Narod i pravda Resiću podvalili snimak, Avaz prenio

Prenosimo status Elvira Resića, predsjednika Općinske izborne komisije Novi Grad Sarajevo, koji se na Facebooku oglasio povodom pojave audiosnimka, za koji Avaz tvrdi da se njime otkrivaju krađe na izborima održanim 7. oktobra.

“Snimak koji se danas, 19. oktobra 2018. godine, pojavio na društvenim mrežama, a na kojem se čuje moj glas, predstavlja podvalu i montažu jer na njemu nije autentičan razgovor. Snimanje je načinjeno nezakonito, a zatim je sadržaj dorađen i premontiran.

Na društvenim mrežama i na YouTubeu objavljen je danas audiosnimak na kojem se čuje dio mog razgovora s Mirzom Selimbegovićem, vijećnikom u Općini Novi Grad. Riječ je o telefonskom razgovoru vođenom prije dvije godine i on nije vezan za ovogodišnje izbore, kako se to tendenciozno želi predstaviti. 

Selimbegović, danas sekretar Naroda i pravde, a 2016. godine član SDA i kandidat te stranke na općinskim izborima, na dan održavanja ovogodišnjih općih izbora, 7. oktobra 2018. godine, rekao mi je da ima neki stari snimak i prijetio mi da će ga objaviti. To je i učinio, dvanaest dana poslije. Toliko mu je, očigledno, trebalo da ga doradi i premontira. 

Budući da je riječ o neovlaštenom snimanju i objavljivanju neautentičnog razgovora, prinuđen sam podići privatnu tužbu protiv Selimbegovića.”

PROČITAJTE I...

Instrukcija resornog ministarstva u Vladi KS ne samo da je dobra i zakonita nego je u skladu s najvišim demokratskim principima i standardima kakvi se primjenjuju u svakom slobodnom i pluralnom društvu. A šta njena primjena znači u školskoj praksi? Nastava maternjeg jezika odvijat će se kao i ranije. Predavat će isti nastavnici i profesori, a učenici će ići u isto odjeljenje, zajedno kao i do sada, bez obzira na to da li im je maternji jezik srpski, hrvatski ili bosanski. Međutim, prilikom obrade nastavnih jedinica koje se tiču standardnojezičke norme nastavnici će voditi računa o izboru svakog učenika

Kako smo na stranicama ovog sedmičnika naglašavali, nacionalne su stranke po definiciji građanske ako im je program baziran na načelima liberalne demokratije i ljudskim pravima i da se u sklop građanskih prava uvrštava i pravo na slobodnu upotrebu jezika koje uključuje školovanje na svom jeziku. To pravo još ne ostvaruju građani bošnjačke nacionalnosti u RS-u niti u kantonima s hrvatskom većinom u Federaciji.

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!

error: Sadržaj je zaštićen!