Najviše nevažećih listića u nebošnjačkim sredinama

Procentualno najviše ih je bilo u Drvaru (60,9%), zatim u Bosanskom Grahovu (47,4%), Glamoču (35,6%), Velikoj Kladuši (24,9%), Bosanskom Petrovcu (22,2%), Domaljevac-Šamcu (15,8%), Goraždu (11%) i Orašju (10,7%).

Iako je postotak nevažećih glasačkih listića u Bosni I Hercegovini visok, u tome naša zemlja nije izuzetak. Naprimjer, u maloj Andori 2015. godine zabilježeno je 8.17 posto nevažećih listića. Visok procenat nevažećih listića bilježi se redovito u Belgiji, Bugarskoj (prošle godine 7.97 posto), zatim u Luksemburgu.

Donedavno su izrazito visok procenat nevažećih listića imali Italijani.

Najmanji procenat nevažećih listića posljednjih  godina ima Velika Britanija, nevjerojatno niskih 0,21 posto.

Nakon Općih izbora u Bosni i Hercegovini  Ukupno je zabilježeno 7,09% nevažećih listića u izboru za člana Predsjedništva BiH iz Federacije. Od 73.957 nevažećih listića, njih čak 10.000 registrirano je u samo osam općina, iako glasači iz ovih općina čine tek 4,44% od ovogodišnjeg broja na izbore izišlih birača. To su jedine općine u Federaciji BiH u kojima je zabilježeno više od 10% navežaćih listića.

Procentualno najviše ih je bilo u Drvaru (60,9%), zatim u Bosanskom Grahovu (47,4%), Glamoču (35,6%), Velikoj Kladuši (24,9%), Bosanskom Petrovcu (22,2%), Domaljevac-Šamcu (15,8%), Goraždu (11%) i Orašju (10,7%).

U šest od ovih općina apsolutnu većinu čine Srbi i Hrvati, a u dvije s bošnjačkom većinom, na vlasti su načelnici Laburističke stranke i Nezavisne bosanskohercegovačke liste.

 

PROČITAJTE I...

Oni ispred sebe imaju vrlo opasan i ogroman teren. Riječ je o vrlo visokoj planini Plješevici, nema naseljenih mjesta. Tu je puno zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava. Ima i divljih životinja. Migranti su veoma ugroženi na tom putu i mi smo pokušavali da im skrenemo pažnju na to. No, oni imaju cilj da pod svaku cijenu pređu granicu i dokopaju se Evropske unije. Zato ne biraju ni vrijeme ni sredstva kako bi to ostvarili, kaže Ermin Lipić, načelnik bihaćke Gorske službe spašavanja

PRIDRUŽITE SE DISKUSIJI

Podržite nas na Facebooku!

error: Sadržaj je zaštićen!