitanje, koje može zvučati kao kakav ekstrakt ideološki oblikovane demagogije? Ako bi se takvo pitanje moglo tretirati demagoškim samo zbog činjenice da se u njegovom postavljanju odstupa od u javnom prostoru “nasilno” nametnutog pravila identične krivice, onda je svaka rasprava izlišna. Jer to je onda razgovor gluhih koji ne može polučiti bilo kakav rezultat. No, pitanje nije demagogija i vrlo je razložno, i tim pitanjem treba se baviti.

O zajedničkim nastupima teško je povjerovati i da se uopće razgovaralo, ali, ruku na srce, za to postoje razlozi. Praksa jedne strane limitira da se tako nešto i dogodi. Problem nije obostran, kako se to usiljeno, podrazumijevajući pod tim nekakav nezavisni uklon, nastoji predstaviti. Problem je u jednoj strani i to je istina koju, ma kako žalosno zvučala, treba otvoreno i iskreno izreći. Kako bi Dragan Čović uopće mogao doći u Ahmiće ako se toliko puta “slikao” i izražavao otvorenu podršku glavnim vinovnicima pokolja u tom bosanskom mjestu, prije svega Dariju Kordiću, ali i drugima? S druge strane, niko u ovoj zemlji nikada nije čuo da se unutar bošnjačkih političkih krugova slavio zločin u Trusini, niti izražavao podršku vinovnicima tog zločina, niti je sudski proces dovodio u pitanje. To je, ako ćemo cijelom slučaju prići racionalno, ono što suštinski onemogućava kako zajedničke posjete stratištima, tako i slanje poruka mira.

Realno govoreći, nije se ni očekivalo da bi zajedničke delegacije mogle obići stratišta i uputiti poruke mira. “Volio bih”, izjavio je Peđa Kojović, “da su obojica (Čović i Izetbegović, op. a.) bili na oba mjesta i poslali poruku mira. No, želje su jedno, a realnost drugo. Takvo što neće biti moguće dok BiH ne bude imala predsjednika izabranog od svih građana, a za to ćemo se izboriti.” Prigovor bi se, čak i zanemarujući naprijed navedene detalje, mogao uzeti još i razložnim da se barem neko od onih koji se obuvaju za funkcije udostojio učiniti to što njih dvojica nisu.

Ali, ako su stranačke prvake i dvojicu članova Predsjedništva našli za shodno prozivati, kako to da se baš niko od kritičara, pogotovo naprijed spomenuti, nije udostojio posjetiti stratišta i s oba mjesta uputiti poruku mira. Oni koje će, kako to Kojović kaže, građani izabrati upravo sada trebali su biti i u Ahmićima i Trusini zajedno. Uistinu, bilo bi vrlo interesantno vidjeti kakva je spremnost alternative postojećoj vlasti, koliko su ustvari složni da u multietničkim sastavima obilaze takva mjesta, ako se već ne mogu usaglasiti oko daleko manje složenijih zahvata, poput zajedničkih kandidata i filozofije nastupa na izborima.

PROČITAJTE I...

Ova apelacija nije niti najmanje naivna niti neusklađena s ključnim međunarodnim faktorima. Ona ne samo da prebacuje lopticu gdje joj je mjesto, u entitet RS, i ukazuje na kršenje ljudskih prava, odnosno Evropske konvencije, već i skreće pažnju na nerad i neaktivnost Valentina Inzka, OHR-a u cjelini, koji je po Daytonu odgovoran za civilni dio provedbe mirovnog sporazuma i zaštitu i provođenje svih njegovih aneksa, pa i aneksa 4. i 7. (Ustava i povratka) i svih odluka ustavnih i međunarodnih sudova

Ulazim u Dom zdravlja. Ispred ordinacije mog porodičnog ljekara velika gužva. Ostavljam zdravstvenu knjižicu na šalteru, pronalazim slobodnu stolicu na kraju hodnika, sjedam i čekam. Pacijenti su uglavnom srednje dobi i stariji. Gledam u njihova zgasla, ispaćena lica. Svi šute, neki od njih sa šakom na čelu, zamišljeni, zabrinuti i netremice zagledani u imaginarnu tačku. Dok ih gledam, razmišljam kako su, osim zdravstvene tegobe zbog koje jesu tu, kod kuće ostavili još najmanje deset takvih, možda i gorih. I da su ih tih deset kod kuće ostavljenih tegoba, ustvari, i nagnali da danas budu ovdje, šutljivi, zamišljeni, zabrinuti i netremice zagledani u imaginarnu tačku

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!